Na Akwasi-rel: ‘Journalisten op cursus zwarte mensen interviewen’

De woedeuitbarsting van Akwasi tijdens een EO-interview toont aan dat journalisten hoognodig een cursus zwarte mensen interviewen moeten volgen, stelt opiniemaker Nan van Houte in de Volkskrant.

Akwasi © NOS

Akwasi ligt onder vuur omdat hij een EO-journalist heeft geïntimideerd tijdens opnames van een NPO Radio 1-interview. Hij was niet tevreden over de vraagstelling, griste de laptops van het radioteam weg en dwong hen vervolgens om de geluidsopnames te wissen. De journalist voelde zich zwaar geïntimideerd door de rapper.

Meer empathie voor Akwasi

De Volkskrant geeft ene Nan van Houte, die wordt omschreven als ‘cultureel manager en opiniemaker’, nu een podium om een alternatieve mening over de Akwasi-rel te verkondigen. Media moeten meer empathie en begrip leren opbrengen voor de gasten van kleur die ze tegenover zich krijgen, betoogt ze.

Nan ergert zich eraan dat media er ‘als de kippen bij zijn’ om hun verontwaardiging uit te spreken over Akwasi. “Ik denk dat het hoog tijd wordt dat witte journalisten zich bewust worden van de raciale verhoudingen als ze iemand van kleur interviewen. Dat ze eens rekening gaan houden met de onevenredige effecten die elke uitspraak van hun geïnterviewde op diens leven kan hebben.”

Cursus

Akwasi werd boos omdat de interviewer herhaaldelijk vroeg naar zijn geweldsoproep op de Dam. “Akwasi weet helaas maar al te goed wat dat betekent: dit interview gaat niet over zijn succes met Omroep Zwart, maar is de zoveelste poging hem erbij te lappen en de veiligheid van hem en zijn gezin in de waagschaal te stellen.”

Vreselijk, vindt Nan het. “Zouden de NVJ en de baas van de NOS (…) hun journalisten niet beter op cursus sturen, zodat ze wat meer empathie en begrip leren opbrengen voor de gasten van kleur die ze tegenover zich krijgen? Of eens wat zwarte journalisten aantrekken om dit soort interviews te laten afnemen?”, briest ze.

Het opiniestuk van Nan van Houte kunt u lezen op de Volkskrant-site.

Lees ook

Lees alles over de nieuwste Akwasi-rel:
Akwasi pakt laptops af van NPO Radio 1: ‘Kwalijk en intimiderend’ (8 januari)
Akwasi uitgekotst bij Boulevard, Jinek en Shownieuws: ‘Doodzwijgen’ (9 januari)
Akwasi mogelijk weg als omroepbaas na intimideren NPO-journalist (9 januari)
Angela Groothuizen blijft fan van Akwasi: ‘Zijn pijn zit heel diep’ (11 januari)
NPO-baas Shula Rijxman waarschuwt Akwasi: ‘Ik ben geschrokken’ (11 januari)
OM is er al over uit: Akwasi niet vervolgd voor intimideren journalist (11 januari)

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen