SBS verdedigt herhalingencircus: ‘Toch procentje erbij’

Talpa Network voelt niet de noodzaak om de traditionele zomerstop op te heffen, nu de kijker de afgelopen weken wel héél massaal de televisie uitzet en wegloopt naar videodiensten als Netflix. Ze zijn eigenlijk wel tevreden met hoe het nu gaat, heeft Paul Römer, één van de vele Talpa-bobo’s, vanochtend gezegd op NPO Radio 1. De ambitie is er echt een beetje uit bij SBS 6: Paul wijst erop dat de zender ondanks het herhalingencircus toch een procentje beter scoort dan vorig jaar.

Paul lacht om de ophef over de huidige zomerstop. Meer dan ooit tevoren laat Nederland de televisie gewoon uitstaan nu er alleen maar herhalingen worden uitgezonden. De consument is met al die honderden series op Netflix verwend en gaat echt niet in de derde herhaling naar Flirty Dancing kijken.

De Talpa-bobo maakt zich er niet zo druk over. “Het is grappig dat dit elk jaar weer een onderwerp is, want dit is al jaren zo. Overigens niet alleen bij de commerciële omroepen, maar ook bij de publieke omroep.”

Het hele SBS 6-schema staat – op de vrijdag na – vol met herhalingen. “Het percentage herhalingen is heel hoog en dat is ook logisch, want het is financieel ondoenlijk om 365 dagen per jaar nieuwe programmering te maken. Zo groot is de Nederlandse reclamemarkt niet. Dat is niet te betalen.”

Procent erbij

Eigenlijk zijn ze bij SBS 6 best wel tevreden over de scores. “Als we kijken naar SBS 6 – waar we ook nog wel wat nieuwe dingen doen met We Want More, Lang Leve De Liefde en Buch in de Bijzondere Bajes – dan zijn programma’s die het de afgelopen twee maanden goed gedaan hebben de herhalingen van Frank Visser en Steenrijk Straatarm.

De herhalingen doen het best prima, vindt Paul. “In de eerste uitzending kijken daar vijf-, zes- of zevenhonderdduizend mensen naar. Op de 17 miljoen betekent dat dus dat 16,3 miljoen mensen het nog niet gezien hebben. Ik vind herhaling niet per se synoniem voor een afgelikte boterham. Het is ook de tweede kans om iets voor de eerste keer te zien.”

Ondanks het herhalingencircus zit SBS 6 volgens hem in de lift omhoog. “De programma’s die ik net noem die doen het heel aardig. We zitten nu met SBS 6 in het eerste halfjaar een heel procent – en dat is echt veel – hoger dan vorig jaar. We doen het dus helemaal niet zo slecht op het ogenblik.”

Netflix

Tijdens de coronacrisis waren de kijkcijfers van de lineaire televisie eventjes heel erg hoog. Ook Netflix profiteerde sterk. “De lineaire cijfers zijn daarna gezakt, terwijl de streamingdiensten níet zijn gezakt. Het lijkt inderdaad zo dat het kijkgedrag wel enigszins veranderd is en mensen op dit moment meer gebruikmaken van streamingdiensten. Dat is best zorgelijk op de langere termijn.

Het helpt dan niet als je de hele zomer alleen maar herhalingen voorschotelt. “Wat je dit jaar ziet is dat de herhalingen wel iets eerder begonnen zijn dan anders en dat heeft met corona te maken. Dat betekent overigens in de positiviteit dat er heel veel series doorgeschoven zijn naar het najaar, dus het najaar is enorm rijk qua nieuwe programmering. Daar wordt het heel druk.”

Al met al lijkt de ambitie er bij Talpa echt wel een beetje uit. “SBS 6 is natuurlijk de kleinste van de drie landelijke zenders en dat zullen we ook nog een tijdje wel blijven.”

Foto: NPO

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen