Radiohistorie: Qmusic állergrootste, Radio 538 op plek vier

Qmusic is voor het eerst in de geschiedenis de állergrootste radiozender van Nederland. Ze haalt NPO Radio 2 in, terwijl de vroegere marktleider Radio 538 wegzakt naar de vierde plek.

Mattie Valk en Marieke Elsinga © Qmusic

Het radiostation van Mattie Valk en Marieke Elsinga was al geruime tijd marktleider in de commerciële doelgroep 20 tot 49 jaar, maar nu is Qmusic ook de nummer één in de algemene doelgroep. “Wat een mijlpaal”, zegt zenderbaas Dave Minneboo. “Deze maand rijgen we de records aaneen.”

Rollen omgedraaid

Dave is verguld. “De Top 40, Het Geluid, het Foute Uur, een ijzersterke ochtend- en middagshow, grote talenten en ervaren dj’s, het zijn allemaal ingrediënten voor een zender die zich met recht de grootste van het land mag noemen. Ik ben heel trots dat we dit met onze top-dj’s en alle mensen achter de schermen voor elkaar hebben weten te boksen.”

Waar Qmusic de afgelopen tijd enkel nog voorgegaan werd door NPO Radio 2, zijn de rollen in de nieuwste luistercijfermeting omgedraaid. Qmusic scoort een marktaandeel van 11,9 procent en bestijgt hiermee de troon als grootste zender van Nederland. Radio 2 komt uit op 11,4 procent.

Q alleen bovenaan

Vorig jaar werd er een gelijkstand bereikt en rook Qmusic dus al eerder aan de eerste positie, toen gedeeld met NPO Radio 2. Q had toen wel een hoger weekbereik. Dit is voor het eerst dat Q alleen bovenaan staat.

In de doelgroep 20-49 jaar weet Qmusic flink boven de andere zenders uit te stijgen met een marktaandeel van maar liefst 20,7 procent. “Dit is het hoogste marktaandeel ooit voor de zender en betekent een groei van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.”

Radio 538 stort in

Terug naar de algemene doelgroep: de andere zenders in de top vijf zijn Radio 10 (10,7 procent), Radio 538 (9,4 procent) en Sky Radio (8,7 procent). Dat Radio 538 niet eens meer verder komt dan de vierde plek is behoorlijk pijnlijk voor de vroegere marktleider. Is het tijd om Frank Dane alsnog te lozen?

De top tien wordt afgemaakt door NPO Radio 1 (8,1 procent), NPO Radio 5 (5,8 procent), Radio Veronica (3,3 procent), 100% NL (3,2 procent) en NPO 3FM (2,2 procent). Alle luistercijfers kunt u bekijken op Radiofreak.nl.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Tijd om Frank Dane te vervangen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen