Geen extra risico op corona door gebruik plopkappen

Het gebruik van plopkappen levert geen extra risico op voor de verspreiding van het dodelijke coronavirus. Dat hebben virologen gezegd tegen Marcel Gelauff, de hoofdredacteur van NOS Nieuws. Een plopkap is een kapje dat over een microfoon geschoven wordt om het zogeheten ‘ploppen’ tegen te gaan, met name bij het uitspreken van plofklanken p en b. Ook zorgt zo’n plopkap ervoor dat er geen vuil en speeksel in de microfoon komt. Handig dus, maar ook handig in coronatijd?

NOS-kijkers vinden die plopkappen maar smerig in coronatijd, zegt Gelauff. “Daar krijgen we ook veel vragen van kijkers over“, zegt hij. Maar: “Virologen zeggen ons dat het gebruik van plopkappen geen extra risico is.”

‘Voor alle zekerheid’ heeft de NOS daar toch nadere afspraken over gemaakt. Die afspraken luiden als volgt:

  • Gebruik de microfoon als we iemand interviewen waar het kan zonder die plopkap en maak de microfoon telkens schoon met een desinfecterend doekje
  • Elke verslaggever heeft zijn eigen plopkap dus verslaggevers kunnen hem wel gebruiken in een gesprek met de presentator in de studio
  • Als je bijvoorbeeld in een ziekenhuis of een andere kwetsbare plek bent, let dan op dat je het hygiëneprotocol van dat ziekenhuis en het RIVM extra goed volgt
  • Houd afstand tot de mensen om je heen. Ook als je een gesprek opneemt
  • De druk op de NOS is nu groot maar pak je rust, want dat is ook een heel belangrijke preventieve maatregel
    Verder hebben we aan alle verslaggevers en cameramensen pakketjes met o.a. desinfecterende gel en doekjes beschikbaar gesteld.

De NOS houdt zijn verslaggevers gewoon aan het werk. “Het advies om thuis te werken volgen we zoveel mogelijk op, maar het nieuws verslaan betekent onvermijdelijk ook samenwerken op de redactie. Daar zijn de studio’s, daar moeten veel praktische dingen met elkaar worden afgestemd.

We zijn ook aan het nadenken over onze programmering. Er is nu nog geen sprake van, maar als veel collega’s ziek zouden worden, moeten we misschien minder onderwerpen gaan maken of sommige uitzendingen schrappen.”

Concrete afspraken zijn daar nog niet over, maar we zijn ons wel zeer bewust dat dat moment kan komen.

Foto: NPO

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen