Laagste weekgemiddelde Zomer met Art tot nu toe

Geplaatst op za 20 jul 2019 om 9:00

Zomer met Art heeft volgens RTL’s tv-baas Peter van der Vorst de tijd nodig om te groeien, maar inmiddels is het programma over de helft heen en kijkt er nog steeds geen hond. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Om het genadeloos floppen van Zomer met Art te verklaren haalde Van der Vorst als een typische tv-baas betaamt de tv-flop-bingo van stal: het lag aan het goede weer, aan de concurrentie, aan kijkers die nog even moeten wennen en… op Videoland scoort het top!

Ondertussen weten kijkers en critici natuurlijk wel beter. Die zien een programma zonder pit met een kleurloze presentator, non-onderwerpen en een magere gastenlijst.

Het leidt ertoe dat steeds meer kijkers afhaken. Zo keken er in de afgelopen, vijfde uitzendweek 233.000 mensen naar Zomer met Art. Daarmee werd een marktaandeel van gemiddeld 7,5 procent behaald.

Extra pijnlijk voor Zomer met Art is dat het programma ervoor, Het Spaanse Dorp: Polopos, het redelijk doet. Daar keken afgelopen week gemiddeld 577.000 mensen (13,7 procent) naar.

De laatste Zomer met Art van de week wist vrijdagavond 219.000 kijkers (6,6 procent) te bekoren. Het programma van Art Rooijakkers heeft nu nog vijf uitzendweken te gaan.

Foto: RTL
56 Reacties op “Laagste weekgemiddelde Zomer met Art tot nu toe”


 1. #NPO kijker#

  Het komt nooit meer goed

 2. Schele Cristina

  Hahaha die vuile RAT ligt op zijn gat!

  V.d. Vorst zit er weer eens volkomen naast met deze megaflop!

 3. Marcktv

  Zo MC, al een idee wie de volgende wordt om stelselmatig neer te sabelen en dan bij het van de buis halen het lekkere gevoel te hebben dat het door jou komt?

  Zo irritant…huur is een stagiaire in om alle achterlijke, inhoudsloze, seksistische, dubbelzinnige reacties te filteren en laat het inhoudelijk gaan over de media.

 4. peacock and whitemen

  Ik vond deze week zma een stuk beter dan jinep.

  Jinep had deze week maar waardeloze gasten over oa: de wandelvierdaagse, trump belachelijk maken en 4 bejaarde uit een rtl4 programma.

  Zma was niet bepaald beter, maar had toch interessante/leukere gasten zoals: sjonnie de mol, gert als co-host en gisteren 3 bejaarden die de sfeer er gelijk goed inzette.

  Ben er bang voor wat ellie lust volgende week met het programma doet…

 5. Zonder Naam

  Het moet voor Art onderhand ongeveer voelen alsof ‘ie tegen een lantaarnpaal aan het l*llen is.

 6. Ernie

  @peacock and whitemen

  Je hoeft niet bang te zijn voor Ellie want de kijkcijfers kunnen
  echt niet veel lager.

 7. Dennis

  Jammer dat deze site zo vaak in herhaling valt, niet alleen wat nieuwsitems betreft, naar ook qua taalgebruik.

 8. Ruud

  MC, jullie zijn ‘zoutloos’ vergeten in het artikel!

 9. Laurens

  Nog 5 lange slepende weken te gaan. Daarna mag Beau aan de bak. Zal niet veel beter worden. Repeat Television Luxembourg en talkshows werkt gewoon niet (meer). Echter, tegen beter weten in blijven ze maar volhouden en herhalen….

 10. Wim

  Peacock and Whitman.
  Het gaat jou niet om zma maar hoe jij Jinek noemt geeft al aan dat jij een hekel aan haar hebt.
  Dus je reactie raakt kant noch wal.

 11. ome h

  Ondanks Ellie wordt het de komende week een lusteloos programma

 12. EEEE

  Zomer met Art ehh Volgend jaar zomer zonder Art:)

 13. Ach

  Ach Artje kan het gewoon niet,en de kijkcijfers
  dat zal straks niet anders zijn met Beau van Erven Dorens
  die heeft ook maar een beperkte gunfactor.

 14. deudekom

  Opvallend met hoeveel liefde dit forum iemand, die al op de grond ligt nog es flink na te trappen…Waren de bruinhemden vroeger ook zo goed in!! Kritisch zijn is ok. Heel erg kritisch ook. Maar wat MC laat zien is een pure treitercampagne! Laffe kopschopperij!

 15. Hek van het Youp

  Tv-kijken is voor bejaarden, uitkeringstrekkers, subsidieslurpers en andere onrendabelen.
  Weg met die uitvreters.

 16. Hek van het Youp

  En al die mensen die het woord “gunfactor” gebruiken: rijd maar fijn een ravijn in met je caravan.

 17. darius

  Altijd nog beter dan de uitzending van Jinek gisterenavond.Ruim 20 minuten kwebbelden de 5 dames over het krijgen en hebben van een baby. Ze kraaiden van plezier. Want oh oh het was zo bijzonder! Kon je daarna nog wel met ambitie je werk doen?? Jinek in haar element als vers moedertje. De twee mannen aan de tafel zaten wat genant te glimlachen. Barbara Baarsma zat er met plaatsvervangende schaamte.
  Mijn hemel, ze wisten alle vooroordelen te bevestigen.

 18. Lieke van Lexmond Lover

  Met Beau word het echt niet beter, producent is nog steeds Blue circle die waardeloze gasten uitkiest en niets er aan veranderd!

 19. q8

  wie kijkt er überhaupt nog tv?
  zo vorige -eeuws,
  een beetje naar z,g BNners kijken die zichzelf “belangrijk” vinden,
  gelukkig hebben we internet

 20. Bart

  @Laurens Hoofdzenders RTL4 & SBS6 horen gewoon een (late night) talkshow te hebben. Voor RTL is het misschien een les dat men niet nog eens een talkshow door Blue Circle te laten maken. Een andere vorm dan een talkshow met een tafel en gasten er omheen kan heus wel. Denk aan uit het verleden RUR, Lekker Laat met Paul de Leeuw en kijk naar Gert late night, Café Corsari en van Gils en gasten in Vlaanderen. Als je dan toch wel voor die tafel gaat dan moet men niet wanhopig allerlei dingetjes aan het programma toevoegen in een poging om het anders te laten lijken. Dit laatste was heel erg het geval in het eerste seizoen van Jinek en M. Beide hebben dat later aangepast. Persoonlijk vind ik M nog steeds geen toegevoegde waarde en Margriet niet op haar plek. De fout bij Zomer met Art is dat ze zeiden met een leuk zomers programma te komen. Behalve het decor is er niets zomers aan. Heel veel fouten zijn en gemaakt bij de totstandkoming van Zomer met Art en deze worden niet aangepast. Zoals Art zei vinden hij en de makers het gewoon leuk om te maken en vinden zij de kijkcijfers niet belangrijk. Heel apart! Je maakt het dus niet voor de kijker. Dan heb je niets te zoeken op televisie en in de mediawereld.

 21. Remi

  En toch was het deze week zéker niet slecht.

 22. Karin

  De media is er ook debet aan,om een programma volledig kapot te schrijven,wie het dan presenteert maakt niet uit,ben een groot fan van Beau,maar ook hij gaat het niet redden,misschien is een talkshow niet meer iets waar de kijker op zit te wachten,Jinek en Pauw zijn een uitzondering,die hebben zo een vaste club kijkers.

 23. Wessel

  @peacock and whitemen

  Je hebt zeker een punt, het gaat hier alleen maar over TV programma’s die, volgens deze site, niet goed zijn.

  De rest van de “Media”, wel of niet goed, wordt hier ook niet behandeld.

 24. Hek van het Youp

  Die vaste groep kijkers, waar Karin het over heeft, is niets meer dan een grote groep uitgebluste en halfdemente bejaarden die vanaf 19:00 na het eten op hun bank zakken en vervolgens in slaap sukkelen. Het enige dat ze willen is wat bewegende beelden. Geluid is niet belangrijk want doof. Bij het inschakelen van het toestel staat de zender op 1. En Erik’s kastje maar tellen. Het overgrote deel van Jinek’s kijkers zijn comateuze bejaarden. Al zend je de Bereboot uit, “kijken” doen ze toch wel volgens het kastje.
  Overigens is de Bereboot vele malen informatiever dan welke klets-show dan ook.

 25. Meneer Madiba

  Rectificatie: Maurice de Hond heeft gisteren wel degelijk naar Zomer met Art gekeken maar werd er niet bepaald warm of koud van.

 26. Erik

  Het klopt wel het komt nooit meer goed het is ook zo’n zoutloze saaie talkshow en die Art is zo kleurloos en dat decor is ook 3x niks, ze hadden veel beter het decor van Linda’s Zomerweek moeten gebruiken.

 27. Lau voorheen Laurens

  @Erik; Ze hadden juist midden in Artis moeten gaan zitten. Of evenementen moeten afgaan zoals deze week de Vierdaagse. Had ergens in Nijmegen een tent neergezet en had wat lopers gevolgd.

 28. Bart

  Fouten aan het programma Zomer met Art

  1) De gasten en de onderwerpen, Deze zijn net als bij RTL late night niet urgent genoeg. Wat was er allemaal aan de hand vandaag in het land en wat was er te doen? En wat kunnen we morgen verwachten en doen? Het is vakantie dus waar kunnen we naar toe morgen? Verder het gesprek van de dag (hoeven niet altijd de hele zware onderwerpen te zijn) en zomerse onderwerpen.

  2) De Zomerdate (kinderachtige term) Co-host werd er gezegd in de promo’s. Echter fungeert de co-host gewoon als sidekick en zit er maar een beetje bij. Pijnlijk is dat deze vaak betere vragen heeft dan de presentator zelf. Je merkt ook dat de co-host helemaal niet bij de totstandkoming van het programma betrokken is en pas s’avonds naar de studio komt.

  3) De losse sfeer, Het is een zomerse talkshow en men wilde graag een losse sfeer en niet alleen maar aan een tafel. Behalve het decor is er niets van die losse sfeer te merken en is alles weer helemaal voor geproduceerd. Loopje, de bar, de picknicktafel, losse zij setting, de bar, picknicktafel etc. Er is helemaal niets los het zit weer strak in het format. Laat dat format helemaal los! Het is zomer, het is gezellig en laat het allemaal gewoon gebeuren.

  4) De reportages, Waarom is hier gekozen voor Bram Krikke en Gwen van Poorten? Dit terwijl RTL een hele club aan presentatoren heeft die dit ook gewoon kunnen doen. (Rick Brandsteder, Aram Bade, Bridget Maasland, Marieke Elsinga, Jamai, Katja Schuurman, Nicolette Kluivert, Buddy Vedder) Als ik de bijdragen van Gwen en Bram zie zit ik voor mijn gevoel naar Powned of BNN te kijken. Beide passen absoluut niet bij RTL4 en bij een zomeravond gevoel. Daarbij zoeken ze geforceerd en weer te geformatteerd naar een invalshoek of onderwerp Terwijl in een zomerse late nigth hoort het gewoon te gaan over de zomer, vakantie, de camping, het strand, het zwembad en evenementen. Daar wil ik de presentatoren zien in de zomer! Ik wil dat zomergevoel behouden en ik wil zien wat er vandaag te doen was. Wat heb ik gemist? Of waar moeten we morgen naar toe?

  5) De Muziek, Muziek aan het begin en muziek aan het einde. Voor de losse sfeer waarom niet gewoon als je zin hebt in muziek? Hoeft geen vast moment te zijn. De muziek moet lekker ook lekker uiteenlopend lopend zijn en niet steeds dat jazzy zomer deuntje. Gewoon elke avond wat anders.

  6) Rubrieken, Niet te veel rubriekjes is heel goed. Alleen heeft Zomer met Art ze nu helemaal niet. Toch had men er 2 kunnen doen. Bijvoorbeeld: gedurende alle weken de kijkers kun vakantie/zomergevoel foto’s en filmpjes laten opsturen en tonen in het programma. En op zoek naar de nieuwe zomerhit of de ultieme zomerhit naar voorbeeld van de tv zender EEN in België die dat elk jaar in samenwerking met Radio 2 doet. Zomer met Art had dit met Q-Music en het AD kunnen doen. Q heeft ook elk jaar als het boven de 30 graden is de TOP 500 van de zomer. Hier had Zomer met Art ook aandacht aan kunnen besteden.

  7) Zomerse beelden – De zomerse beelden aan het begin en soms tussendoor. De kijker moet het gevoel hebben alsof dit allemaal eerder op dag was. Tussendoor ook beelden snijden van Art, de co-host en de rest die meewerkt aan het programma. De kijker moet een worden met het programma en het gevoel hebben dat de makers een soort gelijke dag hebben gehad en dan aan het einde van de dag nog even dat programma maken. Nu waren het de eerste weken steeds de zelfde beelden en de laatste weken hebben ze deze maar gewoon weggelaten. Nog minder zomerse sfeer.

  8) Grootste fout, ze zitten weer eens binnen! Weken lang zien we promo’s voorbij komen waar Art buiten in Artis staat. Ik dacht eindelijk na al die jaren hebben ze het begrepen. Een zomerprogramma hoort vanaf buiten. Een zomer terras met lampjes, een bar en veel publiek er omheen. Nee hoor, zit je in Artis en dan ga je binnen zitten. 0 toegevoegde waarde dus. Had je net zo goed in de Boulevardstudio kunnen gaan staan. Had nog minder gekost ook.

  Al met al is het nu te laat. Het programma is totaal mislukt. Niet goed voor Art dit na ook al dat gedoe met Dennis Weening en Expeditie Robinson.

 29. Lau voorheen Laurens

  Zo zonde dat SBS de Vierdaagse pas om 23.30 uur uitzendt! Dit moet primetime, op en top SBS6!

 30. Bart

  @Lau Eens! Echt dom. Voor wie zend je het dan uit? De deelnemers liggen allang in bed.

 31. Karin

  Daarbij is het denk ik ook zo dat er gewoon steeds minder tv wordt gekeken,dan moet je toch echt met een goed programma komen,wil de kijker de moeite nemen om überhaupt de tv aan te zetten,Netflix en Videoland daarin tegen winnen zwaar terrein,dat snoept toch aardig wat weg bij de zenders.

 32. Karin

  @Lau ik ben het wel met jou eens,zijn ook gewoon gemiste kansen,dat er bij niemand een lampje gaat branden om zo een evenement op de wandelvoet te volgen.

 33. Japio

  Zelden zo’n slechte interviewer op tv gezien. Art Rooijakkers is totaal niet geschikt voor talkshow host.

 34. Japio

  Tip: laat Merel Westrik het alleen doen, zoals ze het bij AT5 deed. Dat was prima.

 35. Japio

  Nog een tip: Start de talkshow een half uur eerder. iedereen wijkt om 23:00 naar NPO.

 36. Japio

  wijkt uit, bedoel ik.

 37. Rick

  Art mist de overtuigingskracht door waarschijnlijk de verdieping in zijn onderwerpen en daarop ben ik meteen afgehaakt. De wisselende items van serieuze zware onderwerpen naar lichtvoetige onderwerpen kan hij niet aan. Onlangs zag ik hem een item inleiden over hoe gevaarlijk vissen wel niet is omdat er veel bommen en granaten in het water zouden liggen, vervolgens wordt het filmpje ingestart met carnavalskraker ‘Als ze me missen ben ik vissen’ met op de achtergrond. Het slaat zo de plank mis, zo typerend voor Art en zijn zomerprogramma.

 38. Bart

  @Japio Dat kan niet want programma’s primetime worden op een korte soap/comedy serie allemaal gemaakt op uur lengte inclusief reclameblokken. Productioneel moet er dan in allerlei mediabedrijven te veel veranderen en dat gaan ze echt niet doen. Of ze moeten bij RTL om 20.00u starten met de primetime programmering maar ook dat is niet zo heel slim gezien de concurrentie. Aan de andere kanten die herhalingen om 20.30u ook niet. Alles bij elkaar is RTL dan nog eerder klaar met uitzenden. Terwijl ze juist langer door zouden moeten gaan in de zomer. Overigens vind ik dat een zender als RTL4 al heel lang gewoon 24 uur zou moeten uitzenden.

 39. Umfufu

  Het was geen goed weer, er is geen concurrentie en er valt niet aan te wennen.

 40. sukkel

  Die Gert Verhulst is ook een kneus neemt iedereen inde maling!!

 41. Fox Mulder

  Zit op deze productie hetzelfde team als voorheen Late Night Tan? Zou veel verklaren. Ben bang dit dit programma niet gaat groeien en in 2020 ook niet meer terugkomt. Zou voor Art ook beter zijn. Misschien past Zen.TV beter bij hem….. gaap.

 42. Uuuh

  @Bart

  Helemaal mee eens! Mooie onderbouwing ook. Jammer dat Art en Co geen kritieken lezen want ze zouden er nog een hoop van kunnen leren.

  Alles is, denk ik, terug te voeren op geld. Het moet allemaal voor een appel en een ei. Want zendt het uit en het geld is verdampt. Het heet niet voor niets gebakken lucht. ‘Make believe’. De grootste vraag is natuurlijk waarom men de zomer binnen zit te vieren. De vergelijking met Linda vind ik niet helemaal opgaan. Dat is een meer intiemer programma met wat langere, diepere gesprekken met maar twee gasten. Bij Art zit men gezellig en losjes te wezen aan allerlei tafels op keiharde banken, notabene in Artis (of all places) en ook nog binnen! Het heet toch geen Winter met Art? Dan kan je net zo goed in de Coentunnel gaan zitten. O nee! Dat is geen Amsterdam! Want dat is ook een foutje. Maar voor mij is de allergrootste fout de presentator. Hij is vlees noch vis. Kijk hem op de foto hierboven nou staan met zijn kinderarmpjes en gele ‘zonnige’ kaartjes (degene die dát heeft verzonnen verdient per direct opslag!)… Hij heeft het niet. Het is een pratend hoofd, meer niet.
  Eén ding heeft ie nou wel bewezen: de hoge kijkcijfers van Wie is de Mol waren niet aan hem te danken!

 43. Wim

  Lau Voorheen Laurens.
  Er is maar een echt 4 daagse programma, en dat is Het Gevoel van de Vierdaagse van de KRO.
  Maar SBS moest het zonodig gaan copieren.

 44. Bart

  @Wim Dat van SBS6 bestond eerder. Dat van de KRO-NCRV is wel beter.
  Een goed format waarvan het eigenlijk zonde is dat er maar 4 afleveringen per jaar worden gemaakt. Maak er Het Gevoel van de zomer van. Elke week vanuit een andere plaats bij een ander evenement en laat zien hoe Nederland de zomer beleefd. Elke dag on 19.00u of 20.30u met herhaling na het late Journaal op NPO1. Presentatie Fons de Poel, Sander de Kramer en Jetske van der Elzen.

 45. Geronimo

  Kan iemand mij uitleggen wat al die kleinkunstenaars in de televisiewereld voor hebben op mensen met een andere voorgeschiedenis? Ik zie ze vooral als presentator meer door het ijs zakken dan gloriëren, maar misschien zie ik het verkeerd. Ik ben benieuwd.

 46. benniethuis

  Dus als de lineaire tv verdwijnt, is het iedereen voor zichzelf.
  Als ik zo om me heen kijk, is dat nu ook al het geval.
  Alle blikken gericht op de smartphone.
  Geen enkele blik meer op de mens.

 47. Japio

  Toch jammer. Er zit zoveel journalistiek talent bij RTL. Laat Art rustig presenteren zoals hij bij Wie Is De Mol deed, maar laat het interviewen aan een ander over.

 48. Umo

  #zomermetmerel

 49. zwarte cross

  komt door het mooie weer weer

 50. Johan

  Als het even kan kijk ik elke dag naar Art. Vrijdagavond was het super leuk met veel humor en interessante onderwerpen. Het programma wordt door de media afgekraakt.
  De kijkcijfers zijn meer als jullie aangeven, omdat er drie herhalingen zijn. In de zomer wordt er sowieso minder tv gekeken. De tip een half uur eerder en geen reclame is wel een goed idee. Als je echt wilt lachen raad ik aan om de uitzending van vrijdag terug te kijken. Heel vermakijk en MC niet zo negatief meer
  Schrijf eens wat positiefs

 51. Annoniemus

  Dat zo’n Art zelf niet zegt , tot hier en niet verder , hij word steeds meer aangeschoten wild nu !!!!

 52. Lies

  Gun het Art van harte, maar een talkshow gaat um echt niet worden.
  Het moge duidelijk zijn dat een talkshow presenteren een vak apart is, enkel voorbehouden aan Pauw, Jinek en Van Nieuwkerk.
  Gaat een Art of een Beau niet lukken. Moet je niet eens meer willen na Humberto en Huijs.
  Voor wat betreft Van Nieuwkerk: zo goed is hij nou weer niet. Leunt op het format van DWDD, vindt zichzelf belangrijker dan zijn gasten en stelt de vragen die zijn redactie heeft voor gekauwd. Het ontbreekt hem aan oprechte empathie qua connectie met zijn gasten.

 53. lena

  wat eenzaaddodend hoofd

 54. BRAAK

  Tijd om te groeien? Wat, die dwerg? Typisch een veel gebruikte one liner die altijd bij flops gebruikt wordt.

 55. Ben

  Rat rooijakkers gaat lekker op zijn bek!! Heerlijk.
  Petertje vd voorst gaat zijn politieke correcte linkse vrindjes inladen. Garantie voor chaos. Beter laat dan nooit is prachtige tv. Never change a winning team. En wat doet walgelijke petertje….precies de heren worden niet correct genoeg bevonden door petertje. Hij haat met name willibrord frequin en gerard cox. Waarom??? Zij leggen naadloos de linkse waanzin met de liefde voor vreemdelingen en onverschilligheid naar nederlanders bloot. En dan komt politiek correct en emolinks in het geweer. Oplossing : zij sluoten andersdenkenden uit!! Zeg maar wat als keiharde censuur aanvoelt!! Walgelijk. Op social media is er al een boycotoproep. Ik doe mee.
  Dag rat. Dag petertje.

 56. Ben

  Rat heeft alleen in zichzelf belangstelling. Zelden zo’n nare narcist gezien. Heeft niets met kijkers. En dat spat er vanaf. Een hele nare egotripper die niemand om zich hern heeft die zegt :”ratje wordt bordenwasser bij de chinees. Ziet niemand je net zoals nu!”.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.