Prinses Juliana komt tot leven bij de EO

Actrice Marieke de Kleine (foto: rechts) is vanaf vanavond te zien als wijlen prinses Juliana in de nieuwe, vierdelige dramaserie Juliana van de EO. Zij zal de prinses spelen van haar studietijd tot aan de geboorte van haar eerste kind Beatrix in 1938. Actrice Ria Eimers (foto: links) kruipt in de huid van moeder Wilhelmina. De serie eindigt vlak vòòr de oorlog en laat ondere andere zien hoe koningin Wilhelmina haar enige kind klaarstoomt voor de troon.

De actrices zijn meerdere malen te zien in confrontaties over gewone, herkenbare dingen. Juliana wil heel graag gewoon zijn, terwijl ze dat als prinses natuurlijk niet is. De jonge Juliana spreekt haar introverte moeder aan op emotionaliteit. “Waar zit je gevoel?“, confronteert ze Wilhelmina herhaaldelijk.

Marieke de Kleine had nooit verwacht dat ze de rol van Juliana mocht spelen. “Ik dacht, ze zullen wel een dienstmeisje nodig hebben. Tot nu toe speelde ik vooral slettenbakken, van die Rembrandtplein-types. Bleek het nu om de rol van Juliana te gaan! Ik moest heel erg lachen“, vertelt De Kleine in de GPD-bladen.

Marieke de Kleine is geboren in het jaar waarin Juliana afstand deed van de troon, 1980. “Ik wist er heel weinig van“, zegt Marieke de Kleine. Ik heb natuurlijk veel archiefmateriaal bekeken en twee biografieën gelezen. Nee, van de toneelstukken over Juliana heb ik niets gezien. Als je iemand mag spelen die echt heeft geleefd, dan is dat een eer. Zo iemand wil je recht doen. Dat wil niet zeggen dat je haar moet imiteren. Ik had een pruik op, een gebitje in, was dikker geworden, maar ik heb bij de opnamen nooit aan haar gedacht. Ik heb gewoon situaties gespeeld.

De dramaserie Juliana is vanaf vanavond vier zondagavonden lang te zien op Nederland 1 om 21.15 uur, na het goed bekeken Boer zoekt vrouw. (Foto: Victor Arnolds)

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen