SKO verdedigt kijkcijfermeting na Promenade-explosie

Stichting KijkOnderzoek verdedigt zijn kijkcijfermeting nu daar her en der wat kritiek op is vanwege de kijkcijferexplosie van Promenade. Dat is te lezen in De Telegraaf. Diederik Ebbinge deed vorige week in DWDD een oproep aan mensen met een kijkcijferkastje om te kijken naar de seizoensfinale van zijn Promenade. Hij beloofde hen een verrassing. Het leidde gisteren tot een kijkcijferexplosie: er keken 730.000 mensen naar de NPO 3-show, ten opzichte van 288.000 kijkers een week eerder.

Zowel tv-prominenten als kijkers reageerden verbaasd dat dit mogelijk is. Met deze actie heeft Ebbinge in zijn eentje het kijkcijfersysteem opgeblazen, concludeerde Britt Dekker bijvoorbeeld.

RTL Boulevard vindt het ook bizar. “Het programma heeft een ontzettende klim gemaakt, want op het dieptepunt keken er slechts 107.000 mensen naar. Met een verschil van 557,01 procent is het programma misschien wel de snelst stijgende talkshow van dit seizoen.

Stichting KijkOnderzoek is er natuurlijk niet blij mee. Die had Ebbinge vorige week al een reprimande uitgedeeld. “Standje gekregen van KijkOnderzoek na mijn oproep in DWDD om mensen met een kastje naar Promenade te laten kijken. Had ik niet mogen doen. Dus laten we maar hopen dat iedereen kijkt naar wat ie maar wilt (tip: finale Heel Holland Bakt)“, twitterde de tv-ster.

Toch wijst de organisatie er in De Telegraaf op dat de kijkcijfermeting wel degelijk betrouwbaar is. “In 1250 huishoudens zit een kijkcijferkastje aan de tv gekoppeld, het gaat in totaal om 2800 mensen. Dat is genoeg voor ons om een representatief beeld te krijgen van wat er op een willekeurige avond gekeken wordt. Ik snap dat dat voor iemand die niet statistisch onderlegd is, een beetje voelt alsof dat niet zomaar kan met dat aantal mensen.

Foto: NTR

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen