Goednieuwsshow SBS 6 is megaflop, Özcan Akyol: ‘Echt zó slecht’

De goednieuwsshow van SBS 6 is een megaflop: er keken gisterenavond slechts 185 duizend mensen naar de eerste aflevering. “Dat is vergelijkbaar met een herhaling van Lingo!”

Nikki Herr en Donatello Piras © William Rutten

Het is ontegenzeggelijk een van de slechtste ideeën van John de Mol ooit: een programma met alleen maar goed nieuws. Toch heeft het de beeldbuis gehaald. De eerste aflevering van GoedNieuws Vandaag was gisterenavond om 18.00 uur een enorme flop. Er keken slechts 185 duizend kijkers naar de eerste aflevering. En dat is niet zo heel gek.

Nieuwsuur met filter

Eigenlijk zag iedereen het floppen van deze goednieuwsshow al aankomen. Actualiteit leent zich immers helemaal niet voor een roze bril. De kijker zit te wachten op een gedegen verslag van de gebeurtenissen in binnen- en buitenland en niet op een soort Instagram-variant van het Journaal, waarin de werkelijkheid achter een mooi filter is gestopt.

Het leven is alles behalve rozengeur en maneschijn, maar wat schotelt SBS 6 ons voor? Alleen maar lachende mensen, boer Jan redt een kip uit de sloot en Bas Smit heeft nieuwe Crocs. Dat de gewone mensen in ons land, met ieder zo hun eigen problemen, op deze eenzijdige weergave van de werkelijkheid zitten te wachten, is een enorme misrekening.

Grote flop

Tina Nijkamp, voormalig zenderbaas van SBS 6 en tegenwoordig kijkcijferhooligan, zag deze flop ook al aankomen. “De dag die je wist dat zou komen: GoedNieuws Vandaag start met slechts 185 duizend kijkers en 5,3 procent marktaandeel in de commerciële doelgroep 25 tot 54 jaar”, schrijft ze op haar analysekanaal.

Hoe slecht is dit? Slecht. “Het is vergelijkbaar met Lingo-herhalingen die vorige week op dit tijdstip stonden. 18.00 uur is dan ook een onmogelijk tijdstip als je tegenover én het Journaal op NPO 1 en NPO 2 én het Zes Uur Nieuws staat op RTL 4. Zo had het Journaal op NPO 1 maar liefst 1 miljoen kijkers. Echt nieuws zal het altijd winnen van liflafjes.”

Van de buis

Dit moet als dagelijks programma gewoon van de buis, adviseert Tina. “Tip: maak er een wekelijkse show van na Shownieuws op zondag om het weekend positief af te sluiten. Want dit lijkt met dit tijdstip een onmogelijke opdracht.”

Overigens is het op maandagavond al helemaal drama bij NPO 1, zegt ze. “The Biohack Project heeft maar 224 duizend kijkers. Huh? Ja echt waar, om 20.30 uur op NPO 1. Dit is toch niet te geloven? Antoinette met Radar had er drie keer zoveel op NPO 2: 731 duizend. Hoe valt dit nog uit te leggen aan de kijker en aan Antoinette en haar team?”

‘Héél slecht!’

Terug naar GoedNieuws Vandaag: dat werd gisteren later op de avond compleet afgekraakt in Vandaag Inside. “Het was heel slecht. Het leek op regionale televisie”, aldus tafelgast Özcan Akyol.

Johan Derksen: “Ik heb ook gezegd dat het niets wordt en dat is nu al bevestigd. Er zitten vier mensen die geweldig enthousiast doen en hun best doen en die een half uur prietpraat je kamer in sturen. Het gaat nergens over, het is niet leuk, het is niet spannend, het is geen amusement, het is niks.”

Fletse mensen

Klopt, aldus Özcan. “Het is niks. Vier fletse mensen en allemaal kleurloze onderwerpen.”

Johan: “De mensen die dit doen snijden zichzelf in de vingers, want hierna hebben ze geen carrière meer. Dan heb je levenslang een litteken dat je in dit flutshowtje hebt gezeten. Het was zó oppervlakkig en zó gezocht. De juffrouw die het presenteerde deed het op zich helemaal niet zo slecht, alleen ze had gewoon geen onderwerpen!”

X

Er is ook op X weinig positiviteit over GoedNieuws Vandaag:

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen