Marcel Gelauff verdedigt journaalitem over Wes en Yo

Geplaatst op di 12 mrt 2019 om 14:45

Marcel Gelauff vindt het verdedigbaar dat het Achtuurjournaal vorige week aandacht heeft besteed aan de breuk tussen Wesley Sneijder en Yolanthe Cabau. Dat laat hij weten in een blogpost. Het journaalitem leverde veel kritiek op. “De NOS heeft een flink aantal reacties gekregen op het bericht over de scheiding van Wesley en Yolanthe. Veel mensen vragen waarom we ervoor hebben gekozen dit te brengen. Ze vinden het niet interessant of niet thuishoren bij de NOS.

Gelauff voelt zich niet te goed voor dit nieuws. “Voor de NOS is een belangrijk uitgangspunt dat elk onderwerp aan de orde moet kunnen komen. We maken als publieke omroep nieuws voor iedereen en sluiten bij voorbaat niets uit.”

Je kunt volgens hem niet altijd iedereen blij maken. “Bij de NOS moet ook wat we wel omschrijven als het gesprek van de dag teruggevonden kunnen worden. Met dagelijks een miljoenenpubliek kunnen er dan altijd berichten over onderwerpen zijn die minder aanspreken. Dat is onvermijdelijk.”

Ook showbizznieuws heeft een plek bij de NOS, aldus Gelauff. “Showbizz is een wereld die veel mensen interesseert en door veel mensen wordt gevolgd. In dit geval gaat het om een voetballer en presentatrice die sinds 2010 een van de bekendste showbizzstellen in Nederland vormden. Een korte melding van hun scheiding vinden we tegen die achtergrond niet ongepast.”

Het gaat er bovendien in als koek bij de nieuwsconsument, aldus Gelauff. “Dat dit bericht veel mensen interesseert, blijkt wel uit het bezoek op onze site en app van die dag. Het bericht werd door meer dan een miljoen mensen gelezen en was die dag verreweg het meest aangeklikte onderwerp bij de NOS. Dat soort cijfers is niet doorslaggevend in onze dagelijkse keuzes, maar juist als publieke nieuwsorganisatie vinden we het wel belangrijk open te staan voor wat ons publiek bij ons zoekt.”

En ter relativering: op tv duurde het bericht ongeveer 15 seconden en online was het maar een van de vele tientallen onderwerpen die we dagelijks behandelen.”

Foto: RTL
17 Reacties op “Marcel Gelauff verdedigt journaalitem over Wes en Yo”


 1. Bart M

  Ik vind het meer iets voor 6inside.

 2. Baron

  Ik hoop dat Gelauff gaat proberen om de Himalaya te beklimmen en daar dan op het topje blijft zitten.

 3. COSA NOSTRA

  Wat een bizar antwoord zeg van de NOS. De publieke omroep wordt er niet voor betaald om dit soort Nonsens op het journaal te vertellen

 4. jan

  En dan zijn er nog steeds kneuzen die de NOS serieus nemen.

 5. Rollins

  Gelauff is een beetje als die rechtbankfoptwitteraar, Kris Lomp oid. Men neme de algehele opinie en zorgt er voor dat je exact de tegenovergestelde mening bent toegedaan ten einde er zelf aandacht mee te vergaren. Hopenloze vorm van personal branding.

 6. Edwin

  Nieuws is niet alleen nieuws als het van ver komt, als het over ellende en oorlog gaat. De scheiding van dit glamourkoppel is ook nieuws. Helemaal mee eens dat de NOS dit brengt. De redactie zou zich bij meer onderwerpen moeten afvragen: Raakt dit de kijker, is dit relevant?

 7. Pieter

  Het moet niet gekker worden, !!! Gaat Jan publiek zich ook al met de inhoud van het journaal bemoeien, wat een gekte!! Straks gaan ze zich ook druk maken wat in de krant staat, in de boeken te lezen valt , en wat we wel en niet op de radio en tv mogen horen en zien . Zijn we niet een beetje doorgeschoten met onze bemoeizucht!
  Eigenlijk zou de NOS niet moeten reageren ! We hebben in Nederland een vrije nieuwgaring, en jan kijkpubliek moet gewoon zijn mond houden!
  Er word altijd maar èèn kant van de zaak belicht , hoe zat het met de reacties van kijkers die het wel goed vonden dat het item werd uitgezonden?
  Om maar te zwijgen over de reacties als er geen aandacht aan werd besteed!
  Bekende Nederlanders staan nou eenmaal in het nieuws met gebeurtenissen!

 8. Chantal

  @Pieter
  Mond dicht!

 9. Pieter

  @ jan Sla toch echt het NOS JOURNAAL hoger aan dan RTL nieuws
  daar zie je hoe een hondje wordt overreden, een oude oma 100 is geworden
  en hoe bekende Nederlanders eendjes voeren !!

 10. Pieter

  @ Chantal oei, tegen het zere been zeker

 11. Martijn

  Mooi he, al die mensen die zo verontwaardigd over het brengen van dit nieuwtje gaan Twitteren, terwijl het intussen online stiekem gewoon het meest bekeken item blijkt te zijn… Nee hoor ‘we’ zijn helemaal niet nieuwsgierig…

 12. Purplecroc

  ,,we maken als publieke omroep nieuws voor iedereen en sluiten bij voorbaat niets uit”.WHOAHAHAHA!!!Ja ,behalve de rechtse opinie. NPO doet niks anders dan linkse indoctrinatie.Maar dat doen ze wel heel slecht,je prikt er zo doorheen!

 13. Purplecroc

  Pyongyang grijpt in!

 14. Denzel

  “Voor de NOS is een belangrijk uitgangspunt dat elk onderwerp aan de orde moet kunnen komen.”

  Behalve dan het jarenlang uitbuiten, mishandelen, verkrachten en prostitueren van honderden jonge Engelse meisjes door moslimbendes.

 15. Reagerard

  Denzel, o.a.

 16. darius

  Natuurlijk vond Gellauff dit belangrijk nieuws; maatschappelijk zeer relevant.Wat een armoe.
  Dat er gisteren in Amsterdam een demonstratie was voor het partijkantoor van Groen Links tegen het toenemende antisemitisme in deze partij daar kreeg men geen woord van te horen. Was natuurlijk niet nieuwswaardig.Komt natuurlijk niet zo goed uit.

 17. Sven L.

  Ik vond het onderwerp ook voldoende waarde hebben om het te melden. Sommige BN’ers / koppels stijgen boven de grote showbizz-menigte uit en komen in het 20:00 uur Journaal. Niks mis mee.

  Overigens mogen ze ook wel eens een reportage maken over de buitenwijken van Stockholm; daar lusten de honden geen brood van wat daar aan de hand is. Hoor je niemand over.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.