Cornald en Jan walgen van ‘azijnpisser’ Arjen Fortuin

Geplaatst op Sat 18 May 2019 om 11:00

Tv-recensent Arjen Fortuin van NRC heeft zich de woede op de hals gehaald van het Songfestival-duo Cornald Maas en Jan Smit. Dat is te zien op Twitter. Fortuin heeft een recensie geschreven over Cornald en Jan en uit daarin onder meer kritiek op hun dubbelrol. De heren zijn beiden lid van de commissie die de Nederlandse inzending kiest. “De consequentie van die dubbelrol is dat ze bij elk schouderklopje dat ze Laurence geven, ook zichzelf complimenteren met hun keuze.

De heren zijn niet objectief, vindt Fortuin. “De mannen leken zichzelf opgelegd te hebben alle lof voor anderen vergezeld te laten gaan van een groter compliment voor Laurence.

Het leidde tot potsierlijkheden als dit dialoogje over de overtuigende inzending van Noord-Macedonië: ‘Blijft dit overeind na Nederland, denk je?’ ‘Duncan heeft wel laten zien hoe het moet.’ Kom op jongens, zó klein hoef je de wereld niet te maken.

Reactie

Jan Smit ergert zich dood aan deze recensie. “Heerlijke azijnpisserij van Arjen Fortuin“, briest hij. “Nou inderdaad Arjen, we werken al jarenlang met ons bevlogen AvroTros-team aan een masterplan om het Songfestival weer eens te winnen! Dus mocht Duncan morgen toevallig wél met de eindzege aan de haal gaan (omdat hij simpelweg het beste liedje zingt) ben je dan uitgezeken? Zonnige groet uit Tel Aviv!

Cornald Maas is het eens met zijn collega. “Laat ik er dan dit over zeggen: een recensie vol tamelijk ‘potsierlijke’ vooringenomenheid. En met een suggestie die feitelijk onjuist is. Bij 15 van de 18 inzendingen geen melding van Duncan gemaakt. Opmerking over bal zat in Pauw, niet in commentaar. Etc.

Foto: AVROTROS
28 Reacties op “Cornald en Jan walgen van ‘azijnpisser’ Arjen Fortuin”


 1. L.

  250.000 kijkers voor NPO 1 Extra met het songfestival in gebarentaal en vanavond doen ze het weer, meldt de nos. Vind ik geen slechte score!

 2. Leni

  Haha… Die Fortuin zet de 2 mannen van t songfestival even flink te kijk!!

 3. Curryworst

  Twee spreekstalmeesters van het grootste H0mocircus ter wereld raken geïrriteerd als iemand kritiek heeft.
  Gossie toch…

 4. Guttegut

  Cornald en Jan. Zum kotzen die 2

 5. xandertje

  Het commentaar is gewoon niet grappig en ik snap dat ze hun mening geven maar een stemadvies geven moeten ze niet doen.

  Als mensen op Say Na Na Na van San Marino willen stemmen moeten ze dat zeker doen!

 6. Sjoukefia Oosthavenkercken

  Van een songfestivalcommentator zou je mogen verwachten dat die neutraal is, zodat de kijkers zelf een mening kunnen vormen over de optredens en niet beïnvloed raken op wie ze gaan stemmen. Jan Smit heeft hier echter geen boodschap aan. Hij dringt zijn mening voortdurend aan de kijkers op.

 7. Ik heb nog zo gezegd:

  Als het hele team succesvol blijkt te zijn is naar mijn mening negatieve commentaar niet op z’n plaats en is respect meer gepast.

 8. xandertje

  Wat nog het meest rare is, is dat Jan Smit een meezingliedje van San Marino afkraakt terwijl dat liedje eigenlijk Jan Smit-achtige muziek is. Hij verloochend zichzelf.

 9. Dikke Danny

  *HAHAHA*

 10. q8

  ik bekijk t op belgie,
  heerlijk ontspannen, [niks opdringerig ]
  ik zeg…iedereen mag een kans,

 11. JasperV

  En als je niet tegen kritiek kunt dan ga je terugschelden, zo gaat dat nu eenmaal. Maar het is wel zielig.

 12. Anti PVV

  Arjen Fortuin (Amsterdam, 1971) studeerde geschiedenis en filosofie in Amsterdam en Madrid.
  https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/gasten/arjen-fortuin

 13. Sum Ting Wong

  Zou Cornald al aan het kontje van Duncan hebben mogen voelen?

 14. Wanny

  Hij heeft wel een punt natuurlijk. Hoe objectief zijn deze heren. Tenzij je er als omroep voor kiest er een goed nieuws show van te maken.

 15. Hermann Boring

  Ik ga vanavond op San Marino stemmen. Gewoon omdat het kan en om Maas en Smit dwars te zitten. Vervelend duo.

 16. Sum Ting Wong

  Het hoeft natuurlijk ook niet objectief te zijn. Er is aan dit hele gebeuren nog nooit iets objectiefs geweest de afgelopen 40 jaar. Het is een liedjescontest, geen overheid of NPO.

 17. gerdien

  Ze zijn net zo objectief als de doorsnee voetbalcommentator. Of sportcommentator in het algemeen. Al heeft hij wat betreft Jan Smit wel een punt dat die een zeer beperkte blik heeft op muziek in het algemeen. Maar: als je dan kritiek hebt moet het feitelijk kloppen en Fortuin overdrijft nogal. Wellicht dat hem meer dwars zit dat dat achterlijke songfestival zo veel aandacht krijgt?

 18. Wanny

  Het verschil is dat een sportcommentator doorgaans niet verantwoordelijk is voor de opstelling van 1 van de teams.

  Wat chauvinisme is prima, maar kunnen deze heren objectief genoeg naar de Nederlandse inzending kijken. Als het ruk is moet dat ook gewoon gezegd worden.

 19. gerdien

  Geen enkele commentator van het ESF zal van zijn eigen land zeggen dat het ruk is, ook niet de BBC of de Belg. Het is ook geen kwestie van wie de meeste doelpunten scoort of het eerst over de finish is, of goede smaak al is dat ook uiterst subjectief. Het is inderdaad niet meer dan een liedjesfestijn met competitie-element, puur amusement en wie er uiteindelijk de gunst van het publiek wint is meestal totaal onnavolgbaar. Wie dat niet snapt of er de lol van inziet moet gewoon niet kijken.

 20. Levi

  Hoe kan het eigenlijk dat Jan Smit en Cornald Maas elk jaar altijd het commentaar mogen geven voor het songfestival? Is er niemand anders die dit wil doen voor Avrotros? Ik vind het tijd voor vernieuwing!

 21. gerdien

  Paul de Leeuw heeft het in het verleden het commentaar gedaan maar toen gingen mensen klagen dat het te grof was. Dus speelt de AVRO/TROS op veilig met Maas en Smit. Die eerste kan ik nog wel hebben maar Jan Smit kan ik niet serieus nemen omdat hij zelf altijd van die zouteloze schlagers zingt. En nog steeds niet snapt dat het doorsneepubliek zich er niet zo aan stoort als iemand vals zingt. En ook niet dat San Marino alleen maar door is dankzij alle Turkse stemmen uit Europa, daarom hebben ze ook een Turkse zanger ingehuurd. Slim gedaan, missie geslaagd.

 22. Annoniemus

  Die selectieve boosheid van die twee clowns is lachwekkend en Jan Smit moet eens leren om verstaanbaar Nederlands te spreken !

 23. Dij Enkletser

  Flapoor Maas .

 24. KoalaNL

  Ik kijk wel BBC met Graham Norton.

 25. Ron

  Wat een vreselijke engnek is die Jan Smitje. Bloed irritant. Cornald alleen gaat nog wel en heeft de juiste kennis en zou het commentaar met gemak alleen kunnen dragen. Maar nu is het zo dat Jan Smitje Cornald mee trekt in dat hysterisch opportunisme wat er heerst. Totaal niet objectief! Eens dus met Arjen.

 26. Het meisje met de grijze Luger

  Als ik die vuile hooomooo met die flaporen zie word ik onpasselijk.
  Ga Jantje Smit naaien vuile fli kker

 27. Het meisje met de grijze Luger

  Als ik me zelf zie met mijn flaporen zie word ik onpasselijk en ziek.

 28. Het meisje met de grijze Luger

  Eigenlijk ben ik een heel sneu figuur en compleet verknipt.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.