Matthijs baalt: ‘Johan Cruijff fan van DWDD was leugen’

Geplaatst op wo 11 sep 2019 om 16:05

Matthijs van Nieuwkerk heeft jarenlang vol trots in zijn omgeving verkondigd dat Johan Cruijff fan is van De Wereld Draait Door, maar dat is gebaseerd op een leugen. Dat bleek dinsdag op NPO 1. Van Nieuwkerk had Maarten Spanjer in de uitzending zitten om over een boek te praten. “Jij hebt een ontzettend bepalende rol gespeeld in het feit dat ik dit zo leuk ben gaan vinden. Je was te gast in het eerste seizoen en op een gegeven moment zeg jij mij dat je Johan Cruijff had gesproken.

Spanjer herinnert het zich nog. “In een fietsclub“, vult hij aan.

Van Nieuwkerk: “Ja. Was dat waar? Ja, toch?

Spanjer: “Dat was niet waar.”

Van Nieuwkerk: “Ik zal je zeggen, Maarten, het maakt eigenlijk geen bal meer uit. Ik dacht dat het waar was. Jij zei toen tegen mij: ‘Johan Cruijff heeft mij laten weten dat hij graag naar De Wereld Draait Door kijkt.‘”

Spanjer cynisch: “Ik had een shirt bij me en dat moest ik dan van Johan Cruijff aan jou geven.”

Van Nieuwkerk: “Dat was zo, dat was zo. Toen ben ik opgestaan en heb ik een ererondje gelopen, omdat ik zo ontzettend trots was en ontroerd daardoor. Dat heeft me nét over een drumpel getrokken. Ik hoorde hier ineens thuis, vond ik zelf. Daarvoor was ik een amateur die iets probeerde en toen dacht ik: ja, dit is misschien wel mijn stoel. En daar heb jij – en dat heb je nooit geweten – eigenlijk ontzettend aan bijgedragen.”

Spanjer: “Dat is dus het voorbeeld van een leugen die de wereld vooruithelpt.”

Van Nieuwkerk: “Ik kwam thuis en heb mijn vader en moeder gebeld. Ik zei: ‘Het is toch ongelooflijk dat Johan Cruijff naar mij kijkt!’

Tafeldame Antoinette Scheulderman: “Heb je het nou verzonnen of niet?

Spanjer: “Er kwam iemand naar mij toe en die werkte voor de Johan Cruijff Foundation en die zei toen: ‘Zou jij dat shirt een keer op televisie willen tonen als het zo uitkwam?’ Heel toevallig belde DWDD een week later en ik had het shirt onder de tafel en wist nog niet hoe ik het moest geven. Op een gegeven moment verzon ik aan tafel die fietsclub met Johan Cruijff.”

Het leidde tot hilariteit in de studio. Van Nieuwkerk: “Als ik dit een maand later had gehoord, was ik alsnog gestopt met het programma. Ik kan het nu hebben, maar ik heb het heel veel doorverteld in apetrots. Ik ben er gewoon ingestonken.”

Dat het helemaal niet waar is, treft me toch hard, moet ik zeggen. Ha ha ha.”

Foto: BNNVARA
28 Reacties op “Matthijs baalt: ‘Johan Cruijff fan van DWDD was leugen’”


 1. rooie Rinus

  ‘ha ha ha’! Rijmt op talpa!

 2. Een filter is alleen voor koffie

  Oh Matthijs, wat ben je toch een engnek!

 3. gompie

  Die Matthijs wordt een soort poppetje. Oude gaynicht qua uiterlijk. Heel gemaakt.

 4. Princes Analia

  Mvn is niet afgestudeerd, heeft feitelijk nergens verstand van en zijn ego is een product van de VARA.

  GATVERDAMME dat dat nog bestaat.
  Vuile autocuelezer! Vieze salonsocialist.

 5. FS

  Was een bijzonder vermakelijk stukje TV. Ik vind Matthijs zo wie zo heel sterk dit seizoen. Ook de grap dat hij niet gevraagd was voor de Magic 100 getuigd van erg veel zelfspot. Ik hoop dat hij nog lang DWDD blijft presenteren bij de NPO.

 6. Pien

  sowieso, getuigt.

 7. FS

  @Pien, spellingspolitie? ;-).

 8. Bertus V.

  Best sneu eigenlijk.

 9. FlyingLotus

  Zijn ego past niet in de studio, vandaar dat het hele team tezamen met hem, ‘begeleiding ‘ heeft gehad.

  Ontzettende droeftoeter.

 10. Misutoria

  Je moet wel extreem gehandicapt of laag begaafd zijn wil je je laten beïnvloeden omdat een bekende een bepaald programma leuk vindt…

 11. Flexi

  Dat heb je mis, Misutoria. De mens is zeer beïnvloedbaar, ook mensen met een hogere opleiding.

 12. ano@niem.nl

  Hij kon nog iemand vinden die nog niet meer dan 1x was geweest….

 13. Iemand

  Vind het wel grappig dit.

 14. Autocucelucu

  Ik snap niet dat mensen een hekel hebben aan Matthijs van Nieuwkerk. En hem een autocueoplezer noemen. Deze man is virtuoos in de korte gesprekken. Eloquent en schuwt de zelfspot niet. Hij ontlokt zijn gasten altijd wel een nieuwtje of ongekende anekdote en komt ondanks zijn leeftijd nog gewoon moeiteloos – en gedegen voorbereid – mee in het huidige tijdsgewricht vol diversiteit. Niet struikelend over namen van moderne iconen. Tuurlijk heeft hij zijn voorkeuren. Laat ik mij gelukkig prijzen dat er een grote overlap is met mijn preferenties en daardoor vaak zijn enthousiasme kan delen.
  En hoe kan je hem verwijten een groot ego te hebben. Dit artikel gaat dus juist over het feit dat hij onzeker was en twijfelde aan zijn capaciteiten. Er was een leugentje nodig dat maakte dat hij er meer vertrouwen in kreeg en zette door. Hij stelt zich hier juist kwetsbaar op en toont aan dat hij nog steeds dankbaar is voor deze loopbaan.

 15. man pan

  Laatste DWDD seizoen wordt en daarna naar John de Mol…

 16. Johnny👀

  Die Maarten is gewoon een sμkkel, zijn boeken zijn alleen geschikt om een tuinkachel mee aan te steken.

 17. Kaatje

  Ja, een totaal mis.lukt persoon die maarten, altijd commentaar op anderen maar zelf nooit eens iets echts geworden, ja, je kunt zo lachen met hem als hij een slok opheeft, ja, zo ken ik er nog wel een paar, nee Maartens roem is op niets gebaseerd.

 18. Erwin

  Lalalalalala. Zo, interessanter dan dit artikel.

 19. Marianne

  Welke gasten hebben nog meer tegen Matthijs gelogen?

 20. ano@niem.nl

  Van Nieuwkerk is langzamerhand een act geworden. Het gespeelde enthousiasme bij Van Duin bijvoorbeeld, terwijl je weet dat hij niet van deze humor lijkt te houden.
  Daar zijn tal van voorbeelden van.

  Fan van alles wat links, rood, mileugek, anti-zwarte piet en anti-trump is en gek op zijn vaste stamkroeggasten die alleen maar aantonen dat zijn sleetste programma op zijn eind is zo langzamerhand. Alles is wel gezegd en alles is al een keer gedaan.

  Je ziet de kijkersaantallen nu ook teruglopen, men is wel klaar met elke dag weer hetzelfde trucje met dezelfde gasten.

 21. Remco Terhorst

  @ano@niem.nl: dat truukje had ik dus een paar jaar geleden ineens door. Best heftig. Echt dikke links-propaganda.

 22. Cor Rect

  Van Nieuwkerk gaat naar Talpa, net als Jinek. De VARA en RTL hebben t nakijken . Ondertussen programmeert vd Worst het ene na het andere truttige opgewarmde lijk. En Sauve, tja, die gaat, bij gebrek aan creativiteit en ondernemerschap, lekker door met het verzamelen van vazallen en het kapotboekhouden van rtl…

 23. Momo

  Lekker genant. Echt hilarisch!

 24. Dominee Bonk

  Waarom lacht Matthijn Van Nieuwkuijk altijd zo vals gluiperig? Die geldwolf. Amen

 25. Henk

  Liegen voor het “goede doel”, wie had dat verwacht?

 26. pieter

  Wat een jankers hier over iemand die ze niet echt kennen.

 27. sukkel

  Wat is Thijsje gemaakt zeg lijkt wel een gay met zn tuitmondje en fake lachen als je hem hier op straat tegenkomt en gedag zegt dan draait ie zn kop om…kapsones !!

 28. Dij Enkletser

  Die Maarten Spanjer heeft een Hele Grote Duim waar hij veel uit zuigt <<

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.