Ook PowNed tegen Zwarte Piet: ‘Al doende leert men’

Omroep PowNed keert zich net als veel andere mediapartijen tegen Zwarte Piet. De zwart geschminkte variant van de kindervriend moet worden afgeschaft. Dat zegt omroepbaas Dominique Weesie in het AD. PowNed komt voort uit een rechts-populistische stroming, maar tien jaar later is de omroep een stuk genuanceerder geworden, geeft Weesie zelf toe. “Ook ík denk: moeten we nog wel terug willen naar Zwarte Piet? Tegenstanders hebben misschien toch wel gelijk.

Het moet maar eens over zijn met Zwarte Piet, aldus Weesie. “Laten we het maar gewoon afschaffen. Al doende leert men.”

Momenteel wordt er hard gewerkt om het rechts-populistische Ongehoord Nederland van Arnold Karskens het publieke bestel in te krijgen. Die omroep wil een alternatief Sinterklaasjournaal maken mét Zwarte Pieten. “Als ik de standpunten van die omroep lees, zijn we inderdaad wel héél erg naar het midden opgeschoven“, reageert Weesie.

Weesie denkt dat het lastig wordt voor ON als ze zo tegen de stroom in blijven varen. “Bij het realiseren van programma’s met een wat extremer karakter, zoals bijvoorbeeld een Zwarte Pieten-journaal, ben je afhankelijk van de smaak van zenderbazen.

ON zal hooguit de nachtelijke uitzenduren mogen vullen, denkt Weesie. “Tenzij je bereid bent compromissen te sluiten. Onder druk wordt alles vloeibaar. Ook PowNed is meer naar het midden opgeschoven. Dat moet wel, wil je in Hilversum enige kans maken.

Foto: KRO-NCRV

Meer in PowNed

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen