Ergernis bij Martine en Sybrand over NPO-salarissen

Er heerst bij Martine van Os en Sybrand Niessen, het koningspaar van Omroep MAX, ergernis over het feit dat sommige NPO-collega’s hetzelfde betaald krijgen voor veel minder werk. Dat zegt hun baas Jan Slagter in de rijdende talkshow van NU.nl. Nu niemand bij de NPO meer boven de norm van 194.000 euro uit mag komen, krijgen veel presentatoren ongeveer datzelfde salaris. En dat steekt wel eens, aldus Slagter. Hij wijst erop dat Martine en Sybrand zich een slag in de rondte brengen.

Martine en Sybrand zitten ook rond die norm van bijna twee ton per jaar. “Ze hebben de WNT-norm. Daar zitten ze ongeveer bij, het is ook afhankelijk van wat ze doen. De WNT-norm is geloof ik uit m’n hoofd 180.000 euro. Daar zitten ze onder. Maar ja, weet je, dat heeft te maken met de regels die er zijn.”

Lange tijd was het zo dat de NPO uitzonderingsgevallen aanwees die bóven de norm mochten verdienen, maar dat is verleden tijd. Door een overgangsregeling zit Matthijs van Nieuwkerk in zijn laatste jaar onder de oude regels – hij moet volgend jaar zomer zijn contract vernieuwen – nog wél op 3,5 ton per jaar. Voor een half jaar DWDD.

Jan Slagter: “Het steekt mij wel – en vermoedelijk hen ook wel – als zij horen dat sommige presentatoren een halfjaar werken en met drie ton naar huis gaan. Sybrand is gisteren op vakantie gaan en het is nu 6 augustus en dan komt hij over drie weken terug. Dat is zijn vakantie. In de tussentijd heeft hij alleen maar gewerkt. Hetzelfde geldt voor Martine van Os. Ze is vijf weken voor het programma We Zijn Er Bijna op stap geweest. Dat is hard werken, maar ze doen het met veel plezier en op zich is het ook een prachtig salaris wat ze krijgen. Laten we dat voorop stellen.

Meer dan twee ton?

Vindt hij dat Martine en Sybrand meer zouden moeten krijgen dan die twee ton? “Dat weet ik niet. Ik denk dat je de kerk ook een beetje in het midden moet houden. Kijk, iedereen heeft het tegenwoordig maar over: ‘Het is mijn belastinggeld!’ Dat is ook een beetje een dooddoener, maar ik vind het wel goed dat er nu een norm is gesteld. Ik vind ook dat wij als publieke omroep niet kunnen meegaan met de salarissen die bij de commerciëlen worden betaald van een miljoen. Dat slaat helemaal nergens op. Dat vind ik ook buiten proportie. Maar ja, die mensen wordt dat geld geboden en dan snap ik ook wel weer als ze gaan.”

Toch zou hij Martine en Sybrand nooit adviseren om naar RTL of SBS te gaan. “Ik vind 180.000 euro ook heel veel geld. We kennen allemaal het Jack Spijkerman-effect. Hij koos voor het grote geld en ging naar John de Mol. Hij is daar nog steeds niet van af. Kijk naar Twan Huys, die ook voor het grote geld heeft gekozen, maar voorlopig komt dat niet meer goed. Hij is nu nog af en toe Amerikadeskundige. Geld is niet alles.

De mensen dragen hen nu op handen. “Waarom zou je dan kiezen voor heel veel geld, terwijl de kans groot is dat mensen je wegzetten als zakkenvuller en je carrière over is?

Paulusma

Slagter is ook in onderhandeling met Piet Paulusma, maar liet al weten dat hij hem te duur vindt. Bij SBS 6 krijgt hij naar verluidt 500.000 euro per jaar. “Of ik een harde onderhandelaar ben? Dat weet ik niet, maar ik wil wel waar voor m’n geld, dus iemand die zegt: ‘Ik zou dat er graag voor willen hebben.’ Prima, maar dan moet je ook leveren. We zijn geen commerciële omroep, dus wij zijn ook gebonden aan allerlei regels en daar houden we ons aan.

De rijdende talkshow van NU.nl met daarin Jan Slagter kunt u hier bekijken.

Foto: Omroep MAX

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen