RTL-Peter en EO-Tijs botsen over homodiscriminatie

Peter van der Vorst en Tijs van den Brink botsten tijdens een interview voor het tv-programma Adieu God over het onderwerp homodiscriminatie. De RTL-directeur vindt dat de EO-ster discriminatie goedpraat. Dat is te zien op NPO Plus. RTL-Peter haalde het nieuws toen hij onthulde zich uit te schrijven bij de kerk, omdat hij vindt dat de kerk discrimineert. “Het is pure discriminatie. Vind jij het geen discriminatie als je dezelfde rechten aan vrouwen of homo’s ontkent?

Daarop antwoordt Tijs: “Dat hangt van je definitie van discriminatie af. Wat mij betreft zijn mensen gelijk, maar ik vind wel dat organisaties dit mogen geloven en onderling mogen afspreken.”

Peter: “En anderen mogen buitensluiten?

Tijs: “Het hangt af van wat je daarmee bedoelt. De katholieke kerk mag zeggen: ‘Wij willen geen vrouwen.’ Dat mag. Ja, het is niet mijn keuze, maar ik vind wel dat mensen dat mogen denken.”

Peter: “Zou dat anders mogen zijn, vind je?

Tijs: “Nee, dat mogen ze echt zelf weten. Als dat hun overtuiging is, dan mogen ze daar denk ik naar handelen. In hun eigen context, hè? Ze mogen niet naar buiten toe mensen discrimineren of homo’s of vrouwen discrimineren.”

Tijs is voor weigerambtenaren

Peter: “Ben je ook nog voor de weigerambtenaren dan?

Tijs: “Ja, ik vind dat jij moet kunnen trouwen. Als er niemand is om dat te doen, dan moet die weigerambtenaar dat doen, maar als er iemand anders is die het wil doen… Als het voor je geweten zo belangrijk is, ga elkaar niet dwingen.”

Peter: “Dat is toch de definitie van discriminatie? Dat je mensen buitensluit om wie of wat ze zijn? Dat is in geen enkele situatie te verdedigen, ook niet als je gelovig bent. Dat is ooit bedacht door mensen.”

Tijs: “Daar denken de mensen die zo denken anders over. Die zeggen: ‘Het is niet bedacht door de mensen, het komt van boven.‘”

‘Je praat discriminatie goed!’

Peter: “Dat is een eeuwige discussie die je zo vol kan houden inderdaad, maar je zit een beetje discriminatie goed te praten. Weigerambtenaren en dat mensen vanuit een bepaalde overtuiging anderen iets mogen ontzeggen.”

Tijs: “Ja, in een kerk…

Peter: “Waarom is een kerk dan anders dan een gemiddeld bedrijf?

Tijs: “Bij een Rotary mag je ook zeggen: ‘Hier zijn alleen mannen welkom.‘”

Peter: “Nou, dan gaan we dat ook veranderen!

Tijs: “Er zijn ook vrouwenclubs waar mannen niet welkom zijn. Dat kun je afspreken met elkaar.”

De aflevering van Adieu God? kunt u hier bekijken.

Foto: EO

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen