Fatale crash 3FM: slechtste score sinds start in 1965

De dj’s van NPO 3FM lopen weer huilend door de wandelgangen. Het jaar kan niet slechter beginnen voor het sterrenteam van de noodlijdende radiozender: ze hebben weer eens een laagterecord te pakken.

Sander Hoogendoorn © Bullet-Ray

De afgelopen jaren is het huilen met de pet op voor 3FM: de zender sukkelt van het ene naar het andere dieptepunt toe. Gisteren zijn de luistercijfers over de meetperiode november-december 2020 gepubliceerd. Vroeger was dit altijd dé meetperiode waarin 3FM piekte vanwege de radio-actie Serious Request. Nu piekt 3FM de verkeerde kant op.

Laagterecord: 2,0 procent

NPO 3FM komt in de nieuwste luistercijfers uit op een marktaandeel van 2,0 procent. Nog niet eerder sinds de start van de derde publieke zender in 1965 was het marktaandeel van 3FM zó laag. Tot nu toe stond het laagterecord op 2,1 procent in de meetperiode mei-juni 2020.

Daarna krabbelden de luistercijfers iets op, tot 2,4 procent in september-oktober, maar nu is de weg naar beneden weer gevonden. Het zou zomaar kunnen dat 3FM in 2021 voor het eerst in de geschiedenis onder de treurige grens van twee procent duikt.

Radiokruimels

Na het vertrek van populaire dj’s als Coen Swijnenberg, Sander Lantinga, Gerard Ekdom en Giel Beelen is 3FM volledig ingestort. Het station piekte in 2013 nog op 12 procent marktaandeel, maar eet nu al jaren van de radiokruimels.

“How low can you go, 3FM? Ga je met je top-FM-dekking zelfs de 2 procent niet vasthouden?“, vroeg Evert Bronkhorst van mediabureau Vizeum zich vorig jaar af.

Koppen rollen

Het kan niet anders dan dat er dit jaar koppen gaan rollen bij 3FM, om te beginnen met die van zenderbaas Sharid Alles. Zelf is ze dat in ieder geval niet van plan. “Als 3FM in 2021 nog onder de 2,5 procent zit, ga ik weg”, beloofde ze nog in 2019.

Vorig jaar trok de 3FM-baas die belofte in: “Ik heb nieuws: ik ga helemaal nergens heen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen