Q wil tweede FM-zender tegenover Talpa-geweld zetten

Geplaatst op wo 20 mei 2020 om 12:45

Het is een buitengewoon feestelijke week voor Qmusic. Voor het eerst in de geschiedenis is het de zender gelukt om het marktleiderschap in de commerciële doelgroep te veroveren en Radio 538 van de troon te stoten. Maar daar houdt de ambitie van programmadirecteur Dave Minneboo (voormalig 538’er) niet op. Hij wil toewerken naar een FM-frequentie voor zusterzender Joe, zodat ze een nog groter front kunnen vormen tegenover het radiogeweld van de NPO en Talpa Radio.

Op de dag dat Joe in België tien jaar bestond, namelijk op 1 april 2019, werd de zender ook bij ons gelanceerd, maar de zender is alleen online te beluisteren. Daar moet verandering in komen, vindt Minneboo.

Hij zou Joe graag toevoegen aan het reguliere radio-aanbod om zodoende ook de oudere radioluisteraars te bereiken. “Maar dan moet er eerst een FM-pakket vrijkomen, en dat lijkt nog een lange weg. Niettemin droom ik hierover graag hardop. Ook deze kans komt een keer voorbij. Als het zover is, moeten we die meteen grijpen.

De huidige FM-frequenties zijn geldig tot september 2022 en dan worden ze, zoals het er nu naar uitziet, opnieuw geveild. Talpa Radio heeft momenteel vier zenders op de FM, namelijk (van groot naar klein): Radio 10, Radio 538, Sky Radio en Radio Veronica.

DPG Media heeft met Qmusic één frequentie, maar doet daarmee goede zaken. De zender heeft zijn grote concurrent Radio 538 dus ingehaald. “Mattie & Marieke begon op een ideaal moment. Top-presentator Edwin Evers vertrok bij Radio 538 en er was in het radiolandschap in de ochtend even sprake van een level-playingfield. Daar heeft onze show de eerste grote slag geslagen.”

Het is onvoorstelbaar hoe snel Mattie & Marieke een merknaam zijn geworden, en de rek is er nog lang niet uit. Hun succes is van groot belang. If you win the morning, you win the day…

Foto: Qmusic
27 Reacties op “Q wil tweede FM-zender tegenover Talpa-geweld zetten”


 1. Jan van de Radio

  Joe is een regelrechte kopie van Radio 10, dit moet je niet willen Dave

 2. Rietlandpony

  De Mol zal wel spijt als geverfde haren op zijn hoofd hebben dat hij Dave heeft laten lopen. Geweldige vakman, die je zelden op feestjes hoort of ziet maar intussen bouwt aan groei, zoals hij dat ook bij Talpa deed.

 3. Fox Mulder

  Zou het gewoon doen. Iemand koffie?

 4. One and only

  Ah joh, als de concurrentie John straks allemaal te heet wordt onder de voeten dan koopt ie toch alles op.

  John denkt namelijk dat je met geld alles kan.

 5. StefanV

  Ik ben hier heel fel op tegen. Nog meer oldies-zenders? Bij vlagen denk ik dat we in dit land totaal van het padje zijn. De commerciële zenders die muziek van nu draaien, zijn extreem veilig. Q Music, Sky Radio en helaas ook 538, dat steeds meer een slap aftreksel van Q is geworden.

  De NPO schiet tekort met een falend 3FM en een weliswaar populair, maar erg puberaal Radio 2. Er is zo veel muziek die in Nederland amper aandacht krijgt. Het is dan ook krankzinnig dat de kavels voor FM-frequenties worden verstrekt met voorwaarden als: verplicht muziek draaien die minstens 5 jaar oud is. Zenders met die belemmering (zoals Veronica en Radio 10) zullen vooral de bekende nummers draaien. Per saldo hoor je steeds hetzelfde: bekende hits van toen en veilige, radiovriendelijke muziek van nu (met nul originaliteit).

  Dit moet echt heel anders. Schrap de beperkingen op die kavels. Laat zenders als Radio 10 en Veronica zelf bepalen wat ze mogen draaien. Dus net zo veel nieuwe muziek als ze willen. Volgens mij is dat de enige manier om de huidige situatie te doorbreken en meer goede muziek voor het voetlicht te brengen.

 6. MolTalk

  Radio is toch een achterhoedegevecht.

 7. De Krolse Kat

  Om radio te maken moet je een radiohoofd hebben en die zijn tegenwoordig zeldzaam we zijn allemaal een stuk knapper geworden.

 8. Ron

  Waarom zou je 2 dezelfde oldies/greatest hits stations op FM willen. Radio 10 doet het uitstekend en dan een Joe er bij, wat gaat dat toevoegen aan het pallet van radiozenders. Nog meer in dezelfde vijver vissen dus.

 9. MERS Pardoel

  Q Music belgie daarentegen holt zienderogen achteruit. 13,8% in 2019 nu nog maar 10,5%.

  België heeft dus duidelijk geen zin meer in nep radio. Nederland volgt zeker.

 10. Paulus

  ik zou zeggen als je oldies wilt horen die je nergens anders hoort,
  stem af op radio Seabreeze 1395 AM of seabreeze.nl

 11. Barry Man

  Komt die Dave Minneboo uit Engeland of zo dat hij met al die Engelse teksten strooit?

 12. Bart

  @Ron Het gaat ze er gewoon om dat de zender van Veronica van hun word.
  Gaat Talpa niet zo snel intrappen denk ik.

 13. Ron

  @Barry Man: nee dat is Amerikaanse radio consultance taal, dat staat dan net of je er heel veel verstand van hebt als je hier mee gaat koketteren…

 14. Don

  Toe maar, nog méér bagger! :-(

 15. Barry Man

  @Ron
  wo 20 mei 2020 om 16:27

  Ik was er al bang voor. Het is een ziekte in Nederland.

 16. dennis

  Nieuwe zender in tijd van zware crisis, niet haalbaar de komende jaren.
  Forse stijging van werklozen, en de ellende die er nog bij komt.

 17. MediaPrak

  Dat de FM kvels daadwerkelijk weer geveild gaan worden wordt interessant. Tot op heden heeft er een succesvolle lobby in Den Haag plaatsgevonden om de vergunningen steeds te verlengen. Ik denk waar ’t gaat om de landelijke frequenties de eisen, met de huidige regeringspartijen, wat milder zullen worden. Daarnaast zal Talpa zeker enkele zenders gaan kwijtraken. Buitenlandse geïnteresseerden, Capital groep uit VK, NRJ uit Frankrijk en dus nu ook DPG staan aan de deur te rammelen. Heeft RTL hernieuwde interesse? Ook hernieuwde interesse? Dat worden razend leuke (media) tijden. Hoeveel radiozenders raakt Talpa kwijt? Met welke radioformule(‘s) gaat JdM door? Verkoopt hij de’ naam’ van zender door? Wordt het bijv RTL Radio 10? Maakt hij een deal om in opdracht van een externe vergunninghouder een radiozender te exploiteren aan de Bergweg? En de belangrijkste vraag, wanneer vind de FM veiling plaats?

 18. jvreezen@

  Ik luister bijna 24/7 naar de NL versie van Joe, naar volle tevredenheid. Lekkere oudere non-stop muziek uit de 80/90 …s

 19. Bertje

  Op DAB kunnen ze alvast Qmusic non-stop vervangen door Joe (als zusterzender van Q) of mag dat niet binnen de vergunningsregels?

 20. Savio

  Het zou mooi zijn als hier veel meer hardrock en harder op zou komen

 21. waardeloos

  Laat alle Talpa zenders maar stoppen incl SBS, allemaal bagger.

 22. Erick

  Ik zou als eigenaar eerder praten met RadioCorp Holding BV, eigebaar van de zenders SLAM! en 100% NL… gratis tip. Samen met Q Music ‘ sterk blok tegenover ’t Talpa geweld

 23. Doe

  Sbs6 verplaatst Lang Leven De Liefde naar 20.00 vanaf Maandag.

  Ivm Rutte persbericht kwam de laatste twee al om 20.00.

 24. Gerard

  Qmusic/DPG Media had er ook voor kunnen kiezen om in de Randstad op FM Joe uit te zenden. Nu hebben ze ervoor gekozen om Qmusic non Stop Maximum Hits, gewoon een nonstop versie van Qmusic uit te zenden op FM en DAB+ in de Randstad.
  Dit is alleen maar gedaan om net een kleine beetje meer luisteraandeel te halen voor Qmusic en daarmee Radio 538 te verslaan. Radio 10/Talpa Network doet dit met Radio 10 Brabant trouwens

  Inderdaad ze hadden Joe op die manier ook kunnen uitzenden; ook op DAB+ landelijk. Dat is een eigen keuze. Landelijk FM is lastig zit op slot door clausuleringen en het machtsblok van Talpa Network

 25. Arie Schoenlepel

  Talpa geweld????? Waarrr!!?!?!? Blijkbaar heb ik iets gemist.

 26. Raymond

  Ach ga toch weg Minneboe met je tweede zender. Radio is een stervend mefium. Jongeren luisteren vooral podcasts en spotify. Geen voorgekauwde playlistjes met commercieel gepushte k u tmuziek van nietsnutten als musicdirectors met geouweho3r van DJ’s er tussen.

 27. OMG

  Als de ambitie, die Dave uitspreekt, ook de ambitie van DPG Media is, dan verwacht ik nog wel eens een overname van Radiocorp, de groep achter SLAM! en 100%

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.