Hypocriete Angela de Jong: ‘Ik word narrig van meningencircus op tv’

Het lijkt wel of Angela de Jong haar pen vandaag in inkt van De Speld heeft gedoopt. Ze schrijft in haar AD-column dat ze narrig wordt van het ‘meningencircus’ op tv.

Angela de Jong © Talkshow M

De tweet waarin de column van Angela de Jong wordt aangekondigd, leidt op Twitter tot veel hilariteit. Het is natuurlijk ook de wereld op z’n kop: ‘meningencircus’ is Angela’s middle name. Veel mensen verwijten de opiniediva dan ook hypocrisie. “Zegt zij? HAHA”, klinkt het bijvoorbeeld.

Meningencircus

De aanleiding van Angela’s stukje is de talkshow M die maandagavond ergernis bij haar opwekte. Dat is op zich niet zo gek – daar hebben wel meer mensen last van – maar haar specifieke reden is verrassend: ze wordt moe van talkshowgasten die hun mening geven. “Ik merk dat ik steeds narriger word van het eindeloze meningencircus”, roept ze.

Angela vindt het logisch dat er na Mark Rutte’s eerste tv-toespraak uitgebreid werd nagepraat in M, maar negen maanden later zijn kijkers volgens haar ‘prima in staat om te beoordelen of de boodschap van de minister-president duidelijk was’. “Daar hebben we geen Volkskrant-columnist in zijn oudste trui voor nodig, die op zalvende toon tegen ons praat alsof we een stel debiele kleuters zijn.”

Hypocriet

Kennelijk denkt Angela dat de kijker wél zin heeft in een vrouw met een uit de hand gelopen tv-hobby die aan talkshowtafels, met de kin omhoog, haar eigen gelijk predikt. De vrouw die we ooit alleen kenden van die James Bond-achtige-foto met een afstandsbediening in plaats van een pistool, is de laatste jaren wel héél erg tot leven gekomen.

Ze geeft tegenwoordig niet alleen meer haar mening over de randzaken van het leven – denk aan Gordon, Wendy van Dijk en Boer Zoekt Vrouw – maar ook debuteerde ze twee maanden geleden opeens als tv-viroloog. In de talkshow Op1 dacht ze het allemaal beter te weten dan de kinderarts die aan tafel zat; ze kaapte het hele gesprek over corona. “Heel veel mensen hebben zich er enorm aan geërgerd”, meldde Luuk Ikink een dag later.

Drukke talkshowtafels

Heel even leek de kijker van Angela ‘meningencircus’ de Jong verlost toen ze vorige maand begon te schreeuwen over de drukte aan talkshowtafels: dat vond ze niet kunnen in tijden van corona. Je kunt gasten prima interviewen via Skype, betweterde ze. Een week later zat ze alweer in de taxi naar Amsterdam toen ze een telefoontje had gekregen van Beau.

Angela vertelde in die uitzending van Beau dat ze haar principes even opzij had gezet omdat ze het onderwerp waarvoor ze was uitgenodigd ‘een belangrijk thema’ vond, namelijk de vrijheid van meningsuiting. Vorige week zat Angela aan tafel bij Beau om te praten over kerstreclames. Zal in Angela’s universum ook wel een belangrijk thema zijn.

Reisbewegingen

Ook vandaag ageert Angela in haar column weer tegen drukke talkshowtafels. Ze pleit voor het afschaffen van de coronanabeschouwing bij M. “Dan kunnen ze thuisblijven, wat een boel reisbewegingen én ergerniswekkende tv scheelt. Kortom: iedereen blij”, bitcht ze.

Hypocrisie in optima forma. “Als u zich afvroeg waarvoor het woord gotspe was uitgevonden, DAAROM!”, twittert NPO-ster Teun van de Keuken.

Lees ook: Angela de Jong vindt corona gezellig: ‘Oranjegevoel’ (11 maart)

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen