Herdenking 9/11 live op tv

De NOS zendt vandaag op Nederland 1 rechtstreeks de herdenking van 9/11 in New York (14.40-16.57 uur) uit. Het is vandaag dag vijf jaar geleden dat terroristen met vliegtuigen aanslagen pleegden in de Verenigde Staten. Daarbij kwamen bijna 3000 mensen om het leven. Tijdens de herdenking is er meerdere malen een minuut stilte: op de momenten dat de vliegtuigen zich in het World Trade Center boorden en dat de twee torens instortten.

EénVandaag (18.20 uur op Nederland 1) herdenkt de aanslagen van 11 september 2001 vanavond door stil te staan bij het verhaal van vlucht United 93. Dit toestel was op weg van New York naar San Fransisco en is één van de vier vliegtuigen die op deze rampzalige dag werd gekaapt. Het haalde zijn eindbestemming, Het Witte Huis, niet maar stortte neer in Pennsylvania, omdat de passagiers de kapers wisten te overmeesteren. Vijf jaar na de aanslagen van 11 september keert EénVandaag met nabestaanden terug naar Shanksville waar het vliegtuig met hun geliefden crashte.

RTL Boulevard (18.35 uur, RTL 4) heeft Max Westerman voor de gelegenheid aangesteld als gasthoofdredacteur. De oud-verslaggever van het RTL Nieuws bracht dit nieuws destijds bijna vanaf het moment dat het eerste vliegtuig zich in de wolkenkrabber boorde. Naast zijn tijdelijke functie van hoofdredacteur bezet hij tijdens de uitzending tevens de ‘derde kruk’, naast Daphne Bunskoek en Albert Verlinde. Bovendien heeft hij voor deze speciale uitzending van RTL Boulevard een exclusief interview gedaan met de ouders van het enige Nederlandse slachtoffer van deze aanslagen. Hij vloog hiervoor naar Spanje, waar zij tegenwoordig wonen.

Ook de actualiteitenrubriek Netwerk (19.30 uur, Nederland 1) staat in het teken van 11 september. Bob Beckwith, gepensioneerd brandweerman, spoedde zich op het moment dat twee vliegtuigen het World Trade Center doorboorden naar de rampplek. Met zijn oude helm op wist hij zijn stadsgenoten te redden. Als president Bush op de puinhopen wraak aan de daders zweert staat Beckwith naast hem. Vijf jaar later zocht NCRV-Netwerk de brandweerman. Het moment beheerst nog steeds zijn leven.

SBS 6 zendt vanavond tussen 20.30 en 22.30 uur de documentaire 9/11 uit. De documentaire is geregisseerd door de Franse broers Jules Naudet en Gideon Naudet, en James Hanlon. De bedoeling van de film was eigenlijk het volgen van een ‘groentje’ bij de New Yorkse brandweer. De brandweer wordt opgeroepen voor een gaslek, en de journalisten gaan mee. Aangekomen op de locatie vliegt het eerste vliegtuig echter over en gaan de reportagemakers samen met de brandweer naar de lobby van de noordelijke toren, waar de brandweer zich probeert te organiseren.

Jeroen Pauw en Paul Witteman ontvangen vanavond om 23.00 uur op Nederland 1 Charles Groenhuijsen. De oud-Amerika-correspondent is naar aanleiding van 9/11 voor het eerst sidekick bij Pauw & Witteman. Hij blikt terug op de aanslagen van vijf jaar geleden (en de gevolgen daarvan) in de VS.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen