Ergernis bij Martine en Sybrand over NPO-salarissen

Geplaatst op ma 12 aug 2019 om 9:00

Er heerst bij Martine van Os en Sybrand Niessen, het koningspaar van Omroep MAX, ergernis over het feit dat sommige NPO-collega’s hetzelfde betaald krijgen voor veel minder werk. Dat zegt hun baas Jan Slagter in de rijdende talkshow van NU.nl. Nu niemand bij de NPO meer boven de norm van 194.000 euro uit mag komen, krijgen veel presentatoren ongeveer datzelfde salaris. En dat steekt wel eens, aldus Slagter. Hij wijst erop dat Martine en Sybrand zich een slag in de rondte brengen.

Martine en Sybrand zitten ook rond die norm van bijna twee ton per jaar. “Ze hebben de WNT-norm. Daar zitten ze ongeveer bij, het is ook afhankelijk van wat ze doen. De WNT-norm is geloof ik uit m’n hoofd 180.000 euro. Daar zitten ze onder. Maar ja, weet je, dat heeft te maken met de regels die er zijn.”

Lange tijd was het zo dat de NPO uitzonderingsgevallen aanwees die bóven de norm mochten verdienen, maar dat is verleden tijd. Door een overgangsregeling zit Matthijs van Nieuwkerk in zijn laatste jaar onder de oude regels – hij moet volgend jaar zomer zijn contract vernieuwen – nog wél op 3,5 ton per jaar. Voor een half jaar DWDD.

Jan Slagter: “Het steekt mij wel – en vermoedelijk hen ook wel – als zij horen dat sommige presentatoren een halfjaar werken en met drie ton naar huis gaan. Sybrand is gisteren op vakantie gaan en het is nu 6 augustus en dan komt hij over drie weken terug. Dat is zijn vakantie. In de tussentijd heeft hij alleen maar gewerkt. Hetzelfde geldt voor Martine van Os. Ze is vijf weken voor het programma We Zijn Er Bijna op stap geweest. Dat is hard werken, maar ze doen het met veel plezier en op zich is het ook een prachtig salaris wat ze krijgen. Laten we dat voorop stellen.

Meer dan twee ton?

Vindt hij dat Martine en Sybrand meer zouden moeten krijgen dan die twee ton? “Dat weet ik niet. Ik denk dat je de kerk ook een beetje in het midden moet houden. Kijk, iedereen heeft het tegenwoordig maar over: ‘Het is mijn belastinggeld!’ Dat is ook een beetje een dooddoener, maar ik vind het wel goed dat er nu een norm is gesteld. Ik vind ook dat wij als publieke omroep niet kunnen meegaan met de salarissen die bij de commerciëlen worden betaald van een miljoen. Dat slaat helemaal nergens op. Dat vind ik ook buiten proportie. Maar ja, die mensen wordt dat geld geboden en dan snap ik ook wel weer als ze gaan.”

Toch zou hij Martine en Sybrand nooit adviseren om naar RTL of SBS te gaan. “Ik vind 180.000 euro ook heel veel geld. We kennen allemaal het Jack Spijkerman-effect. Hij koos voor het grote geld en ging naar John de Mol. Hij is daar nog steeds niet van af. Kijk naar Twan Huys, die ook voor het grote geld heeft gekozen, maar voorlopig komt dat niet meer goed. Hij is nu nog af en toe Amerikadeskundige. Geld is niet alles.

De mensen dragen hen nu op handen. “Waarom zou je dan kiezen voor heel veel geld, terwijl de kans groot is dat mensen je wegzetten als zakkenvuller en je carrière over is?

Paulusma

Slagter is ook in onderhandeling met Piet Paulusma, maar liet al weten dat hij hem te duur vindt. Bij SBS 6 krijgt hij naar verluidt 500.000 euro per jaar. “Of ik een harde onderhandelaar ben? Dat weet ik niet, maar ik wil wel waar voor m’n geld, dus iemand die zegt: ‘Ik zou dat er graag voor willen hebben.’ Prima, maar dan moet je ook leveren. We zijn geen commerciële omroep, dus wij zijn ook gebonden aan allerlei regels en daar houden we ons aan.

De rijdende talkshow van NU.nl met daarin Jan Slagter kunt u hier bekijken.

Foto: Omroep MAX
24 Reacties op “Ergernis bij Martine en Sybrand over NPO-salarissen”


 1. Sjaak

  Schaf de publieke omroep af, verkoop de zenderposities en houdt 1 staatskanaal. Verlos het fossiel uit haar lijden, scheelt veel geld.

 2. peacock and whitemen

  Mooi interview met jan slagter

 3. L.

  Het ‘van mijn belastinggeld’ argument een dooddoener noemen maar het vervolgens wel over het ‘jack spijkerman effect’ hebben. Dát is pas een dooddoener. Verder werken mensen in NL veel harder voor veeel minder dan deze presentatoren.

 4. Bart

  @Sjaak Geld kan ook op heel veel andere manieren bespaard worden.
  Men moet zeker niet de publieke omroep afschaffen of terug naar 1 kanaal. Wat mij betreft gaat een meer geld naar de NPO en sturen we alle baasjes naar huis.

 5. HansR

  Die twee Max’ers zijn niet meer dan duur betaalde amateurs, die werkende weg wekenlang op vakantie zijn of op de mooiste plekjes huisjesmelken. Zij zouden met dit prachtige baantje niet meer mogen verdienen dan een modaal inkomen.
  Dat de commerciëlen zoveel meer betalen is blijkbaar niet doorgedrongen bij de gemiddelde kijker. Het beste zou zijn gewoon niet af te stemmen op de tonnen verdienende “sterren”

 6. shrink

  Martine en Sybrand verdienen met hun bijna twee ton MEER dan onze minister-president! Om de zaken even in perspectief te zien…
  Denk daar maar eens aan als Sybrand weer eens op Ibiza staat te ginnegappen met een glas wijn in zijn hand om twee AOW’ers een tweede huis aan te smeren…. Terwijl Rutte tot 5 uur ’s nachts moeizaam over onze en zijn toekomst zit te vergaderen met gevaarlijke lieden als Orban en de Salvini-kliek. Over verantwoordelijkheden gesproken!

 7. Bears’den

  Niels Heithuis i.p.v. Ghislaine Plag nu op radio 1, Spraakmakers..

  Wat een verademing!

 8. Henny Huisman

  Hallo lieverds

  Voorlopig maakt de publieke omroep wel mooie programma’s… Ze zouden Jan Slaughter maar wat graag als CEO van Talpa hebben denk ik :-)

 9. Sjaak

  @Bart Mon 12 Aug 2019 om 9:16
  Er is geen enkele reden een staatspropaganda uitzendsysteem te hebben. Dat was met het socialistisch verheffen van de bevolking wel anders maar in 2020 hebben we dat niet meer nodig.

 10. Freek

  Volgens mij krijgen Sybrand en Martine het maximum salaris helemaal niet bij de NPO.
  En als je denkt dat Sybrand bij Rtl meer kreeg dan heb je het ook mis.
  Als je geen topspeler bent verdien je als presentator tussen de 5000 a 10.000 euro
  per maand met een contract. Ben je een groter/populairder gezicht dan heb je natuurlijk andere afspraken. Er zijn niet zoveel mensen die een miljoen of meer per jaar krijgen.

 11. q8

  dat fries boertje 500 000 euries,
  schande,
  weer voorspellen kan elke ongeschoolde,
  je houd de natuur in de gaten dan weet je t al,

  jan heeft gelijk,
  wanneer ze overstappen naar de commerciële omroep is de sympathie
  van de kijker weg, en ze worden toch goed betaalt ?
  erg goed [4x modaal]
  plus onkostenvergoeding,
  dat noemen wij een salaris met een gouden randje,

 12. robb

  Martine en Sybrand doen het goed maar aan Matthijs van Nieuwkerk kunnen ze niet tippen ,geef mensen wat ze waard zijn zo werkt een open economie wees zuinig met de goede mensen die je hebt .

 13. Meneer Kaktus

  Ze doen het goed binnen hun eigen, bejaarde, doelgroep. Daar niet van. Maar bijna 2 ton voor ’n beetje geneuzel over ’n tweede huisje in Verweggistan en voor de 388e keer laten zien dat Mien en Wim zo handig met die leuke mover overweg kunnen……lijkt me ruim voldoende, mensuh!

 14. HansR

  In het Max 5 uur programma schuiven mensen aan die inmiddels op alle netten veelvuldig hun zegje hebben gedaan. Daar komt nooit iets vernieuwend aan bod.
  Super saai ook voor de oudere doelgroep.

 15. Marianne

  In feite zijn medewerkers van de publieke omroep ambtenaren, jullie mogen wel eens dankbaarder zijn voor dat riante salaris.

 16. Nick

  Klagen over een salaris van 180K..
  Dat is 15k per maand.
  Mijn god zeg.. Er werken mensen keihard iedere maand voor €1600 netto.

 17. Bart

  @Sjaak Onzin wat je hier altijd loopt te blaten. Ga lekker op het Binnenhof staan als je wil dat het veranderd i.p.v. hier maar steeds het zelfde te zeggen. Totaal zinloos! En neem Erik gelijk mee.

 18. Bart

  @HansR Daar is het zeker het best bekeken middagprogramma?

 19. sukkel

  Helemaal met Nick eens klagen en klagen

 20. @Sjaak

  Zeiksnor!

 21. Pablo

  Al die mensen in NL die zich echtvde pleuris werken voor nog geen fractie van deze bedragen, laat staan hoe wereldwijd de gemiddelde bevolking leeft. Dat je daar dan over dueft te klagen. Zouden zich dood moeten schamen en god op de blote knietjes nogen bedanken. Zit zelf net boven modaal en vindval dat ik het eigenlijk asociaal goed heb. Hoe halen zulke mensen het in hun hoofd echt.

 22. Henny Huisman

  @Pablo Moet je ook voor televisie gaan werken!

 23. Fox Mulder

  Och gut. Duo spruitjeslucht.

 24. kijker

  Ik vind dat Sybrand en Martine veel meer geld moeten kunnen verdienen. € 180.000 is echt veel te weinig voor wat ze doen! Dat is veel en met zeer hoge kijkcijvers. Gooi die Balkenende norm toch overboord! Ouderwets en dat past niet bij o.a. MAX. En dan al die azijnpissers die klagen over Eva Jinek en Jeroen Pauw bij de PO: binnenkort op RTL te zien. Jammer, heel jammer!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.