Paul de Leeuw: ‘Ik ben al zo vaak op m’n bek gegaan’

Paul de Leeuw uitte in de aanloop naar het nieuwe televisieseizoen hevige kritiek op de nieuwe zenderindeling van de Publieke Omroep. Hij was zo op de plannen tegen, dat hij zelfs staakte. “Ik wilde een progessief Nederland 3 met de VARA, BNN en de VPRO. Maar ik heb verloren“, vertelt het VARA-gezicht in het Algemeen Dagblad. Dat Paul bij de Publieke Omroep bleef en daarmee de zenderwijziging slikte, is volgens hem geen gezichtsverlies. De Leeuw: “Welnee. Ik ben al zo vaak op m’n bek gegaan. Dat is het leukste van het vak.

De Leeuw dreigde vorige zomer wel met vertrekken. Hij flirtte met Talpa en sprak met John de Mol. “Ik heb tegen De Mol gezegd dat ik mijn contract dat tot mei 2006 liep, af zou maken. Daarna zouden we serieus praten. Met terugwerkende kracht een goede zet, ja. Mijn overeenkomst met de VARA is nu verlengd. De Mol zei destijds nog: als je ziet wie ik over een maand presenteer, bedenk je je. Dat was Jack Spijkerman. Nog steeds snap ik Jacks keus niet. Hij stond voor zoveel dat bij Talpa niet is te vinden. Het is alsof Gretta Duisenberg zegt: ik koop een buitenhuisje in Tel Aviv.

De presentator vraagt zich af of het ooit nog goed komt bij Talpa. “Heel eerlijk: ik zie het niet gebeuren. Zelfs Gooische Vrouwen is de helft in kijkers teruggegaan. Talpa buit z’n sterren uit. Te veel Bridget. Die heeft drie programma’s, waaronder die belachelijke hondenshow waar geen hond naar kijkt. Talpa had haar beter één programma kunnen geven. Had Big Brother goed neergezet met Bridget. Nu moest ze verbanden leggen tussen berichten in de nieuwsrubriek NSE. Dat moet iemand doen die de krant spelt. De kopstukken vertrekken als dit zo doorgaat. Ivo Niehe krabbelt al terug. Beau van Erven Dorens denkt na. Talpa heeft het beste drama van Nederland en goede mensen, maar het komt er niet uit. John de Mol kan roepen dat hij zeven netten gaat beginnen, maar eens houdt het op.

Pauls programma Mooi Weer De Leeuw is bij de VARA op Nederland 1 erg succesvol. Als zanger kreeg hij nooit de waardering die hij als tv-maker wel vergaarde. “Ik weet het: als ik op de buis een uur zing in plaats van grappen maak, zapt het publiek weg. Mensen lullen door mijn liedjes heen. Toch is mijn muziek, als tv een 10 is, in mijn beleving een 12. Katja Schuurman zei tegen me: ‘We denken allebei dat we kunnen zingen.’ Ik lach dan mee, maar het raakt me. Ik ben geen Paskal Jakobsen van Blof, maar ik breng wél wat over. Aan de andere kant: laatst hoorden we Freek de Jonge op de radio. Roept Kas: ‘Dat ben jij, papa!’ Sindsdien ken ik mijn beperkingen weer.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen