Iran werkt Thomas Erdbrink tegen: accreditatie verlopen

Geplaatst op di 11 jun 2019 om 9:55

NOS-correspondent Thomas Erdbrink, ook bekend van de programmaserie Onze Man In Teheran, kan voorlopig niet als geaccrediteerd journalist doorwerken in Iran. Dat melden zijn werkgevers NOS en The New York Times. De overheid in dat land heeft zijn NOS-accreditatie, die afliep in april, tot op heden niet verlengd. Zijn accreditatie voor de Amerikaanse krant werd eind februari ingetrokken. Zijn vrouw, de internationaal bekroonde fotojournalist Newsha Tavakolian, treft hetzelfde lot.

Een duidelijke reden voor het niet verlengen van zijn accreditatie heeft de correspondent niet gekregen, aldus de NOS. Wel heeft hij de hoop dat hij binnenkort weer aan de slag kan omdat “recentelijk belangrijke stappen richting de oplossing zijn genomen“, aldus Erdbrink.

The New York Times houdt er rekening mee dat de oplopende spanning tussen Iran en de Verenigde Staten de oorzaak is. “Het is zeldzaam, maar niet uniek, dat overheden de accreditatie van correspondenten intrekken of laten verlopen. Mr. Erdbrink heeft zijn accreditatie al eens eerder tijdelijk verloren.”

Een accreditatie is in Iran nodig om legaal te werken als journalist. Voordat Erdbrink voor The Times werkte, werkte hij voor The Washington Post. Zijn voorganger bij die krant, Jason Rezaian, werd 544 dagen de bak ingegooid vanwege ‘spionage’.

Foto: VPRO
12 Reacties op “Iran werkt Thomas Erdbrink tegen: accreditatie verlopen”


 1. Lies

  Politieke verontwaardiging? Kom op zeg dat weet je toch wel in dit soort landen?

 2. beerenboot

  een serieus bericht? nee, toch? hopelijk geen trend hier anders ben ik weg…

 3. JohanV

  Je mag geen kritiek hebben in Iran, zo zie je maar weer.

 4. pieter baan

  Newsha ooit ontmoet bij inburgeringscursus van mijn vriendin, was ze ook mee bezig hier. Aardige, grappige maar pittige tante.

  Kijk er niet van op, kritiek mag je daar niet hebben

 5. Ray

  “Belangrijke stappen” betekent waarschijnlijk het in de juiste handen stoppen van de juiste hoeveelheden geld.

 6. Yamilah

  Daar sta je dan met je NPO cursusdiploma Wegkijken….

 7. Anoniem

  Dat heb je er nou van als je benieuwd verspreid.

 8. Anoniem

  Nepnieuws verspreid,motherfucker klotetoetsenbord.

 9. Anoniem

  NPO sucks, so a very good decision

 10. aammehoela

  De regimes in Iran en soortgelijke landen laten nu eenmaal het echte gezicht zien van de islam. Hun islamregering is alleen bedoeld om de sjoenieten voor te trekken of de sjiiten. Kijk maar naar de Saoedi’s die binnenkort een 18-jarige jongen ter dood willen veroordelen omdat hij als 10-jarige meedeed aan een protest. Nu hij achttien is mag hij ter dood worden veroordeeld. En niet enkel vanwege het protest maar ook omdat hij bij een minderheid behoort. Neen, dit soort regimes deugen niet, ook niet vanuit de koran bekeken als ik mijn moslim-collega moet geloven. En dus wordt deze journalist ook weer tegengewerkt.

 11. Zo zit het

  Het lijkt Rusland wel. Daar worden ook journalisten tegengewerkt. Ze stoppen gewoon drugs in je kamer en hoppakee, de bak in.

 12. Zohreh Givi

  Tweede seizoen vond ik slecht in vergelijking met eerste seizoen.

  Hij heeft het succes van het eerste seizoen te danken aan een goed verhaal over Iraanse samenleving. Hoe is het echt om in Iran te leven, hoe ziet de dagelijkse leven van een gemiddeld Iraniër uit! Het was een succes omdat er voor het eerst een interessante documentaire was gemaakt over IRAN en niet over Iraanse politiek (wat een typisch Amerikaans documentaire is over Iran).

  Tweede seizoen in tegenstelling ging over de politiek en niet op juiste objectieve wijze. Het was meer losse flarden en geen compleet, doelgericht verhaal.

  Hij had met deze documentaire veel dingen recht kunnen zetten, die kans heeft hij niet gepakt.

  Hij had kunnen verwachten dat zijn vergunning niet verlengt zou worden, voor mij is dit in ieder geval geen verrassing!

  Groetjes,
  Zohreh

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.