Songfestival-equipe: ‘Voor 15 miljoen euro kan het niet’

Het is volstrekte onzin dat het mogelijk zou zijn om het Eurovisie Songfestival voor 15 miljoen euro te produceren. Dat zegt de grote man achter het liedjesfestijn in ons land, Sietse Bakker, op Twitter. NPO-baas Shula Rijxman gaf in Jinek aan dat het Songfestival zo’n 25 à 30 miljoen euro gaat kosten en daarvan wil ze 15 à 20 miljoen euro van Den Haag hebben. ‘Maar in Zweden hebben ze het toch voor 15 miljoen euro gedaan?’, krijgt Bakker sindsdien vaak te horen. Absolute onzin, zegt hij.

Het is absoluut niet mogelijk om zo’n evenement voor 15 miljoen euro te organiseren, claimt Bakker. “Afgelopen dagen vaak gehoord dat Zweden (2016) het Songfestival in Stockholm ‘voor 15 miljoen euro kon organiseren’. Dat klopt niet.

Hoe zit dat dan? “Het budget van de tv-productie was ongeveer 14 miljoen euro. Daar kwam nog ongeveer 10 miljoen euro bij die de stad in alle overige aspecten van het evenement investeerde.

Het gaat dan om allerlei randzaken. “Denk aan beveiliging, aankleding stad, transport, Eurovision Village voor fans en inwoners, welkomstreceptie en perscentrum.

Die 24 miljoen euro is al een prestatie op zich, aldus Bakker. “Dat kon bewonderenswaardig efficiënt, onder andere omdat de Zweedse omroep in 2013 ook al organiseerde.

Foto: KRO-NCRV

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen