PowNed start zaak tegen NPO vanwege YouTube-verbod

Geplaatst op vr 15 nov 2019 om 15:35

PowNed begint een zaak tegen de NPO, omdat het overkoepelend orgaan de omroep verbiedt om gehele programma’s uit te zenden op YouTube. En daar is omroepbaas Dominique Weesie het niet mee eens. Dat laat hij weten in een verklaring. De afgelopen tijd kreeg PowNed naar eigen zeggen veel vragen waarom de serie #Onrecht niet meer te zien is op het YouTube-kanaal van PowNed. “Het antwoord is simpel: dat heeft de NPO ons VERBODEN!“, aldus de omroepbaas.

De video’s waren erg in trek. “Maar jullie keken alleen op het kanaal van PowNed. De NPO wil echter dat jullie je wereld eens een keer gaan verbreden. Dat jullie naar HUN kanaal komen om Bram en Dennis terug te kijken.

De NPO wil alle programma’s online onder één paraplu aanbieden. Een slecht idee, zegt Weesie. “Als oprichter van GeenStijl, Dumpert en PowNed denk ik daar wel iets van te weten. Dat internet bijvoorbeeld geen televisie is. Dat internet zijn eigen zenders heeft en bezoekers juist bewust naar deze zenders komen. Omdat ze de content leuk vinden en gelijkgestemden treffen.

Er is nu ‘ruzie’, meent Weesie. “Want als er één omroep is die gepakt wordt met dit nieuwe beleid dan is PowNed dat wel. Online zijn wij namelijk de grootste omroep. En dat bevalt de NPO niet. De NPO heeft namelijk de ambitie zelf een grote speler te worden online.”

PowNed is gesommeerd om per 1 oktober niet meer uit te zenden via hun eigen kanaal. “Doen wij dit wel, dan wacht ons een boete van ruim 500.000 euro. Om precies te zijn 511.897 euro. Er is zelfs gedreigd onze uitzendlicentie in te trekken.”

Daarom is #Onrecht offline gehaald. “Gevolg is wel dat met belastinggeld geproduceerd materiaal nu domweg wordt ‘verstopt’ voor jongeren. De cijfers bewijzen het. Daar waar Bram en Dennis bij ons gemiddeld 1,15 miljoen kijkers hadden per filmpje, daar worden zij via de NPO nog maar half zo goed bekeken.”

De NPO is Brussel aan het spelen, briest Weesie. “En dat is puur en alleen bedoeld om de macht naar zich toe te trekken en omroepen als PowNed buitenspel te zetten.”

En dus beginnen wij nu een zaak tegen de NPO. Gewoon omdat het kan. En omdat wij denken echt een punt te hebben. Met gemeenschapsgeld gegenereerde publieke content verspreiden onder een zo’n groot mogelijk publiek. Een publieke omroep voor iedereen dus, en niet voor een select groepje van 20.000 volgers.”

Het hele relaas van Dominique Weesie kunt u hier lezen.

Foto: PowNed
26 Reacties op “PowNed start zaak tegen NPO vanwege YouTube-verbod”


 1. 123

  Laatste hem ajb eerst eens zelf het goede voorbeeld geven, en niet voor die paar armoedige programma’s zoveel belastinggeld eisen – voor z’n omroep dan wel voor zichzelf.

  Ik ben iig wel een beetje klaar met PowNed; die zender voegt écht niets toe aan de NPO. Dus als ze online idd zo groot zijn, laat ze dan lkkr uit de NPO stappen, en juist online verder gaan. Iedereen blij.

 2. 123

  Laatste = Laat

 3. Bart

  Over dat laatste heeft Dominique Weesie natuurlijk helemaal gelijk.

 4. Bimmers

  Jan Roos vindt Dominique Weesie niet alleen een zakkenvuller, maar ook een bipolaire dictator. Dat zegt hij in zijn column op opiniesite La Vie Jan Roos. Omroep PowNed is in opspraak, omdat meer dan een kwart van het hele omroepbudget naar de driekoppige top gaat, terwijl er nauwelijks televisie wordt gemaakt. “De omroep is niets meer dan een open inrichting gevuld met halftalenten, masochisten en drie zakkenvullers geworden“, zegt oud-PowNews-reporter Roos.

 5. Ron

  Dat Powned ook weer met dat gedateerde ‘omdat het kan’ oneliner. Kan toch echt niet meer! Kleutergedrag van een 50iger.

 6. Bram

  kansloze zaak, kansloze zender

 7. NPO

  Fraude van belastinggeld is strafbaar.

 8. Sum Ting Wong

  @123
  Zou je wel willen hè, alle dissidente geluiden verbannen.
  Alleen je eigen linkse geluid willen horen. Gemaakt met belastinggeld.
  Nou, mooi niet.

 9. Lies

  Stoere jongen. Wat wil je nou Weesie?
  Stap dan uit het publieke bestel en doe je ding weer op het internet?

 10. Ambi

  Heb je dat stelletje geldgraaiers met boter op hun hoofdook weer.

 11. Hmmm

  Dat de top bij Powned niet helemaal zuiger is dat geloof ik wel, maar dat is ook bij de NPO zo (Frans Klein). Maar feit is wel dat ze online veel jongeren bereiken. NPO moet van NPO 3 af, wat geen gemis zal zijn voor jongeren.

 12. Sum Ting Wong

  @hmmm
  Welke jongeren? 73% van de NPO3 kijkers is ouder dan 50 jaar.

 13. Richard

  @ Sum Ting Wong:

  Populistisch rechts is hetgeen dat zichzelf vernietigt. Powned maakt kutshows waar niemand naar kijkt en niemand lid van wil worden. Jensen had hetzelfde probleem, geen kijkcijers en geen nut. Het YouTube kanaal van Jan Roos is inmiddels ook uitgestorven, net zoals het (inmiddels) YouTube kanaal van Jensen waar praktisch niemand naar kijkt.

  Als populistisch-rechts zo fantastisch was, of iets was waar de mensen op zaten te wachten, hadden ze echt wel betere cijfers gehaald. Er is zat aanbod (geweest), maar keer op keer kunnen ze geen kijkers trekken. Trek je lessen eruit, zou ik zeggen.

 14. Ron1

  @Richard: zo is dat. Ze denken allemaal in de US te leven waar het rechts populisme hoogtij viert met figuren als Trump maar zo zit Nederland niet in elkaar. Dus moet je niet gek staan te kijken dat het succes van die rechts populisten hier in Nederland tanende is.

 15. Jasper

  1,15 miljoen weergaven staat niet gelijk aan het aantal kijkers.

 16. Huismaker

  Volkomen gelijk. NPO wil uitsluitend positief vvd, DDR66, CDA, CU en GL nieuws laten horen. Voor de rest zijn Trump en brexit alleen toegestaan als er slecht over hen wordt gesproken. Lijkt wel NU.nl Ook zijn hebben besloten wat we mogen zien/horen/weten.

 17. Marvin

  @ Huismaker: noem eens voorbeelden van goede dingen die Trump brengt dan? Want ik kan ze niet noemen. Misschien dat daarom er geen positief nieuws is over Trump: hij doet niks positief.

 18. grrr

  Onbegrijpelijk dat Powned nog door mag gaan met het verkwisten van ONS belastinggeld.

 19. Rogier

  ‘online zijn wij de grootste’
  Alleen al het kanaal van Drugslab (BNNVARA) heeft 1 miljoen abonnees – alle andere kanalen (zoals Sluipschutters) nog buiten beschouwing gelaten

 20. Nils Holgersson

  Huilie huilie

  Opheffen die toko. Met je belastinggeld.

 21. Suzy Wang

  Ach nog zo n rat.

 22. Bram

  Stopt boos nu ook? Heerlijk!

 23. Ben

  De noordkoreaanse piraten omroep de grootste worden online???
  Dacht t niet daar kijkt geen hond meer naar

 24. Ben

  Richard : je bedoelt te zeggen populistisch links! Zie de methoden van kleuter klaver en kijk naar wat er eind 20 en 30ger jaren gebeurde in de geschiedenis. Bv bij het inschakelen van zeer jeugdigen. Op grond van feiten reageren en niet met jouw onderbuik. Dat gebeurde toen ook.

 25. Ben

  Richard en ron1. Misschien de verkiezingen afwachten????
  Ook jullie gedrag jaagt mensen naar rechts! Overal in europa schieten partijen aan de rechterflank uit de grond. En zie je ze van niets op 2 of zelfs 1 komen. Portugal, italië, spanje, frankrijk, duitsland, oostenrijk en alle voormalig oostbloklanden verrechtsen met een enorm tempo.
  En overal hetzelfde geluid. Kiezers zijn het zat dat links democratie verkracht ook kleuter klaver doet dit. 89% van nederland steunt de boeren en zwarte piet. En hij wil t zelfs gedwongen stopzetten.
  Kijk eens naar de feiten en stop met puur op emotie reageren. Juist dit past bij de onderbuik!!! Beroepshalve weet ik erg veel van de land/tuin/akkerbouw. Nergens in ned is zoveel uitgegeven om milieuvriendelijker te werken. Wereldwijd staan zij wat dat betreft op 1!!!

 26. Richard

  @ Ben:

  Kijk naar de feiten? Feit is dat Nederland nog nóóit een links kabinet heeft gehad. Het meest recente “linkse” was paars, en bestond voor 2/3e uit rechtse partijen.

  Welke linkse democratie verkracht de kiezers precies als alle kabinetten rechts of op zijn best centrum waren?

  Je lijstje landen is wel erg leuk trouwens, om de populistische partijen uit te lichten.

  Italië: Lega Nord rent zinloos keihard weg uit het kabinet met smerig trucje dat volledig mislukte.

  Frankrijk: Le Pen, dat letterlijk door Rusland betaald wordt en wiens oprichter de holocaust ontkent.

  Duitsland wat letterlijk neigt naar nazisme en zich daar geen eens voor schaamt.

  En mijn god, Oostenrijk als voorbeeld? Die hebben recentelijk zwaar verloren nadat de populisten letterlijk (als in, letterlijk letterlijk!!!) Oostenrijk hebben geprobeerd te verkopen aan Rusland in ruil voor steun van hun partij.

  Welke Oostbloklanden juich je toe? Ozban dat een dictatorschap wilt en de media grotesk censureert en opkoopt? Dat wil je dat Rutte doet?

  Prutser, kom eens met wat beter.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.