Vreugde om zwartepietverbod NTR: ‘Historische dag’

Het hoge woord kwam er vandaag uit bij omroep NTR: voor het eerst zijn er dit jaar bij de landelijke tv-intocht van Sinterklaas geen Zwarte Pieten aanwezig. Er worden alleen nog maar roetveegpieten toegestaan. “Ook in Het Sinterklaasjournaal zullen uitsluitend roetveegpieten te zien zijn die niet volledig zwart geschminkt zijn“, aldus de omroep. En dat leidt tot grote vreugde bij de antipieters, met Jerry Afriyie, voorman van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, voorop.

Afriyie spreekt van een historische dag. “Dit is een grote overwinning voor alle mensen die snakken naar een sinterklaasfeest dat alle kinderen blij maakt. En het is ook een overwinning voor iedereen die deze traditie niet verloren wil zien gaan.

Zijn hiermee de protesten van Kick Out Zwarte Piet voorbij? Nee. “Bij intochten die nog steeds gepaard gaan met zwarte pieten zal mijn actiegroep blijven proberen onze stem te laten horen.

Ook andere antipieters reageren verheugd. Tofik Dibi: “Congrats iedereen – teveel om op te noemen – die zich hier al zolang voor inzet en zoveel heeft opgeofferd om er een feest voor álle kinderen van te maken. Bless your hearts! ✊🏽

Volkskrant-columniste Asha ten Broeke: “Geen Zwarte Piet bij Sinterklaasjournaal en landelijke intocht. Ik ben de activisten die hier jarenlang voor hebben gestreden heel dankbaar: voor dit resultaat én omdat ze lieten zien dat burgers in een democratie niet machteloos zijn; verandering is mogelijk.”

Marc de Hond daarop: “Amen.”

Georgina Verbaan: “Hallelujah! 🎉

Sommige BN’ers zijn minder enthousiast. Sywert van Lienden: “Zoals dat gaat.. slowly but steadily 😥

En blokkeerfriezin Jenny Douwes: “Echt hoor. Bij de NTR en gemeente Apeldoorn denken bestuurders(!?) dat het met roetveegpiet is opgelost…. Stelletje kortzichtige naïevelingen.”

Foto: RTL

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen