PowNed start zaak tegen NPO vanwege YouTube-verbod

PowNed begint een zaak tegen de NPO, omdat het overkoepelend orgaan de omroep verbiedt om gehele programma’s uit te zenden op YouTube. En daar is omroepbaas Dominique Weesie het niet mee eens. Dat laat hij weten in een verklaring. De afgelopen tijd kreeg PowNed naar eigen zeggen veel vragen waarom de serie #Onrecht niet meer te zien is op het YouTube-kanaal van PowNed. “Het antwoord is simpel: dat heeft de NPO ons VERBODEN!“, aldus de omroepbaas.

De video’s waren erg in trek. “Maar jullie keken alleen op het kanaal van PowNed. De NPO wil echter dat jullie je wereld eens een keer gaan verbreden. Dat jullie naar HUN kanaal komen om Bram en Dennis terug te kijken.

De NPO wil alle programma’s online onder één paraplu aanbieden. Een slecht idee, zegt Weesie. “Als oprichter van GeenStijl, Dumpert en PowNed denk ik daar wel iets van te weten. Dat internet bijvoorbeeld geen televisie is. Dat internet zijn eigen zenders heeft en bezoekers juist bewust naar deze zenders komen. Omdat ze de content leuk vinden en gelijkgestemden treffen.

Er is nu ‘ruzie’, meent Weesie. “Want als er één omroep is die gepakt wordt met dit nieuwe beleid dan is PowNed dat wel. Online zijn wij namelijk de grootste omroep. En dat bevalt de NPO niet. De NPO heeft namelijk de ambitie zelf een grote speler te worden online.”

PowNed is gesommeerd om per 1 oktober niet meer uit te zenden via hun eigen kanaal. “Doen wij dit wel, dan wacht ons een boete van ruim 500.000 euro. Om precies te zijn 511.897 euro. Er is zelfs gedreigd onze uitzendlicentie in te trekken.”

Daarom is #Onrecht offline gehaald. “Gevolg is wel dat met belastinggeld geproduceerd materiaal nu domweg wordt ‘verstopt’ voor jongeren. De cijfers bewijzen het. Daar waar Bram en Dennis bij ons gemiddeld 1,15 miljoen kijkers hadden per filmpje, daar worden zij via de NPO nog maar half zo goed bekeken.”

De NPO is Brussel aan het spelen, briest Weesie. “En dat is puur en alleen bedoeld om de macht naar zich toe te trekken en omroepen als PowNed buitenspel te zetten.”

En dus beginnen wij nu een zaak tegen de NPO. Gewoon omdat het kan. En omdat wij denken echt een punt te hebben. Met gemeenschapsgeld gegenereerde publieke content verspreiden onder een zo’n groot mogelijk publiek. Een publieke omroep voor iedereen dus, en niet voor een select groepje van 20.000 volgers.”

Het hele relaas van Dominique Weesie kunt u hier lezen.

Foto: PowNed

Meer in PowNed

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen