‘Eva Jinek heeft joekel van een imagoprobleem, RTL is bezorgd’

Eva Jinek heeft een joekel van een imagoprobleem en daar maakt RTL zich veel zorgen over. Dat stelt mediakenner Victor Vlam in de podcast De Communicado’s. “Ze is niet meer likeable.”

Eva Jinek © RTL

De laatste tijd is Eva Jinek ongelooflijk negatief in het nieuws gekomen, vooral vanwege haar rol in de kaarsrel rond Vandaag Inside. Het wordt haar kwalijk genomen dat ze een advertentie- en kijkersboycot heeft geopperd, maar ook is ze volgens critici hypocriet omdat ze zelf ook wel eens uitbundig heeft gelachen om een aanrandingsverhaal op tv.

Diep ongelukkig

Johan Derksen deelde anderhalve week geleden de genadeklap uit door Eva een ‘oncollegiaal loeder‘ te noemen. Nog geen etmaal later zat Eva aan de talkshowtafel van Beau van Erven Dorens. Ze ontkende daar Johans bewering dat ze op het feestje na haar seizoensfinale heeft gedanst op het graf van Vandaag Inside.

Het was een bizar talkshowoptreden van Eva, vindt tv-kenner Victor Vlam. “Ze keek enorm ongelukkig. Dat is wat mij eraan verbaasde. Ze leek inderdaad echt diep, diep, diep ongelukkig. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het echt wel verbazingwekkend vond dat het daar zo uitgebreid over ging”, zegt hij in de podcast De Communicado’s.

Zorgen over Eva

Een A-ster met hoge kijkcijfers gaat zich helemaal niet zo gepikeerd zitten verdedigen op tv, meent Victor. “Ik moet je ook wel zeggen dat ik eigenlijk denk dat het wel aangeeft dat er echt wel zorgen zijn over het imago van Eva Jinek. Ik kan me voorstellen dat die leven bij RTL, bij de productie van de talkshow en ook zeker bij Eva Jinek zelf.”

Haar hele optreden bij Beau was geregisseerd, vermoedt Victor. “Ik kan me echt voorstellen dat dit imagoprobleem echt iets is waar ze zich bij RTL ook zorgen om maken. Dit zal echt afgestemd zijn met de zender dat ze daar aan tafel aanschoof. Ook die vragen die Beau aan haar stelde over die aanval van Johan Derksen… Ook dat zal afgestemd zijn.”

Joekel van imagoprobleem

Want dát ze een imagoprobleem heeft, staat volgens Victor als een paal boven water. “Eva Jinek heeft een joekel van een imagoprobleem. (…) Ik kan me best voorstellen dat er kijkersonderzoek is gedaan, waaruit blijkt dat mensen een minder positief beeld hebben van Eva Jinek en ze daarom dit rechtzet.”

Hij vervolgt: “Een jaar geleden, toen Eva Jinek nog supergoed scoorde, denk ik dat ze daar nooit aan tafel zou gaan zitten. Ik denk dat ze het van zich had laten afglijden. Ik denk dat het in dit geval ook wel sterk was geweest. Haar kijkcijfers zijn echt ook wel flink gedaald. Dat is denk ik ook wel wat mede het gevolg zou kunnen zijn van haar imagoprobleem.”

Niet meer likeable

De mening over Eva kantelt in rap tempo, merkt Victor. “Er is ook uitgebreid in het nieuws geweest dat ze maar een paar maanden per jaar werkt voor het salaris van 1 miljoen. Ik denk dat ze in de ogen van veel kijkers als verwend, verheven en afstandelijk overkomt en dat is eigenlijk voor een televisiepresentator heel erg slecht.”

Een presentator moet likeable zijn, legt hij uit. “Dat is waar je feitelijk voor betaald wordt, om likeable te zijn. Dat trekt kijkers. (…) Er is echt in Hilversum een gebrek aan werkethiek. Die mensen nemen allemaal zulke verschrikkelijk lange vakanties. Ik heb zoiets van: jongens, jullie verdienen allemaal ongelooflijk veel, ga eens wel werken voor dat salaris!”

‘Arme, zielige Eva’

Eva noemt de kritiek op haar lange vakanties een frame en stelt dat ze veel uren draait. Ze maakt tientallen uitzendingen per seizoen. “Ik ken wel heel veel stratenmakers die 200 dagen per jaar werken en die krijgen er niet het salaris van een miljoen voor. Laten we nou niet doen alsof we allemaal medelijden moeten hebben met de arme, zielige Eva Jinek.”

Hij vervolgt: “Ze wordt er ongelooflijk goed voor gecompenseerd en dan mag je wel verwachten van iemand dat ze een klein beetje hard werkt. (…) Maar zodra mensen een klein beetje salaris krijgen, dan houden ze ineens op met hard werken.”

Humberto achterna?

Het grootste gevaar voor Eva en RTL? Dat ze Humberto achterna gaat, aldus Victor. “Ik denk dat het imagoprobleem van Humberto Tan een grote impact gehad heeft op de kijkcijfers van RTL Late Night. Dat zou mogelijk ook kunnen gebeuren met Eva Jinek. Ze zit op zo’n 500 à 600 duizend kijkers. Nou, dat was vorig jaar zo’n 900 duizend kijkers.”

De talkshow van Eva bevat steeds meer entertainment in een poging om meer kijkers te trekken, merkt hij. Zo had ze laatst een hele Vrienden van Amstel-special. “Ook daar krijg ik sterke RTL Late Night-vibes, want zo is het niet verschrikkelijk urgent. (…) Ik zie dat ook wel als een potentieel gevaar in combinatie met het imagoprobleem van Jinek.”

Podcast

De analyse over Eva Jineks imago hoort u in de podcast De Communicado’s:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen