Songfestival-equipe: ‘Voor 15 miljoen euro kan het niet’

Geplaatst op vr 06 sep 2019 om 15:45

Het is volstrekte onzin dat het mogelijk zou zijn om het Eurovisie Songfestival voor 15 miljoen euro te produceren. Dat zegt de grote man achter het liedjesfestijn in ons land, Sietse Bakker, op Twitter. NPO-baas Shula Rijxman gaf in Jinek aan dat het Songfestival zo’n 25 à 30 miljoen euro gaat kosten en daarvan wil ze 15 à 20 miljoen euro van Den Haag hebben. ‘Maar in Zweden hebben ze het toch voor 15 miljoen euro gedaan?’, krijgt Bakker sindsdien vaak te horen. Absolute onzin, zegt hij.

Het is absoluut niet mogelijk om zo’n evenement voor 15 miljoen euro te organiseren, claimt Bakker. “Afgelopen dagen vaak gehoord dat Zweden (2016) het Songfestival in Stockholm ‘voor 15 miljoen euro kon organiseren’. Dat klopt niet.

Hoe zit dat dan? “Het budget van de tv-productie was ongeveer 14 miljoen euro. Daar kwam nog ongeveer 10 miljoen euro bij die de stad in alle overige aspecten van het evenement investeerde.

Het gaat dan om allerlei randzaken. “Denk aan beveiliging, aankleding stad, transport, Eurovision Village voor fans en inwoners, welkomstreceptie en perscentrum.

Die 24 miljoen euro is al een prestatie op zich, aldus Bakker. “Dat kon bewonderenswaardig efficiënt, onder andere omdat de Zweedse omroep in 2013 ook al organiseerde.

Foto: KRO-NCRV
59 Reacties op “Songfestival-equipe: ‘Voor 15 miljoen euro kan het niet’”


 1. Andreas

  Misschien moeten we ons wat drukker maken over hoe we Nederland presenteren aan bijna 200 miljoen kijkers, in plaats van jammeren over geld dat op één of andere manier toch wel over een balk gaat.

 2. Flexi

  Hoeveel is de Gooische gigavilla van Shula eigenlijk waard op dit moment?
  Huizenprijzen zijn erg hoog op het moment en een rijtjeswoning in Huizen is ook leuk.

 3. Flexi

  @Andreas
  Kun jij je iets herinneren van de landpresentatie van de landen die de afgelopen jaren het festival hebben gepresenteerd?
  Juist. Niets!

 4. peacock and whitemen

  Eigen schuld van de organisatie: maastricht had 24 miljoen klaar liggen en is waarschijnlijk ook een beetje homo toleranter.

 5. Bo

  Het kan prima voor minder geld want er valt ook veel geld te verdienen met het songfestival. Heel veel bedrijven zouden zich maar al te graag willen aansluiten of verbinden met het songfestival. Alleen dat mag niet van de mediawet. Dat is eigenlijk van de zotte. Als er meer sponsormogelijkheden zouden zijn kan het bedrijfsleven minimaal de helft betalen. Zie het als een tourstart. Daar wordt de rekening ook gedeeld door de overheid en het bedrijfsleven. Maar de publieke omroep krijgt al vlekken in de nek bij het woord commercie en houdt liever haar hand op in Den Haag.

 6. 123

  Ik vind dat we ruim voldoende geld ter beschikking moeten stellen. Het is erg belangrijk voor het toerisme en het imago van Nederland. Van mij mag hier best de belasting een beetje voor omhoog. Een paar euro per persoon lijkt me toch wel te doen. Wat is nou een paar euro!

 7. Donald Dumb

  Dat ben ik met 123 eens. Als je belasting betaald dan heb je genoeg geld en kun je best een paar euro extra missen voor zo’n goed doel.

 8. Eric

  Vieren dat festival. Weg met die Nederlandse bekrompenheid.

 9. Kird

  Mooi heh dit

  Al die berichten van tegenwoordig

  Nederland heeft blijkbaar geen schuld meer omdat we dood bezuinigd zijn en nu een overschot aan belasting geld hebben

  Maar alsnog krijgen wij berichten te horen dat er nergens geld voor is

  Niet voor politie
  Niet voor ziekenhuizen
  Nietvoor de meest simpele basisbehoeftes voor mensen

  Nergens is blijkbaar geld voor

  Maar voor entertainment blijkbaar altijd wel

  De npo ontvangt 1 miljard per jaar, en daar kan niks aan gedaan worden
  Koning pils zijn dochter word 18 en er is al besloten dat zij 1 miljoen per jaar aan zakgeld krijgt, terwijl ze eenfamilie kapitaal van miljarden hebben, hier kan niks aan gedaan worden
  Politici die vrienden en familie inhuren zodat ze zelf geen werk hoeven uit te voeren, allemaal dankzij belastinggeld, ook hier kan niks aan gedaan worden

  Wanneer zijn mensen de leugens eindelijk zat en gaan ze er daadwerkelijk iets aan doen ??

 10. Bill

  Laten we Nederland eens niet op de kaart zetten als schraperig, maar als land met visie en durf.

 11. FlyingLotus

  ‘Rutte: stort die EUR 1000 per inwoner maar naar het nichtenspektakel dat songfestival heet, is een veel betere bestemming.’

 12. Kird

  123

  Nog meer geld ? Ben je niet goed bij je hoofd ofzo ?

  De belastingdruk is inmiddels wel mooi geweest
  Laat ze het maar uit een bestaand potje halen

  Ik betaal helemaal niks voor deze overdreven ongein

 13. Alias

  Dus Bo, jij wil dat de NPO de wet overtreedt? Goeie oplossing, joh!

 14. Gefeliciteerd!

  Kird, je bent genomineerd voor de Huilebalk van de week-award. En n dramaqueen als jij is absoluut welkom op het Songfestival! 😂

 15. 123

  Ik vind dit belangrijker dan de meeste andere overheidsuitgaven. Het gaat om het imago en de emancipatie van onze bevolking. En daar mag de belasting best flink voor omhoog. We zijn het rijkste en gelukkigste land ter wereld en we zijn een gidsnatie voor alle andere landen.

 16. Drik

  16:31

  Wow leuk geintje man 😴

  Konden je collegas op je sociale werkplaats er net zo om lachen als jijzelf ?

 17. 123

  Leuk dat er even een andere 123 zichzelf presenteert, maar ik ben het wel met hem/haar/het eens. Dit is de Olympische Spelen van zang/cultuur. Daar mag écht wel wat tegenover staan.

  Maar tegen die andere 123: wees eens creatief, en verzin je eigen naam. Zo moeilijk is dat toch niet? 🙂

 18. Drik

  16:42

  Idd
  Jij vind, en dat is totaal niet belangrijk

  Denk maar niet dat de rest van nederland er net zo over nadenkt

  Altijd ten kostenvan andere 1 of ander dom dwars populair statement maken

  Serieus waar heb je het over man ?

  Met je Imago en emancipatie, totaal niets zeggend 😴

 19. Gefeliciteerd!

  Eerlijk is eerliijk: ze moesten harder lachen om jou, Kird!

 20. Tim H

  @123
  Jij bent echt volslagen de weg kwijt. De belastingdruk in Nederland is nu al bijna de hoogste van de wereld.

 21. 123

  We zijn het rijkste land ter wereld, we zijn moreel verplicht als gidsnatie iets terug te doen voor de rest van de wereld. En dat kan prima via de Champions League van de Culturele verheffing dat het ESF is.

 22. Help Tim!

  Arme Tim, die raakt in paniek als eelke Nederlander 1 euro betaalt. Dan moet je wel erg arm zijn.

 23. anoniem

  Er zal wel het nodige aan de strijkstok blijven hangen..

 24. zorro

  Als ik mijn pensioen krijgt moet ik ook zien te redden dat geld ook voor het songfestival .
  Als iedereen zijn best doet en geen partijen voortrekt komt het gewoon in orde.
  Ze krijgen nog spijt in Hilversum dat NL heeft gewonnen.

 25. Tim H

  @123
  We zijn helemaal niet het rijkste land ter wereld. Landen als Zwitserland, Luxemburg, Singapore, etc. zijn stukken rijker. Dus betaal je ESF-hobby maar van je eigen geld.

 26. geen stem

  Ze moeten eerst de strijkstok weggooien dat lost een heleboel op.

 27. anoniem

  @123
  Fri 06 Sep 2019 om 16:48

  Leer Nederlands, Zwarte Piet.

 28. Waar is dat feestje?

  Bij sommige van de bovenstaande reaguurders krijg je als visite hooguit één koekje bij de koffie – die kúnnen helemaal geen feestje organiseren! Dat soort zuinige zuurpruimen, het soort dat net opstapt als zij aan de beurt zijn om een rondje te geven. 💩

 29. Xavier

  AVRO heeft meer dan 30 miljoen op de plank liggen (volgens hun eigen jaarverslag)’; laten ze dat eerst eens gebruiken, brengt toch geen rente op.

 30. Donald Dumb

  Ze doen het er maar mee.
  Ik wil geen cent meebetalen.aan dat achterlijke achterhaalde evenement…

 31.  

  Flexi, lilleke nеukbeer!

 32. nico

  Ik las zojuist dat Gordon weer kan gaan zingen .
  Zelfs de Amerikaanse artsen zijn tegen de Nederlanders want het zijn artsen zonder ervaring zij denken alleen aan het grote geld.

 33. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Wat een niveau weer, tjongejonge.
  Begin een crowdfundactie, mik op 80 miljoen, doneer de rest van het geld dato ver is aan een goed doel en verhef het ESF naar een hoger plan.
  Nobeler kan het niet volgens ons.
  En stoppen met zeuren aub. Als iedereen z’n steentje bijdraagt is het zo gepiept.
  Bovendien zet Nederland zich inderdaad op de kaart met een gigagrote goededoelen actie. Leuk plannetje van de Petteflet weer.
  Prettig weekend allemaal!

 34. Johanneke van Es

  Zoveel geld voor een liedjesfestival dat al zo’n 5 jaar niet meer echt relevant is. 200 miljoen kijkers? Anno 2019/2020? In welke droomwereld leven die tv-producenten? Tot een jaar of 5 geleden scoorde elke songfestivalwinnaar gegarandeerd een top 10 hit in talloze Europese landen. Dat is tegenwoordig dus niet meer het geval. Een prima graadmeter voor dit liedjesfestijn. “Ja maar Duncan stond toch op 1 in Nederland?” Ja, en hij scoorde leuk in België, maar in de rest van Europa stond hij niet langer dan een weekje in de plaatselijke hitparade. Zelfs dat idiote Lordi wist dat in 2006 zo’n 10 keer beter te doen. Kappen met die handel. Pure geldverspilling.

 35. Pietpiet

  Wat is dit voor kolder? Kiezen ze eerst de stad zonder geld en zitten ze opeens met een probleem omdat ze Maastricht niet hebben gekozen. En dan is hun probleem opeens het probleem van Den Haag geworden of zelfs van de belastingbetaler?! Ze zijn knettergek!

 36.  

  Janneke, ik schijt оp je wangetjes!

 37. Meneer Kaktus

  Ik duik zo op Virgien voor een wippen-in-de-caravan-triatlon. Eerst 1,9 km snorkelen, dan 180 km vingeren en tot slot een marathon wippen.

  Goed weekend!

 38. WEST*

  XAVIER Alleen mensen die geen bedrijf hebben, schrijven zoiets
  De Avro is een gezond bedrijf, en kan daardoor tegenslagen opvangen, bedrijven die geen reserve hebben gaan ook meestal failliet !

 39. Donald Dumb

  Ik zou er veel voor over hebben het Songfestival niet te laten organiseren in Nederland, in Rotterdam.
  Die mallemolen wil je toch niet in je land?
  Waar kan ik een bod doen?

 40. Martijn schapenbanger

  Eurovision, boeit me geen donder.

  Nou doei hé!

  (Haha, belastingen die omhoog gaan voor eurovision, yeah right…. stelletje simpeltjes hiero)

 41. Anotje

  @Dumb
  …. “veel voor over hebben”

  Je hebt niets.

 42. Donald Dumb

  Johanneke van Es

  Duncan Laurence is/ wordt een eendagsvlieg.
  Over een.paar jaar weer compleet in de vergetelheid…

 43. COSA NOSTRA

  Dit komt ervan als je het in die ranzige kutstad Rotterdam viert, die geen cent te makken heeft!!!!!!

 44. Nunc aut Nunquam

  Laten de nichterige BNers zelf dokken voor dit hysterisch gebeuren!!!!!

 45. jan

  Er is zeker al 1 mln. nodig voor de welkomstreceptie?

 46. Dirk

  Even offtopic: ik heb het idee dat Jinek al weken (regelmatig) niet meer live is. Vanavond ook weer: geen woord over de wedstrijd van Oranje, terwijl dat toch echt wel het gesprek van de late avond is.

 47. Donald Dumb

  Dirk of kird.

  Dat is voor jou het gesprek van de avond.
  Jinek heeft wat meer diepgang dan het alleen over een balspel te hebben. Maar dat zal voor jou wel wat te moeilijk worden…

 48. Norvo

  Het valt anders wel op dat er niet meer “live” onder het NPO logo staat bij Jinek.

 49. Joost

  Norvo, is 2 uur voor uitzending opgenomen.

 50. Zonder Naam

  Jinek wil voor middernacht weer bij haar kind zijn, denk ik.

 51. Henk

  Het is een feest van de EU en een feest voor de hoteleigenaren. Laat die twee het dan ook betalen.

 52. Simpel toch

  14 miljoen voor de tv registratie… en dan nog een ESC Village en receptie en aankleding stad.. Waarom zouden we daarvoor extra willen betalen?

 53. Dirk

  Norvo: stond dat er eerst wel? Dat dacht ik al. Ik snap dat ze meer bij haar kind wil zijn, maar ik vind de shows hierdoor wel urgentie missen. Stel dat het kabinet valt om 22.00 uur, of dat er een grote ramp ergens gebeurd. Dan krijgen we alleen semiactuele gesprekjes voorgeschoteld. Ik geloof niet dat ik het hier mee eens ben. Bij dat Pauw snel weer terug is.

 54. Maria

  Je moet niet alles geloven wat mensen zeggen. Zo zeggen sommige mensen dat ze niet toe zijn aan vastigheid tegen hun aanstaande ex terwijl ze al een ander hebben.
  Eva is een carrièretijger.

 55. Paul

  Rotterdam kan het prima zelf organiseren. Dat wilden ze toch zo graag? Er zijn vast manieren om aan geld te komen zonder bij de overheid aan te kloppen. Gratis geld ligt op straat, helemaal in Rotterdam. Als één stad het kan dan is het Rotterdam.

 56. aammehoela

  Wat een gezeur. Alleen maar over de kosten zeuren en niet over de opbrengsten. Hetzelfde geldt toch ook voor een Ek- of WK-voetbal. Neen, maar ja populisten krijgen het steeds meer voor elkaar. Hun leugens en verdraaien van feiten worden steeds meer voor waar aangenomen. Het is inderdaad zo dat de leugen regeert en de waarheid de leugen is. Klimaatsverandering is het grootste voorbeeld.

 57. Marianne

  De Rotterdammers zeggen altijd dat hun de motor zijn van Nederland. Dan moet je ook niet anderen om geld vragen. Het is schaamteloos met al die mooie gebouwen, grote bedrijven en florerende stad. Maar Dhr. Bakker komt ook niet uit Rotjeknor en heeft daarom een andere mentaliteit.

 58. Sven L.

  Niet zo piepen; gewoon 40 miljoen erin steken en laten zien wat je waard bent. Kan wel weer 44 jaar duren voordat ‘we’ weer aan de beurt zijn.

 59. Tim Koepers

  Beste Sietse Bakker,
  Bekijk video’s van de presentatie van Jan Smit.
  Bekijk video’s van het Engels van Jan Smit.
  Je moet toch concluderen dat we dat níét willen op het Songfestival? Gooi je trots overboord en vermijdt hem als presentator. Ja, het is een schandaaltje, maar het gaat om 200 miljoen kijkers. Wij willen kwaliteit, humor en goed Engels. Alsjeblieft.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.