Na alle poeha: Philip Freriks tóch weg bij Slimste, Herman opvolger

Philip Freriks stopt met De Slimste Mens en wordt opgevolgd door Herman van der Zandt. Merkwaardig, omdat Maarten van Rossem in de zomer nog wóest was over dit gerucht.

Herman van der Zandt en De Slimste Mens © NOS, NPO

Het is niet te volgen: Maarten van Rossem reageerde als door een wesp gestoken toen er in de zomer werd gespeculeerd over De Slimste Mens, maar nu blijken de geruchten gewoon waar. Herman van der Zandt is inderdaad overgestapt naar KRO-NCRV om ’s lands best bekeken tv-quiz te gaan presenteren. Hij is de opvolger van Philip Freriks.

Philip vertrekt

Philip stopt eind volgend jaar en gaat dus nog drie seizoenen maken. Zijn laatste aflevering op tv is in januari 2025. “Kijk, Maarten roept voortdurend: ‘We gaan door tot we honderd zijn’. Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar niet erg realistisch”, zegt hij in gesprek met het AD. “Volgend jaar word ik tachtig.”

Drie afleveringen op één dag maken wordt gewoon zwaar, geeft Philip toe. Hij heeft zijn vertrek afgelopen lente aangekondigd. “Klopt, nog voor de zomerserie. Het is prettig om mensen ruim de tijd te geven om een opvolger te zoeken.”

Hysterische Maarten

Philip heeft Herman zélf getipt, vertelt hij. “Ik heb hem door de jaren heen gevolgd, ken hem van het NOS Journaal en van Met het Mes op Tafel. Dat doet hij hartstikke goed. Een leuke man. Hij is geknipt voor De Slimste Mens.”

Maar als Philip in de lente al wist dat hij gaat stoppen en hij zélf zijn opvolger heeft getipt, waarom deed Maarten eind juli dan zo grenzeloos hysterisch toen Herman als eventuele presentator van De Slimste Mens in beeld kwam? “Dankjewel voor de suggestie, maar ik vind het eerlijk gezegd nogal onbeleefd”, brieste hij.

‘Is hij ingelicht?’

Heeft Philip Maarten wel ingelicht? Ja, bezweert hij. Wat was zijn reactie? “Prima eigenlijk. Hij heeft het voor kennisgeving aangenomen. Hij respecteert mijn beslissing. Tachtig jaar en de 25ste editie, daar kon die wel inkomen.”

Maar Philip en Maarten hebben toch altijd gezegd dat ze óf samen doorgaan óf samen stoppen? Stopt Maarten dan ook? “Nee, dat heeft hij niet gezegd en dat hoeft ook niet. Maarten wil door tot aan zijn honderdste.”

‘Vooral doen’

Het begint er steeds meer op te lijken dat Maarten meer verknocht is aan de aandacht en de tv-roem dan hij wil toegeven. “Als hij zin heeft om door te gaan, wie ben ik dan om te zeggen: dat mag niet”, aldus Philip. “Hij is daar volkomen vrij in. En als hij zin heeft om door te gaan en hij krijgt die mogelijkheid, dan moet hij dat vooral doen.”

Philip laat weten dat hij ondanks zijn vertrek bij De Slimste Mens nog wel openstaat voor andere tv-klussen.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen