538-megafeest naast bomvolle ic: ‘Doet John de Mol het of niet?’

Gaat Radio 538 dit weekend daadwerkelijk met 10.000 mensen hossen op steenworp afstand van een bomvolle ic? De uiteindelijke keuze is aan zendereigenaar John de Mol, zeggen mediakenners.

John de Mol Foto: William Rutten

Iedereen in Nederland snakt naar een heropening van de samenleving, maar de manier waarop dat nu gebeurt stuit veel mensen tegen de borst. Hoewel de horeca en winkels nog steeds gesloten zijn, strooit de overheid wel met 925 miljoen euro om allerlei leuke en soms massale ’testevenementen’ te organiseren. Ook Radio 538 doet daaraan mee.

Doet John het of niet?

Radio 538 komt zaterdag met een enorm groot feest voor 10.000 mensen op het Chasséveld in Breda. Het verzet daartegen is gigantisch: de petitie ‘Met 538 de zorg geminacht’ is al meer dan 300.000 keer ondertekend. Het op loopafstand gelegen Amphia Ziekenhuis wijst erop dat haar ic nog altijd vol ligt met coronapatiënten.

Ondertussen wijst de Talpa-zender zelf gemakzuchtig naar de andere betrokkenen, al wordt de ‘ontstane ophef’ wel betreurd. Maar: “Zolang Fieldlab Evenementen en de landelijke overheid achter dit experiment staan, zijn wij vereerd om het op een verantwoorde manier uit te voeren.”

Uiteindelijk is dit gewoon een keuze van John de Mol, zegt mediapersoonlijkheid Alexander Klöpping. “Deze kwestie is natuurlijk uiteindelijk een keuze straks van John de Mol, want die beslist dit soort dingen bij Talpa. Dus de grote vraag is: Doet ‘Ie Het Of Doet Ie Het Niet?”, twittert hij.

Talpa-mes in de rug

Mediakenner Marianne Zwagerman vindt dat John de Mol een mes in de rug steekt van de horeca-ondernemers in Breda. “Joehoe John de Mol, ben jij soms een mes kwijt? Klopt. Dat zit in de rug van Johan de Vos”, zegt ze, wijzend op de teleurgestelde voorzitter van de Breda-afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

“Dat is toch een mes in de rug van die horeca-ondernemers die vanuit hun gesloten winkeltje moeten bekijken hoe een ander daar wél feest gaat vieren om die 925 miljoen erdoorheen te jassen die van ons belastinggeld wordt uitgegeven? Dat kán toch niet? Als je Johan de Vos bent, voel je je toch verschrikkelijk genaaid?”

‘Dit kun je John kwalijk nemen’

Marianne vindt dat John de Mol wel degelijk een belangrijke partij is in deze kwestie. “Je kan het hem wél kwalijk nemen. John de Mol kan ook gewoon eens een keer nee zeggen? Dat kan hij heel goed weet ik trouwens ook, hij zegt heel vaak nee.”

Ook Twitter-bekendheid Rutger de Quay vindt het buitengewoon onhandig. “De maatschappelijke radar van ome John c.s. is even op vakantie dit weekend”, schrijft hij. “Note to self: geen evenement met 10.000 bezoekers organiseren als je luistercijfers een beetje instorten en denkt ‘nou hoe kunnen we onszelf weer in de picture zetten?’”

Belangenverstrengeling

Volgens mediavaksite Spreekbuis is er ook nog eens sprake van belangenverstrengeling. “Saillant detail: Fieldlab-programmamanager Pieter Lubberts werkte in het verleden zelf bij Radio 538 als Manager Operations, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor de organisatie van evenementen.”

Opvallend, vindt radiobekendheid Patrick Kicken. “Oei, dit is wel een dingetje.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u John de Mol zelf een partij in deze kwestie of niet?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen