Eva Jinek genadeloos hard afgeslacht in VI: ‘Ze is gewoon een loeder!’

Eva Jinek is op een meedogenloze wijze te grazen genomen in Vandaag Inside. Ze is volgens Johan Derksen een ‘oncollegiaal loeder’. “Dan ben je toch een eng mens als je zoiets doet?”

Eva Jinek en Johan Derksen © SBS 6

Eva Jinek speelde een sleutelrol in de 48 uur durende mediarel die leidde tot het abrupte einde van Vandaag Inside. Ze opperde als enige talkshowhost een kijkers- en adverteerdersboycot van het SBS 6-programma. Critici vinden haar zwaar hypocriet, vooral omdat ze twee jaar geleden zélf blijkt te hebben gelachen om een aanrandingsverhaal.

Oncollegiaal loeder

De gedragingen van Eva werden maandag, in de eerste VI sinds de kaarsexit, al bestraft met een middelvinger, maar gisteren gingen de mannen aan tafel al helemáál los op haar. Johan Derksen: “Ik wil even tijd hebben om die Jinek even de oren te wassen. Die mevrouw komt me werkelijk m’n strot uit. Ik heb nog nooit zo’n oncollegiaal loeder gezien.”

Die aankondiging van Johan in het reclameblok maakte hij tijdens de uitzending meer dan waar. Wat heeft Eva precies misdaan? “Een redactielid van ons was samen met Eus aanwezig bij de laatste uitzending van Jinek. Dat was op vrijdagavond. Toen waren wij net gestopt”, begint hij zijn verhaal.

Dronken Eva?

Eva had na die seizoensfinale, waarin ook de klagende Samantha Steenwijk te gast was, een feestje in de studio. “Jinek gooit na de uitzending altijd wat pils naar binnen, die is op het toneel gesprongen en heeft daar staan dansen en schreeuwen in de microfoon van: ‘Wij hebben dat Vandaag Inside toch maar mooi van de buis gekregen!’”

Ongelooflijk, vindt Johan het. “Dat soort kreten. Dan denk ik: ja, dan ben je toch een eng mens als je zoiets doet?”

Collega Wilfred Genee, die Eva al eerder oncollegiaal noemde: “Dat is daadwerkelijk gebeurd dit?”

Leonie verdedigt Eva

Johan: “Dat is daadwerkelijk gebeurd, ja. Ik heb twee getuigen die erbij geweest zijn. Misschien had ze die over het hoofd gezien. Dan denk ik: maak jij je nou zorgen over je kijkcijfers, maar niet over ons.”

Eva’s boezemvriendin Leonie ter Braak schrikt zich een hoedje: “Ik ben echt heel erg dol op Eva Jinek, ook privé. Ik kan met weinig mensen zo hard lachen als met Eva. Ik vind ook wel dat ze heel erg hard wordt aangepakt omdat ze heel erg hard gepleit zou hebben dat VI van de buis moest of dat de sponsoren zich moesten terugtrekken.”

Dat klopt volgens Leonie niet. “Als je gewoon terugkijkt naar die uitzending dan zit zij daar als talkshowhost en dan oppert zij de vraag van: ‘Wat vinden jullie? Zouden de sponsoren zich moeten terugtrekken?’”

‘Ze is heel vals’

Leonie verdraait de feiten enigszins. Eva stelde namelijk geen open vraag. Wat er wél gebeurde is dat tafelgast Arno Kantelberg in de bres sprong voor VI en zich hardop afvroeg hoe men VI dan van de buis wil krijgen: “Als het programma gewoon doorgaat en er kijken een miljoen mensen naar en er zitten mensen in het publiek die ook gewoon zitten te lachen. Hoe dan?”

Eva vervolgens verzuchtend: “Misschien als mensen niet meer adverteren rond het programma of als je zelf niet kijkt. Dat is het enige.”

Johan vindt dat een verkapte oproep tot een boycot: “Dat vind ik hetzelfde ongeveer hoor. Dat is heel erg vals als je dat doet, ja.”

Rare kreten

Het steekt Johan vooral dat Eva na de uitzending heeft staan dansen op het graf van VI. “Je hoeft ons niet aardig te vinden, maar niet dit soort grappen achter je rug. Ik ben heel vaak bij d’r geweest en ik vind het een prima wijf hoor. Je kunt er inderdaad mee lachen enzo, maar dan verwacht ik niet dat ze dit soort rare kreten slaakt buiten de uitzending om, dat ze blij is dat de concurrentie geliquideerd is.”

René van der Gijp: “Dat is wanhoop. Het is wanhoop. Ik weet zeker dat als zij nog twee weken door had gegaan, dan had ze onder de 500 duizend gekukeld. Dat is voor iemand die zich dan voordoet als een ontzettende grote talkshowhost natuurlijk een vernedering. Hoe je het ook wendt of keert.”

Leuke grap

Leonie blijft Eva verdedigen: “Ja, maar kijk: ze kan iets geroepen hebben op een podium en nu wordt er hier aan tafel vanuit gegaan dat het ook echt waar is dat zij nu heeft staan dansen op jullie graf.”

Johan: “Nou, dat is echt waar. De twee mensen hier waar jij net mee stond te praten, dat was een van de twee getuigen, en die hebben dat bevestigd.”

Leonie: “En als iets als een grap bedoeld kan zijn?”

Johan: “Dat zeg ik ook altijd als ik wat verkeerds zeg. ‘Dat was een grap!’ Ik heb nog heel leuke grappen van vijftig jaar geleden.”

Leonie: “Om iemand dan meteen weg te zetten als een soort loeder…”

Johan: “Nou, ik vind dit een hele slechte streek.”

Wanhopige Eva

Eva is wanhopig vanwege haar ingestorte kijkcijfers, meent Johan. “We hebben redelijk veel kijkers en daar is de concurrentie niet zo blij mee. Die moeten dan niet dit soort dingen doen.”

René: “Weet je wat zo moeilijk is met een talkshow? Dat heb je bij Humberto ook gezien: als de klad erin komt, dan trek je niet meer naar boven. (…) Eva doet niet veel anders als dat ze deed toen ze 1,2 miljoen kijkers had.”

Hij denkt dat Eva precies op het goede moment met vakantie is gegaan. “John de Mol zei tegen mij toen wij daar zaten op die zondag: ‘Ja, Eva komt er goed van af, d’r gebeurt niet veel.’ Ik zei: ‘Nee, maar er had wel heel wat gebeurd als ze nog drie weken door was gegaan.’ Daar ben ik zeker van. Die was klaar geweest.”

Heeft Eva het misschien grappig bedoeld? Johan: “Nou, daar geloof ik niks van!”

Fragment

Het fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen