SBS 6 vindt series van eigen bodem erg risicovol

Foto: RTLSBS 6 maakt liever eigen versies van buitenlandse series, dan dat ze groen licht geeft voor een volledig Nederlands idee. Dat zegt adjunct programmabaas Harold Oomes in Veronica Magazine. Het is erg risicovol, aldus Oomes. “Er is heel veel talent in Nederland. Maar zelfs als je met de beste mensen een idee ontwikkelt, valt het niet altijd zo op zijn plek als je had gehoopt. Een format die het beste is uit duizenden ideeën en is gemaakt tot pilot of serie, geeft je een goede basis.

Die basis ziet SBS 6 graag. “Er zijn geen zekerheden, maar er is een grotere kans van slagen. En bij drama, wat een betrekkelijk dure aangelegenheid is om te maken, is zo’n voordeel heel prettig.”

SBS 6 brengt momenteel veel drama op tv. Rechercheur Ria is gebaseerd op een Spaanse serie, Celblok H op een Australische, Danni Lowinski op een Duitse en Dokter Tinus op een Britse.

Binnenkort begint Bar Gezellig, een vertaling van het Amerikaanse Cheers. “Wij denken dat in Cheers de basis zit voor een geweldige Nederlandse sitcom, omdat de setting zo universeel is en daarmee nog steeds van deze tijd. Het nadeel is dat je moet opboksen tegen de herinnering van mensen, maar zelfs met dat risico was dit een kans die we niet konden laten lopen.”

Een ander voordeel van serieshoppen is dat je gerichter op zoek kunt, aldus Oomes. Zo werkte het ook met Rechercheur Ria. “We waren op zoek naar een serie die paste op onze woensdagavond met lichtvoetig komisch drama. Iets in de lijn van Dokter Tinus en Danni Lowinski: een mix van drama en comedy.”

Na wat rondkijken kwamen we uit op Los Misterios de Laura, het perfecte format voor ons. De Spaanse makers omschreven het als een kruising tussen Columbo en Murder, She Wrote, maar dan modern. Dan is er weinig reden om zelf het wiel opnieuw uit te vinden.”

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen