OM is er al over uit: Akwasi niet vervolgd voor intimideren journalist

Het Openbaar Ministerie heeft in recordtempo besloten dat Akwasi niet zal worden vervolgd voor het intimideren van een journalist van NPO Radio 1. Hij heeft niets strafbaars gedaan, aldus het OM.

Akwasi © NPO Radio 1

Akwasi werd eind december geïnterviewd door een radiomaker van de EO, maar was niet blij met de vragen die gesteld werden. Hij besloot om woest weg te lopen en alle laptops van het radioteam mee te nemen. Na een halfuur bracht hij ze terug, maar dwong hij de journalist wel om het interview van de laptops te wissen.

Strafbaar?

Wat Akwasi niet wist is dat de EO nog een back-up achter de hand had. Het interview werd daarom vrijdag alsnog online gezet. Het nieuws over Akwasi’s misdraging heeft ertoe geleid dat hij zich voorlopig terugtrekt uit de media en mogelijk ook als boegbeeld van Omroep Zwart.

Maar hoe zit dit juridisch? Na zijn oproep tot geweld op de Dam liet het OM immers weten: “Indien Akwasi binnen een jaar nogmaals een strafbaar feit begaat, dan zal hij zich niet alleen voor dat nieuwe feit maar ook voor de uitspraak op 1 juni 2020 voor de rechter moeten verantwoorden.”

Niet vervolgd

Eén werkdag nadat de EO de opnames online gooide, is het OM er al over uit: Akwasi is niet strafbaar. “Wij zijn tot het standpunt gekomen dat hier geen sprake is van een strafbaar feit. Daarbij speelt mee dat de benadeelde partij geen aangifte heeft gedaan”, aldus een woordvoerder tegen het AD.

Het OM vindt het meenemen van laptops, het onder dwang laten verwijderen van opnames en het intimideren van journalisten geen punt. “Op basis van wat wij gehoord hebben was het niet zijn bedoeling om de laptops te stelen.

Roethof

Gerald Roethof, de advocaat van Akwasi, ergert zich aan de berichtgeving in de media. “In zijn algemeenheid geldt dat niet elk gedrag waarvan achteraf gezien misschien gezegd kan worden dat het minder handig was, strafrechtelijke consequenties oplevert.”

“Ik heb in hetgeen mij bekend is met betrekking tot het radio-interview, geen enkele reden te veronderstellen dat dit strafrechtelijk enig gevolg zal hebben.”

Reacties

Veel mensen reageren op social media verbijsterd dat het OM nu al besloten heeft om Akwasi niet te vervolgen. “Klassenjustitie”, zegt bladenmaker Rens Muller.

Story-baas Guido den Aantrekker: “Iemand verbaasd? Nee, toch? Hij moet en zal erdoorheen gedrukt worden #daderparadijs”

Nieuwe Revu-hoofdredacteur Jonathan Ursem: “Even naar het Mediapark om een nieuwe laptop te jatten zonder het oogmerk ‘m te stelen, brb.”

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen