‘Eric Wiebes moet rol krijgen in wekelijkse tv-persco’

De wekelijkse tv-uitzending waarin premier Mark Rutte openbaart hoe Nederland verder door de coronacrisis wordt geleid, moet meer een economisch karakter krijgen. Dat zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland in het AD. Vonhof vindt het onvoorstelbaar dat zich een economisch drama afspeelt in ons land, maar het in de wekelijkse uitzending – die dinsdag bijna 8 miljoen kijkers trok – bijna alleen maar gaat over gezondheid. Rutte sprak dinsdag niet eens over de horeca.

De ondernemers van ons land waren erg teleurgesteld na de tv-uitzending van deze week. “Rutte had de economie een streepje meer kunnen laten wegen en ieder geval vertellen dat we komende periode stap voor stap gaan kijken wat weer kan. Misschien niet voor iedereen, maar wel voor bepaalde groepen en leeftijden.”

Rutte laat zich adviseren door het OMT, dat uitsluitend bestaat uit artsen en virologen. “Er zouden ook economen bij de besluiten van het OMT betrokken moeten worden.”

Daarna moet ook de wekelijkse tv-uitzending omgegooid moeten worden, adviseert Vonhof. “Ik zou graag zien dat niet Jaap van Dissel van het RIVM maar Eric Wiebes, onze minister van Economische Zaken, bij de volgende persconferentie naast premier Rutte staat. Want ondernemers en werkgelegenheid zijn fundamenteel voor de toekomst van Nederland.

Vonhof hoopt dat het kabinet inziet dat jongere mensen wél weer aan de slag kunnen. Hij pleit voor de 60-min-economie. “Voor zover ik de cijfers begrijp, neemt de kwetsbaarheid pas vanaf 50-60 jaar toe.

Jonge mensen zijn niet onkwetsbaar, maar dat zijn zulke kleine aantallen dat ik denk dat je met het beleid er rekening mee kunt houden dat niet iedereen even gevoelig is voor corona.”

De kritiek van Vonhof wordt heel breed gedeeld. Ook journalist Martin Visser van De Telegraaf is kritisch op Rutte. “Waar is het ’nieuwe normaal’ gebleven? Waar was de anderhalvemetereconomie waarop die ondernemers zich aan het voorbereiden waren? Wat was het nut van de tientallen protocollen uit al die branches die op verzoek van minister Eric Wiebes van Economische Zaken zijn opgesteld?

Ondernemers voelen zich in het pak genaaid. Geen sprankje hoop is hen geboden door premier Mark Rutte. In de persconferentie van afgelopen dinsdag leek het alsof de economie niet bestond“, zegt hij.

Het AD-interview met Jacco Vonhof kunt u lezen via Blendle.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen