Doutzen Kroes aangevallen bij Eva Jinek: ‘Hoe ver ben jíj heen?’

Doutzen Kroes is flink onder vuur genomen in de talkshow van Eva Jinek. Het model vindt het een schande dat complotdenker David Icke is geweerd uit Nederland. “Hoe ver is zíj heen?!”

Doutzen Kroes en Eva Jinek © Instagram, RTL

Het is inmiddels geen geheim meer dat Doutzen Kroes na haar succesvolle carrière als topmodel redelijk is afgegleden. De vrouw van dj Sunnery James is tegenwoordig vooral actief als complotfluencer. In die hoedanigheid sprak ze er laatst ook schande van dat de Britse complotdenker David Icke niet welkom is in Nederland.

Elitereptielen

David gelooft dat de wereld wordt geleid door een elite van reptielen die de mensheid aan zich wil onderwerpen. Het zou dan gaan om bijvoorbeeld Frank Sinatra, de Britse koninklijke familie en onze prinses Beatrix. “De maan is [volgens hem] een commandocentrum voor buitenaardse wezens, waaronder reptielen”, legt sidekick Roelof Hemmen uit in Jinek.

Het gaat allemaal behoorlijk ver. “Hij denkt dat die wezens bijvoorbeeld de coronalockdowns, de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen hebben georchestreerd om mensen onafhankelijk en bang te maken. Ook de Holocaust is zo’n complot, zegt hij”, aldus Roelof. En juist daarom wordt David ook wel gezien als een antisemiet.

‘Doutzen, hoe ver ben jíj?’

Tafelgast Özcan Akyol: “Best ziek allemaal, hè?”

Gastvrouw Eva Jinek: “Behoorlijk. Behoorlijk, ja.”

Özcan: “Daarom vind ik het ook dat zo’n type als Doutzen Kroes, hè, die heel vaak is voorbijgekomen in de coronatijd… Twee weken geleden op Instagram had ze echt zo’n post van: ‘Deze man moet kunnen spreken!’ Dan denk ik ook van: hoe ver ben jíj inmiddels heen, Doutzen Kroes, dat je dat doet?”

Acht miljoen volgers

Eva wijst op de invloed van Doutzen. “Ze heeft acht miljoen volgers op Instagram en ze schreef: ‘Sinds wanneer weigeren we mensen in Nederland als ze niet meedoen met het algemeen geaccepteerde politieke verhaal? We hoeven het niet allemaal met elkaar eens te zijn, maar we moeten wel de vrijheid van meningsuiting respecteren.’”

Özcan: “Je weet dat als die man komt, dat er rellen gaan komen. Dat is ook aangekondigd. Verschillende groepen wilden ook tegendemonstraties gaan doen. Waarom zou je dat faciliteren als Nederland als je het vooraf weet?”

‘Alleen een vraag!’

Eva vraagt zich af wat je met types als Doutzen aan moet. “Mensen zoals Doutzen Kroes… Die schrijft: ‘Ik stel een vraag alleen.’ Van: waarom gaan we iemand weigeren, mensen mogen toch een andere mening hebben? Hoe adresseer je dat, zonder dat mensen het gevoel hebben dat ze de mond wordt gesnoerd?”

Claire Martens, fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam: “Het grote probleem is: deze groep heeft ook het gevoel dat hen de mond wordt gesnoerd. Laten we het misverstand uit de wereld helpen: van deze meneer Icke wordt de mond niet gesnoerd. Hij heeft vele internetmogelijkheden om zijn theorieën de samenleving in te slingeren.”

Zorgwekkend

Claire: “In het geval van Doutzen Kroes: ik vind dat zeer zorgwekkend, want wat je ziet gebeuren – vooral onder moeders, hè, Moederhart – is dat er overal vraagtekens achter worden geplaatst en dan mag het, omdat het een vraag is. Dus het vraagteken wordt nu gebruikt om antisemitische uitspraken salonfähig te maken. Ja, dat moeten we natuurlijk met z’n allen bestrijden.”

Özcan: “Zij kan wel zo framen alsof die man… Freedom of speech en weet ik veel wat, maar het is gewoon antisemitisme en in Nederland hebben we gezegd dat dat strafbaar is. Het klopt dus ook niet wat ze zegt.”

Tweet

Het berichtje van Doutzen:

https://twitter.com/Wonders_Always/status/1584168979194486786

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen