Nieuw VARA-programma met Francisco van Jole

Francisco van Jole stelt gangbare opvattingen aan de kaak in het nieuwe VARA-programma Is dat eigenlijk wel zo?, dat met ingang van vanavond zes donderdagen lang om 21.55 uur te zien is op Nederland 3. Van Jole legt in het nieuwe programma de nadruk op het ontkrachten van conventionele kennis. In elke aflevering staat één thema centraal. Zo laat Francisco zijn licht onder meer schijnen over armoede, vooroordelen en veiligheid. Van Jole’s betoog moet aanzetten tot nadenken.

De eerste aflevering van ‘Is dat eigenlijk wel zo?’ gaat over vooroordelen. “Het programma gaat niet om het eigen gelijk of nieuwe waarheden, maar om een verrassende kijk op zaken die tot nu toe vanzelfsprekend leken maar dat nu ineens niet meer zijn. Maar ook voor het betoog van Francisco geldt de vraag ‘Is dat eigenlijk wel zo?’“, legt eindredacteur Wim van Klaveren uit.

Presentator Francisco van Jole noemt zijn nieuwe programma een speurtocht naar de antwoorden op vragen die ook regelmatig opduiken op verjaardagsfeestjes. “Vragen zoals: zal er altijd armoede zijn? Draait alles in de wereld om seks? De antwoorden vind je soms op onverwachte plekken“, vertelt Van Jole.
Volgens regisseur Paul van Koelen is de technische aanpak van ‘Is dat eigenlijk wel zo?’ bijzonder. “We wilden van meet af aan een programma maken waarbij videobeelden en stills een belangrijke rol zouden spelen“, legt de regisseur uit. “Uiteindelijk hebben we een opzet bedacht waarbij, simpel gezegd, projecties van videomateriaal, weergaves in plasmaschermen in combinatie met een lichtcomputer, ondersteund door bewegend én led-licht, diverse sferen creëren.

Van Koelen: “De opnamen zijn verder gemaakt met een kraan, een steadycam en een camera op een dolly zodat het geheel er heel vloeiend en beweeglijk uitziet want de timing tussen gesproken woord en video is in dit programma erg belangrijk. Nieuw is overigens ook dat we voor het eerst gebruik hebben gemaakt van glasvezeltechniek voor de opname en de verschillende instarts. Het zal je niet verbazen dat de opname een bijzonder arbeidsintensieve aangelegenheid was waarbij ik vanaf de vloer en niet vanuit de wagen heb geregisseerd, maar dat levert visueel ook een ander programma op dan tot nog toe gebruikelijk.(Foto: Leendert Jansen)

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen