Claudia de Breij: ‘Matthijs van Nieuwkerk zien we nooit meer terug’

Claudia de Breij reageert na een lang stilzwijgen alsnog op het wangedrag van collega Matthijs van Nieuwkerk. En ze blijkt onverwacht héél uitgesproken. “Die zien we denk ik nooit meer terug.”

Claudia de Breij, Matthijs van Nieuwkerk en Caroline van der Plas © BNNVARA

Eigenlijk zou Claudia de Breij vlak na de jaarwisseling in de talkshow van Eva Jinek zitten, maar ze kwam last minute niet opdagen. Daardoor beleefde Eva een van haar meest sobere en lege seizoenspremières ooit. Omdat de cabaretière eerst niet op haar afzegging wilde reageren, ontstond het gerucht dat ze niet over Matthijs van Nieuwkerk wilde praten.

Claudia gaat los

Claudia zat gisterenavond alsnóg aan tafel bij Eva. Daar komt ze niet onder de vraag uit wat ze nou precies van zijn wangedrag bij De Wereld Draait Door vindt. “Natuurlijk vind ik dat verachtelijk, verschrikkelijk, schandalig en alles. Hoe kun je iets anders daarover zeggen? Wie moet je iets bewijzen door te zeggen: ‘Erg is dit, hè’? Dit is afschúwelijk!”

Ze vervolgt: “Het bizarre vind ik dat als je terugkijkt, maar dat geldt ook voor mensen bij The Voice etcetera, dat je denkt: ja, die sfeer was altijd súper uptight, maar dat zag je toen als: er wordt hier op het scherpst van de snede… Het is hier [bij Jinek] ook wel relaxed als gast, maar het is nooit súperrelaxed. Tv is nooit heel relaxed backstage.”

Schokkend

Er is echter een verschil tussen een uptight-sfeer en een angstcultuur. “Ja, dat daar dit aan de hand is… Ja, ik ben geschrokken van de voorbeelden en eigenlijk nog meer van de gesprekken die ik daarna ook heb gevoerd. De krant was heel schokkend, maar als mensen je dingen zelf vertellen, dan sla je helemaal steil achterover.”

Eva: “Was je verbaasd? Matthijs kende je ook wel goed.”

Claudia: “Ja, ik was daar zeer verbaasd over, ja. Vooral het grenzeloze ervan, want ik ken hem als een… Nou ja, jij kent hem ook, toch?”

Eva: “Ik ken hem als gast die aanschuift en hij is ook wel eens bij mij te gast geweest.”

Grilligheid

Claudia: “Ik bedoel – dat is ook het moeilijke: ik heb veel aan hem te danken, hè? Ik heb op veel mooie momenten muziek kunnen maken daar enzo, maar dat onbeheerste is volgens mij ook wat het heel eng maakt als redacteur, want dat zie je dus niet van de buitenkant. Die grilligheid moet het enge zijn geweest. Daar had ik geen idee van, nee.”

Medegast Caroline van der Plas vraagt Claudia vervolgens wat iedereen wil weten: waarom heeft ze maandenlang gewacht met het geven van een reactie? “Kijk, toen Johan Derksen zo’n verhaal vertelde… Nou, echt iedereen stond met de kop vooraan om het te veroordelen en er schande van te roepen. Ik vind het altijd zo’n selectieve verontwaardiging.”

‘Nooit meer terug’

Claudia herkent zich daar niet in. “Ik kreeg deze kritiek veel, maar mensen verzinnen ook vaak wat er is gebeurd, want over Johan Derksen… Ik zat toen toevallig bij Khalid & Sophie voor iets anders, maar ik heb toen gezegd dat ik het belachelijk vond dat al die theaterdirecteuren ineens zo schijterig waren om die voorstelling van hem terug te trekken.”

Ze was dus juist pro-Johan, benadrukt ze. “Maar dat maakt ook niet uit, daar hoef ik geen medaille voor. Johan Derksen zat er twee weken later weer en Matthijs van Nieuwkerk zien we denk ik nooit meer terug.”

Caroline: “Misschien ook zelf door zijn eigen keuze, want hij heeft ook wel alle banden verbroken.”

Claudia: “Ik denk dat hij ook heel onhandig ehh… Dat hij dat anders had moeten aanpakken, ja.”

Niet meer gespot

Matthijs wordt al geruime tijd niet meer gespot, zelfs niet wandelend op zijn eigen erf. Heel verleidelijk is dat ook niet: als hij niet in de koeienstront trapt, dan struikelt hij wel over Edwin Smulders of een van zijn kameraden met een Canon-sniper. Privé-baas Evert Santegoeds gaf onlangs toe nog steeds paparazzi naar Matthijs’ dorpje Eefde te sturen.

Aangezien Matthijs kan kwartetten met zijn fobieën – van brugangst tot snelwegangst – is het niet uit te sluiten dat hij momenteel een vleugje pleinvrees heeft. De enige plek waar ze hem misschien nog kunnen spotten is ’s ochtends vroeg achter zijn briefsleuf. Wachtend op de nieuwste Volkskrant om ritueel te verbranden.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen