Radio 538 heeft glans verloren: slechtste lente in twintig jaar tijd

Radio 538 begint zo langzamerhand een beetje vergane glorie te worden. Het blijft maar bergafwaarts gaan: de zender heeft zijn slechtste lente in twintig jaar tijd achter de rug. Een enorme deceptie.

Frank Dane © Radio 538

De top van Radio 538 zal lange tijd gehoopt hebben dat de luisteraar gewoon nog even moest wennen aan de nieuwe ochtendjock Frank Dane, maar de luisteraars blijven afhaken sinds radiokoning Edwin Evers niet meer van de partij is. Vanochtend zijn de nieuwste luistercijfers gepubliceerd en ook die stemmen niet vrolijk.

Slechtste score sinds 2001

Radio 538 komt in de nieuwste meting, namelijk die over de lenteperiode mei-juni, uit op een marktaandeel van 9,4 procent in de algemene doelgroep. Dat is fors lager dan in dezelfde periode vorig jaar, toen 10,6 procent werd genoteerd. Daarmee is Radio 538 met kop en schouders de grootste daler onder de radiostations.

De laatste keer dat Radio 538 zulke lage luistercijfers behaalde in de lentemaanden, was in het jaar 2001, oftewel: twintig jaar geleden. Edwin Evers was toen nét aan boord bij de radiozender, waarna de luistercijfers ineens de lucht in schoten. En nu hij vertrokken is, lijkt Radio 538 weer helemaal terug bij af.

Qmusic de nieuwe koning

Concurrent Qmusic is de nieuwe koning onder de commerciële radiozenders. Het station van Marieke Elsinga en Mattie Valk was al commercieel marktleider, maar stevent nu ook af op de koppositie in de brede doelgroep. Het verschil met marktleider NPO Radio 2 is miniem: het gaat om 12,1 versus 11,7 procent.

De Qmusic-cijfers in de commerciële doelgroep 20 tot 49 jaar zijn zelfs gigantisch aan het worden: daarin komt het station uit op 20,2 procent. Sinds 1999 behaalde geen enkele zender zo’n hoge score in de mei/juni-meting.

Top tien

De populairste radiozenders van Nederland in mei-juni, in de brede doelgroep, waren NPO Radio 2 (12,1 procent), Qmusic (11,7 procent), Radio 10 (10,4 procent), Radio 538 (9,4 procent) en NPO Radio 1 (8,4 procent).

De top tien wordt afgemaakt door Sky Radio (7,9 procent), NPO Radio 5 (5,5 procent), Radio Veronica (3,6 procent), 100% NL (3,5 procent) en NPO 3FM (2,2 procent).

Luistercijfers

De meest recente luistercijfers vindt u op RadioFreak.nl. De cijfers in de commerciële doelgroep ziet u onderstaand:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft Radio 538 na het vertrek van Edwin Evers zijn glans verloren?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen