Radio 538 brokkelt af, slechtste score sinds 2001: ‘Totale paniek’

Radio 538 zakt steeds dieper weg in het drijfzand. De vroegere marktleider noteert zijn slechtste score sinds 2001, oftewel 21 jaar (!) geleden. “Het schijnt er nu echt totale paniek te zijn.”

Wietze de Jager en Klaas van der Eerden © Radio 538

Edwin Evers heeft Radio 538 op de dag van zijn vertrek geparkeerd op een berghelling, zónder de handrem aan te trekken. De teloorgang van de zender is definitief nu het laagste marktaandeel in 21 jaar tijd wordt genoteerd. Vlak voor het weekend werd de score over de meest recente meetperiode, december-januari, bekend: 7,6 procent marktaandeel.

Totale paniek

De laatste keer dat Radio 538 een nóg lager marktaandeel noteerde was in de periode december-januari 2001, toen het station uitkwam op 7,5 procent. Vier zenders deden het afgelopen december-januari beter dan Radio 538, namelijk NPO Radio 2 (18%), Radio 10 (11,1 procent), Qmusic (10,6 procent) en Sky Radio (9,5 procent).

Dat Radio 538 nu op de onderste plek van de luistercijfer top vijf staat, baart men bij Talpa Radio enorm veel zorgen, weet radiokenner Patrick Kicken. “Op de Bergweg in Hilversum schijnt het totale paniek te zijn. En terecht. Hoe kun je een radiozender zo verkwanselen zeg”, schrijft hij in zijn column voor Spreekbuis.

Muzikale troep

Het muziekbeleid van Radio 538 is volgens Patrick een rommeltje. “Er schijnen een half jaar geleden al mensen gewaarschuwd te hebben dat als je er muzikaal zo’n troep van blijft maken 538 in het nieuwe jaar onder de 8 procent marktaandeel zou duiken. En zie daar: 7,6 procent. Voor ooit de nummer 1 van Nederland.”

Hij vervolgt: “Ook in het kader van de fusie met RTL is de waarde van deze zender flink gedaald, het moet binnenshuis Radio 10 én Sky Radio boven zich dulden, dat misschien een tiende van het hele personeels- en marketingbudget kost als 538. Zonder ochtendshow, zonder discjockeys.”

Wietze de Jager

Het is volgens Patrick bovendien een ’treinramp’ dat Frank Dane zo abrupt is ontslagen als ochtendjock. Op zijn plaats zitten nu Wietze de Jager en Klaas van der Eerden. “Zonder fatsoenlijk nieuw jinglepakket, zonder een ‘buzz’ vantevoren. En die jongens dan ook nog eens laten beginnen in de maanden waarin 538 het steevast moeilijk heeft.”

“Dit verdient niet de schoonheidsprijs, maar wel de award van onkunde. Zoveel programmatische fouten achterelkaar, ik ken mensen die voor minder ontslagen zijn.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Wietze de Jager de redding van Radio 538 is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen