NPO-bobo Frans Klein naar Talpa: ‘Maakt zich onsterfelijk belachelijk’

Frans Klein, de grote baas van de NPO die op non-actief staat vanwege zijn rol in het DWDD-schandaal, stapt volgens het AD over naar Talpa. “Hij maakt zichzelf onsterfelijk belachelijk.”

Frans Klein © Michel Schnater

Hij was jarenlang dé almachtige alleenheerser aan de NPO-top: Frans Klein. Maar na jaren van kritiek was het schandaal rond De Wereld Draait Door de druppel. Hij besloot afgelopen november om tijdelijk terug te treden, in afwachting op de resultaten van het onderzoek naar de werkcultuur bij de publieke omroep. En dat is pas in het vierde kwartaal klaar.

Kwalijke rol Frans

Het is überhaupt onduidelijk of Frans nog wel verder kan bij de NPO. Er was voor hem een zeer kwalijke rol weggelegd in het Volkskrant-verhaal over de misstanden bij DWDD. Hij heeft aantoonbaar jarenlang weggekeken bij het ernstige wangedrag van Matthijs van Nieuwkerk. Veel mensen vinden het onbestaanbaar dat zo iemand de hele NPO leidt.

Van Talpa-baas John de Mol is bekend dat hij heel anders naar dat soort dingen aankijkt. Het feit dat zelfs iemand als Peter Gillis momenteel nog steeds op zender is, zegt natuurlijk alles.

Naar Talpa

Het AD meldt nu dat Frans overstapt naar Talpa. “Zijn handtekening onder een contract moet nog worden gezet, maar dat lijkt een kwestie van tijd. (…) Klein die dus al meer dan een half jaar thuis zit, zou bij Talpa het gat moeten opvullen dat Erland Galjaard heeft achtergelaten.”

Talpa laat weten ‘per definitie niet te reageren op speculaties’, de NPO ontkent dat Frans ontslag heeft genomen en zelf laat hij weten met ‘mijn bestuur afgesproken te hebben dat ik tijdens mijn non-activiteit niet met de pers praat. Om alle schijn van welke beïnvloeding dan ook te voorkomen.’

‘Kijk naar Gillis!’

De geruchten over Frans’ transfer gingen al een poosje. AD-journalist Dennis Jansen vorige week in de AD Mediapodcast: “Eén ding nog, want ik kreeg net een klein berichtje over een gerucht wat rondging. Wat zou je denken van Frans Klein naar Talpa? Dat gerucht hoor ik net.”

Zijn collega Angela de Jong: “Nou ja, Frans Klein heeft al… De champagne bij RTL werd letterlijk al ontpopt, want die waren er echt van uitgegaan dat Frans Klein daar kwam. En toen: boef, zei hij toch: ‘Ik blijf bij de NPO.’ Maar hij is er ijdel genoeg voor en bij Talpa schromen ze niet om iedereen… Ik bedoel: Peter Gillis zit daar ook nog steeds.”

Ze moet erom gieren. “Hij zou zich wel echt onsterfelijk belachelijk maken als hij dat doet.”

Remco ook?

Dennis meldt in de podcast van deze week dat NPO 1-zenderbaas Remco van Westerloo mogelijk óók gaat. “Nu had ik weer een naam gehoord. Remco van Westerloo. Dat ze met z’n tweeën gaan. Heel veel mensen nemen niet op.”

Het gerucht over Frans’ transfer leidde onlangs tot een lachbui in de podcast van Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman. Marcel: “Godallemachtig. Hahahaha. Hij zit ook dat de kijkcijfertjes in de lift zitten. Die denkt ook: de jongens hebben de weg naar de honingpot gevonden, ik ga ook eens kijken bij Talpa!”

“Een oproep aan John de Mol: Doe. Het. Niet. Hij maakt het helemaal stuk met wokepraat!”

Volgt Matthijs?

Tina Nijkamp, de voormalig zenderbaas van SBS 6, spreekt van breaking medianieuws. “Frans Klein komt op de plek van Erland Galjaard. Hij komt dan naast Marco Louwerens te staan. Paul Römer wordt zijn directe baas. Opperbaas is natuurlijk John de Mol.”

Ze wijst op de goede band van Frans met de eveneens in opspraak geraakte Matthijs van Nieuwkerk. “Zal Matthijs ook snel volgen?”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Verbaast het u dat Talpa een de facto geschorste NPO-bobo binnenhaalt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen