Radio Veronica verzamelt dj’s, maar: ‘Over een jaar weg van FM!’

Radio Veronica haalt de ene na de andere bekende dj in huis, maar die forse investeringen zouden zomaar eens geldverspilling kunnen blijken. “Over een jaar zijn ze misschien wel weg van de FM.”

Sander Hoogendoorn en Frank van der Lende © Ben Houdijk, Radio Veronica

Het was een grote verrassing voor NPO 3FM: twee van hun dj’s, Frank van der Lende en Sander Hoogendoorn, maakten deze week hun transfer naar Radio Veronica bekend. “Niet alleen zij schuiven aan, maar ook Tineke de Nooij, Johan Derksen en Sander Lantinga”, aldus zenderbaas Caroline Brouwer trots voor de camera van RTL Boulevard.

Onzekerheid over FM

Caroline, die het Talpa-station samen leidt met Rob Stenders, is dolenthousiast, maar voor hoe lang nog? Onder druk van de digitale zender KINK en de grote concurrent Qmusic heeft de rechter besloten dat de FM-frequenties opnieuw moeten worden geveild, en wel binnen nu en een jaar.

Heel erg spannend, zegt Radio 538-dj Frank Dane in Boulevard: “Nog steeds luisteren de meeste mensen via de FM, dus het is héél erg belangrijk voor een radiostation. Het is onzeker of alle stations wel hun frequentie houden.”

Radio Veronica-exit?

Er zijn negen FM-frequenties te verdelen en John de Mols Talpa heeft er nu nog vier in bezit. Sommige frequenties zijn aan regels gebonden over de muziek die gedraaid mag worden, anderen zijn ‘vrij’. Talpa heeft drie ‘vrije’ frequenties, namelijk die van Radio 538, Radio 10 en Sky Radio, en eentje waarop oudere, bijzondere muziek gedraaid moet worden.

Het gaat om Radio Veronica. Aangezien deze FM-frequentie aan regels gebonden is, is hij minder waard en daarmee betaalbaarder. En er zijn flink wat kapers op de kust, waaronder Qmusic-moeder DPG. “Qmusic heeft een zusterzender, Joe, met 70’s- en 80’s-muziek, en die wil heel graag op FM”, zegt Rob Goossens.

‘Ze staan onder druk’

De kans dat het rijke DPG flink gaat meebieden is erg aanwezig. “Die moeten eigenlijk gaan meebieden op het kavel van Veronica”, zegt Rob. “En Veronica staat dus ineens onder druk, veel sneller dan ze hadden verwacht, omdat dus binnen een jaar al die frequenties geveild gaan worden.”

Collega Bridget Maasland: “En die hebben net heel veel geld uitgegeven om al die dj’s naar hen toe te halen.”

Rob: “Ja, dat zou wel eens een totale verspilling van geld kunnen zijn.”

Kleine kans

Er is een kleine kans dat Veronica tóch op de FM blijft, aldus Rob. “Je kunt het ook omdraaien: ze moeten nu echt iets doen. Ze hebben een marktaandeel van 2,3 procent, dat kan beter. Zij zullen hopen dat al die nieuwe namen gaan laten zien dat Veronica heel snel kan groeien.”

Hij vervolgt: “Dan moet de zender gewoon laten zien van: betaal alsjeblieft de hoofdprijs voor onze FM-frequentie, want wij zijn het echt waard. Dat is iets wat het komende jaar moet gaan blijken, want voor september 2023 worden alle kaarten opnieuw geschud.”

Bridget: “Ook wel eerlijk.”

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen