Nasrdin Dchar door het stof na kritiek journalisten: ‘Ik was niet fair’

Nasrdin Dchar gaat diep door het stof na zijn ongelukkige uithaal aan de (Nederlandse) media. Hij trekt zijn boze woorden terug. “Ik moet niet alle media over één kam scheren, dat is niet fair.”

Nasrdin Dchar © RTL

Het is niet goed gevallen dat Nasrdin Dchar gisterenavond in een boze post op Instagram heeft uitgehaald naar de (Nederlandse) media. Hij somde daar ‘allemaal voorbeelden’ op ‘van hoe de media in binnen -en buitenland over het Marokkaans elftal heeft gesproken of geschreven’.

Uithaal naar media

De media kregen van Nasrdin een flinke uitbrander. “Dankjewel Media, dat je liever blijft hangen in xenofobie, racisme, vooroordelen en het aanwakkeren van haat dan dat je een succesverhaal gebruikt om te vieren en te verbinden.”

Het heeft voor enorm veel wrevel gezorgd bij journalisten. Zo twittert NOS-journalist Youssef Abjij: “Wekenlang keihard gewerkt bij de NOS om dit WK gebalanceerd te verslaan, om vervolgens op één hoop te worden gegooid met een of ander medium dat Marokkaanse spelers met IS linkt.”

Stereotyperend

Het is jammer dat Nasrdin zo stereotyperend bezig is, vindt Youssef. “‘De media’ bestaat niet, ik ben niet verantwoordelijk voor wat een ander schrijft. Net zoals je mij er niet op kan aanspreken als er ergens door een Nederlander met Marokkaanse komaf een auto in brand wordt gestoken na een WK-wedstrijd.”

Hij vervolgt: “Ik heb zelf Marokkaanse roots en vaak genoeg te maken gehad met xenofobie en racisme. Maar hij spreekt hier alle westerse media aan, waaronder ook journalisten die naar eer en geweten hun werk doen. Dat is niet eerlijk.”

Neefjes van 20

NRC-onderzoeksjournaliste Süeda Işık is ook boos. “Echt simpel, spreken over ‘de Media’. Hoor dit mijn neefjes van 20 ook telkens zeggen. ‘de media’ dit. ‘Fake news’ dat. Eindstand: ze hebben nooit in hun leven een krant opengeslagen en kijken geen nieuws. Hun oordeel baseren ze op clips die rondgaan op het internet💀🤡”, twittert ze.

En Telegraaf-presentator Wilson Boldewijn tweet: “Gister had ik hier een interessante discussie over. De media wordt veel verweten maar de echte macht ligt bij ‘social media’ die voor de massale verspreiding van een ‘frame’ zorgt. In die zin zijn vooral de techbedrijven de grootste machtsfactor.”

Nasrdin door stof

Nasrdin gaat nu door het stof. “Oké, ik wil toch even iets zeggen over mijn post. Ik merk dat ik iets gedaan heb wat ik eigenlijk helemaal niet oké vind. Ik hou helemaal niet van om alles over één kwam te scheren en dat doe ik namelijk wel met het gegeven ‘media’. Er zijn lelijke dingen geschreven in de media, maar er zijn ook heel mooie dingen geschreven, gezegd en gefilmd.”

Hij vervolgt: “Dus het feit dat ik het woord media gebruik en eigenlijk álle media over één kam scheer, vind ik niet eerlijk en niet fair. Het is ook niet oké. Ik wil ook niet op die manier behandeld worden, snap je? Bij deze wil ik dat even rechttrekken of even aangeven, dat ik erover na heb gedacht en dat ik het niet oké vind.”

Instagram

De gewraakte post van Nasrdin en daaronder zijn videoreactie:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat de media te negatief waren over Marokko op het WK Voetbal in Qatar?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen