‘Oudejaarsavond strijd tussen Nederland 1 en RTL 4’

Oudejaarsavond wordt een strijd tussen Nederland 1 en RTL 4 met een kleine kans voor SBS 6. Dat denkt presentator Andries Knevel, die zelf vanavond te zien is in een oudejaarsspecial van het EO-programma Het elfde uur. Paul de Leeuw luidt op Nederland 1 het nieuwe jaar in met de speciale uitzending Mooi jaar! De Leeuw. RTL 4 gaat het jaar uit met de laatste decemberspecial van Dancing with the Stars en op SBS 6 is een concert van Marco Borsato te zien.

In Mooi Jaar De Leeuw, de speciale tweedelige oudejaarsshow van de VARA, zijn Ammar en Sara met hun moeder Janneke te gast bij Paul de Leeuw. Ammar en Sara hebben een half jaar vastgezeten in de Nederlandse ambassade in Syrië. “Verder in het programma: Adje met vuurwerk, Cor Bakker met zijn zus Sonja en zijn piano, gipsvluchten, Wie is de Bob de Rooy?, eenzamen, jarigen, sjoelbakhaters, vrouw zoekt varkens, K1, nieuwjaarsduikers, Nick en Simon, Ruth en Humphrey, kunstfluiters en onze jongens in Uruzgan“, aldus een woordvoerder. “Paul en zijn team luiden oud uit en halen nieuw binnen met muziek, plezier en sterretjes die niet dansen maar flikkeren. Zonder Henk Jan Smits maar mét knallende stoma’s.

Mooi jaar! De Leeuw is om 20.20 uur te zien op Nederland 1. Aansluitend zendt de AVRO de oudejaarsspecial van het satirische programma Koefnoen uit. Hierin het Gala van het Gouden Ding 2006. Wie viel op, mee of zwaar tegen in het afgelopen jaar? En wie viel daarmee in de prijzen? Met onder andere Liza Minelli, Victor en Rolf, de paus, Borat, Madonna en de poliep van Frans Bauer. De oudejaarsconference wordt dit jaar opnieuw verzorgd door Lebbis en Jansen (22.05 uur, Ned1). Tussen 23.20 en 01.00 uur is het vervolg van Mooi jaar! De Leeuw te zien.

Daphne Bunskoek en Albert Verlinde presenteren op oudejaarsavond een speciale aflevering van RTL Boulevard (20.00 uur, RTL 4). “RTL Boulevard is altijd al eigen- zinnig geweest. Dus niet een uur lang hoogte- en dieptepunten op showbizz-, crime-, royalty- of lifestylegebied. Hoewel ze natuurlijk wel kort worden aangestipt, is de extra uitzending op 31 december echt anders dan anders“, aldus een woordvoerster van RTL 4. In de speciale uitzending draait alles om de deskundigen van RTL Boulevard. Peter van der Vorst, John van den Heuvel, Marc van der Linden, Bram Moszkowicz, Fiona Hering en Leco van Zadelhoff komen achter hun desk vandaan en gaan doen wat ze altijd al eens wilden doen. Zo neemt Peter een eigen single op.

In een live-uitzending van X Factor, dat zaterdag door meer dan twee miljoen mensen werd bekeken, volgt om 20.30 uur de uitslag waarin duidelijk wordt welke finale-act er afvalt. Twee van de finalisten zijn door het publiek genomineerd om de jury van hun zangkunsten te overtuigen. De jury bepaalt welke deelnemer afvalt en wie volgend jaar wel terugkeert in X Factor. Het jaar wordt afgesloten door Oudejaarsloterij Dancing with the Stars (22.00 uur). Naast optredens van Simon Webbe en de Groningse band I.O.S., wordt bekendgemaakt wie de winnaar is van Dancing with the Stars.

SBS 6 gaat lachend het jaar uit en zendt tussen 19.00 en 21.00 uur het programma Lachend het jaar uit! uit, waarin hoogtepunten van het Nederlandse cabaret van de afgelopen jaren voorbijkomen. Aansluitend is cabaretier Guido Weijers te zien met zijn oudejaarsconference. “Deze show gaat als een rollercoaster door 2006. Ik heb nog nooit zo’n hoge lachdichtheid gehad als bij dit programma.

De meeste cabaretiers zijn te zien bij de VARA. Bij SBS 6 wordt Guido onderbroken door reclame. “Natuurlijk vind ik dat wel jammer, maar tegelijkertijd krijg ik bij SBS veel meer ruimte dan ik ooit bij de VARA kreeg. Daar moet mijn uitzending bijvoorbeeld precies 47 minuten duren. Bij SBS zijn ze enthousiast en laten ze met dat zelf bepalen. Er zit trouwens maar één reclameblok in.” SBS 6 sluit het jaar af met het bekende concert Symphonica in Rosso (22.00 uur) van Marco Borsato.

In 2005 was de oudejaarsconference van Youp van ’t Hek op Nederland 3 de grote winnaar op Oudejaarsavond met ruim 2,5 miljoen kijkers. Dancing with the Stars en Idols van RTL 4 volgden met 2,3 miljoen kijkers.

Dit jaar gaat de strijd vooral tussen Nederland 1 en RTL 4, denkt Andries Knevel. “Ik denk dat Paul de Leeuw hoge ogen gaat gooien op oudejaarsavond, als ik het allemaal zo een beetje overzie.” In de Oudejaarsspecial van Het elfde uur (20.40 uur, Ned2) stelt Andries de vraag ‘Was God erbij in 2006?’ centraal. Hij praat hierover met zes gasten die een bewogen jaar achter de rug hebben. “Zes heel gewone mensen en toch zes heel bijzondere mensen, omdat ze allemaal vanuit hun inspiratie, vanuit hun christelijk geloof heel bijzondere dingen doen in de samenleving. Dat vond ik belangrijk om op oudejaarsavond te laten zien“, zegt Andries in RTL Boulevard.

Guido Weijers verzorgt voor SBS 6 een oudejaarsconference vol energie en met scherpe grappen. Guido: “Mensen moeten zelf beslissen of ze lachend het jaar uit willen gaan of dat ze naar dansen willen kijken. Als ik niet op het andere net zou zitten, zou ik waarschijnlijk Koefnoen kijken. Alleen wat ik zelf hoor en merk in de zaal, is dat er echt vijf, zes, zeven keer per minuut in de zaal gelachen wordt. Dus ik hoop daarom toch de kijkers bij mij te houden. (..) Het enige dat ik belangrijk vind is dat de mensen die naar mij kijken, dat die zich helemaal de tering lachen. En voor de rest moet iedereen lekker doen wat ‘ie zelf het leukste vindt.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen