Ton Lankreijer: ‘Beschuldiging Yvon Jaspers onterecht’

Ton Lankreijer, eindredacteur van onder meer de eerste reeks Boer zoekt Vrouw, vindt het onterecht dat hij door KRO-presentatrice Yvon Jaspers beschuldigd wordt van plagiaat. Lankreijer produceerde, na zijn succes met Boer zoekt Vrouw, de soortgelijke datingshow Schoondochter gezocht voor de TROS. Een regelrechte kopie, vindt Yvon Jaspers. Volgens Lankreijer gaat het hier echter om een typisch geval van ‘de pot verwijt de ketel’.

Yvon Jaspers haalt in Veronica Magazine flink uit naar Ton Lankreijer, die eindverantwoordelijk was voor het datingprogramma met Natasja Froger (foto). “Het is bizar dat nota bene je eigen eindredacteur verantwoordelijk is voor zo’n kloon“, vertelt Jaspers in het programmablad. “Nee, Ton is nu geen eindredacteur meer bij ons. Gek hè? Schoondochter gezocht ging om iets heel anders, dat werd het type programma waarvan boeren in het begin bang waren dat wij met Boer zoekt vrouw zouden maken. Dit waren sneue mensen, in sneue relaties. Op papier leek het misschien een bedreiging, maar in werkelijkheid had het er niets mee te maken.

KRO-directeur Ton Verlind betitelde Schoondochter gezocht eerder ook al als een ‘schaamteloze kopie’. Volgens Ton Lankreijer kan de KRO er echter ook wat van. “KRO’s ‘amuserend en informatief reisprogramma Citytrips is weer een regelrechte kloon van Boarding Now op RTL 5“, aldus Lankreijer in de GPD-bladen. “De kijker kan zich voor beide programma’s opgeven en bepaalt mede het reisdoel. De KRO plakt er alleen een sluw etiketje op. ‘Het programma speelt in op een behoefte die onder 45-plussers steeds groter wordt’, luidt de rechtvaardiging van het programma. (..) In het kader van ‘ik vertrek-programma’s’ keek ik onlangs naar ‘Adios familie Gunneweg’, ook bij de KRO. Een vierdelige serie waarin een Brabants gezin wordt gevolgd tijdens zijn vertrek naar Spanje. Wederom een regelrechte kopie van het bestaande Nederlandse format Ik vertrek, dat u bij de TROS al kunt zien.

Lankreijer: “Iedereen loert naar het buitenland, bezoekt tv-beurzen, kijkt naar de concurrent, jat, kloont, kopieert, imiteert en bedenkt gelukkig zelf ook nog wel het nodige. Het zijn de wetten van de tv- markt, die je simpelweg op alle andere, elkaar beconcurrerende branches kunt loslaten. Het product moet aan de man gebracht.

Programmamaker Lankreijer, die in april bij Eyeworks vertrok en de overstap maakte naar René Stokvis Producties, erkent dat Boer zoekt Vrouw en Schoondochter Gezocht gelijkenissen vertonen. “Datingprogramma’s hebben nu eenmaal vaste ingrediënten: kandidaten, keuzemomenten, logeerpartijen, uitstapjes, want gaandeweg moet je elkaar nu eenmaal beter leren kennen en aan het eind van de rit kun je niet met tien ‘bruiden’ tegelijk naar huis. (..) Televisieproducenten en omroepen kunnen beter stoppen met wijzen, fulmineren, elkaar beschuldigen en hypocriet gedrag. Hun grootste zorg lijkt mij vooral om de creatieve armoede te bestrijden die Hilversum in de greep heeft en die dat kopieergedrag in de hand werkt.

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen