Kuthoer is geen kijkcijferkanon

De film De Kuthoer met in de hoofdrol Katja Herbers trok woensdagavond, ondanks de in het oog springende titel, niet heel erg de aandacht van de tv-kijker. Er stemden 308.000 mensen (5,5 procent) af op de televisiefilm. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. NPO 3 was tijdens De Kuthoer de achtste zender van het land. De Nederlandse film, die voor het eerst vertoond werd op televisie, werd onder meer ingehaald door buitenlands drama op de zenders Net5 en Veronica.

De Kuthoer gaat over columniste en auteur Femke, die dagelijks overspoeld wordt met anonieme nare berichten en op sociale media wordt dood gewenst. Op een dag is ze er helemaal klaar mee en ontvlamt de woede in haar. Femke besluit wraak te nemen op haar ‘reaguurders’.

Hoe lang heeft regisseur Ivo van Aart nagedacht over de titel? “Die popte eigenlijk al vrij snel op toen Daan Windhorst [schrijver] en ik het idee voor de film bespraken. We kwamen eerst op ‘Kuthoer’ en besloten om het woordje ‘De’ toe te voegen zodat direct duidelijk is dat het om een persoon gaat“, vertelt hij op NPO3.nl.

Soms schaamt hij zich wel een beetje voor de naam. “Toen ik laatst midden in de winkel van m’n opticien stond en we het over de film hadden, kwam de titel er zacht mompelend uit. Zelfde verhaal bij m’n schoonouders en schoongrootouders.

Waarom dan toch zo’n heftige titel? “Het is een in het oog springende titel, maar we hebben hem niet gekozen om te shockeren: we willen daadwerkelijk iets zeggen over een probleem. ‘Kuthoer’ is een scheldwoord dat je vaak terugziet op social media, waar veel gedreigd en gescholden wordt. Daar zijn we flink boos over en dat is de film ook. En dan mag je best een beetje schoppen om iedereen wakker te krijgen en een spiegel voor te houden.

De Kuthoer is de eerste in de zesdelige serie Telefilms 2020. De volgende films zijn Hemelrijken, King of the Road, Hallali, Boy Meets Gun en Magic Mountains.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen