Angela de Jong geeft RTL-Peter laag rapportcijfer

Tv-profeet Angela de Jong is niet te spreken over wat Peter van der Vorst vooralsnog neerzet in zijn eerste periode als de nieuwe programmadirecteur van RTL. Ze vindt het met name pijnlijk dat hij deze week het nieuwe programma Hoe Zal Ik Het Zeggen? van Jamai Loman op de buis bracht. “Dacht ik dat we met Jan Houdt Hoop de bodem van de televisieput dit jaar hadden bereikt, blijkt dat het met de verborgen-camerashow Hoe Zal Ik Het Zeggen? van Jamai toch nog erger kan“, zegt ze in het AD.

En dat terwijl De Jong deze tv-week nog wel met zo veel positivisme in ging. “Ik had wel zin in deze week. Het was weer zo’n week met allemaal nieuwe programma’s dat je denkt: nu gaan ze hun visitekaartje afgeven. Vooral Peter van der Vorst, van: dit wordt zíjn programmering. En toen kwam dat van Jamai langs en toen dacht ik: dit is wel ongeveer een nieuw dieptepunt op de Nederlandse televisie.

Het programma is gewoon triest, vindt De Jong. “Ze begonnen met een fragment dat zo stupide infantiel was, namelijk over een jongen die te veel scheten liet naar het idee van zijn vriendin en dat bij de gynaecoloog te horen kreeg van de ongeboren baby in haar buik. Er kwam letterlijk een briefje uit de vagina. Ik dacht: wat ís dit? Dat dachten volgens mij heel veel mensen, want daarna is iedereen afgehaakt.”

Skyhigh TV

Er keken een half miljoen mensen. “Dat is wel echt veel te weinig voor RTL op een donderdagavond, dus ik ben benieuwd wat ze gaan doen.”

Gaat ze volgende week weer kijken? “Ik zal er altijd wel weer even langs zappen, maar dit eerste item en het tweede dat volgde… Dat je echt serieus denkt dat je in deze moeilijke televisiemarkt hier kijkers mee gaat trekken, dat vind ik werkelijk verbazingwekkend.”

De productie is in handen van Skyhigh TV. “Dat vind ik heel jammer, want die heb ik heel hoog zitten. Ik begrijp ook dat het format uit België komt en het daar best leuk gevonden wordt, maar hier is toch iets misgegaan.”

Blunder

Wat een blunder van Van der Vorst, besluit ze. “Hoe kan het dat Peter van der Vorst, die ik hoog heb zitten, aan Hoe Zal Ik Het Zeggen? zijn goedkeuring heeft gegeven?“, vraagt ze zich radeloos af.

De Jong is even goed klaar met de commerciëlen. “SBS/Talpa is geen haar beter.

Ze wijst op Wij Emigreren. “Dat geeft wel een beetje de staat aan van de commerciële televisie op dit moment. Dat je werkelijk met droge ogen op de zaterdagavond op het tijdslot van Ik Vertrek met een complete kopie van Ik Vertrek durft te komen… Ik heb er niet eens woorden voor. Creatieve armoede, laten we het zo noemen.

Voorlopig houdt De Jong de tv op de NPO. Ze vreest soms ‘een elitaire truttenbol te zijn geworden die alleen nog maar warm loopt voor documentaires op NPO 2, Even tot Hier, Arjen Lubach, Hendrik Groen en Pauw’. “Maar dan zie ik de kijkcijfers en ben ik toch weer gerustgesteld.”

Foto: NPO, RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen