NPO-baas Shula Rijxman waarschuwt Akwasi: ‘Ik ben geschrokken’

Rapper Akwasi maakt geen goede sier bij de NPO-top met het intimideren van een NPO Radio 1-journalist. Omroepbazin Shula Rijxman waarschuwt hem indirect in haar nieuwjaarstoespraak.

Shula Rijxman © Michel Schnater

Akwasi wil het publieke bestel veroveren met zijn nieuwe omroep Zwart, maar blijkt een nogal Noord-Koreaanse houding te hebben ten opzichte van vrije journalistiek. Toen een interview met een journalist van NPO Radio 1 hem niet zinde, griste hij alle laptops weg en dreigde hij deze te formatteren. Niet zulke goede reclame voor Zwart natuurlijk.

Shula waarschuwt

Shula Rijxman, bazin van de NPO, benadrukte vanochtend in haar nieuwjaarstoespraak dat de journalistieke normen en waarden uiteraard ook gelden voor nieuwe kandidaat-omroepen: “Het is belangrijk dat eventuele nieuwe omroepen de journalistieke codes ondubbelzinnig onderschrijven”, zei ze daarin.

Akwasi die de journalistieke codes ondubbelzinnig onderschrijft: daar valt natuurlijk nog wel wat winst te behalen. Wat vindt ze van de actie van Akwasi? In de Volkskrant: “Ik ben geschrokken van het incident en steun de journalistieke keuze van het EO: dat ze een backup van het gesprek toch hebben uitgezonden.”

Geloofwaardigheid

Volgens Shula speelt het onderschrijven van de journalistieke codes door kandidaat-omroepen als die van Akwasi straks mee in het advies dat de NPO geeft over toelating. “Zeker. Voor de geloofwaardigheid van de publieke omroep is het belangrijk dat we ons allemaal houden aan transparante journalistieke codes.”

Heel enthousiast lijkt Shula overigens niet te zijn over de potentiële toetredingen van omroepen als die van Akwasi. “Het dreigt een enorm vergadercircuit te worden. Daarom zou je kunnen overwegen na de komende ronde de achterdeur van het bestel te sluiten. We bereiken al 85 procent van Nederland.”

Amusement

Het enige probleem is volgens Shula dat de NPO nog niet genoeg jongeren en niet-westerse Nederlanders bereikt. Daarom wil ze dat Den Haag het uitzenden van amusement weer gaat toestaan, zegt ze in haar nieuwjaarstoespraak.

“Juist met amusement kunnen we echt iedereen bereiken. Ook moeilijker bereikbare groepen, zoals jongeren en mensen met een niet-westerse achtergrond. We hebben nu allemaal ervaren hoe belangrijk het is dat je ook even kunt ontsnappen aan de realiteit. Door ontspanning in welke vorm dan ook. Wij zijn de nationale huiskamer!”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen