Jan Slagter over Project Rembrandt: ‘Beter goed gejat’

Geplaatst op za 02 feb 2019 om 10:05

Jan Slagter vindt dat Project Rembrandt wel heel erg lijkt op zijn televisiehit Heel Holland Bakt. Het zit hem vooral in de sfeer, die erg geïmiteerd is. Dat heeft de Omroep MAX-baas vrijdagavond gezegd in DWDD. Project Rembrandt is een soort Heel Holland Bakt voor kunstschilders en ging afgelopen zondag van start na Heel Holland Bakt. In de eerste aflevering zat ook nog eens Heel Holland Bakt-presentator André van Duin. Het leek daardoor net een programma van Omroep MAX.

DWDD zette alle overeenkomsten op een rij. “Als je het zo achter elkaar ziet… Natuurlijk had ik zondag ook wel zoiets van: even kijken. In het begin had ik al zoiets van: die muziekjes lijken op elkaar. Dat André erin zit, is eenmalig, want hij was te gast, maar het maakt het effect wel sterker“, aldus Slagter.

Slagter: “Er gaan dingen mis, bij ons gaan er ook dingen mis. Zij hebben een kerk, wij hebben een tent. Er zijn verschillen, maar de overeenkomst zijn wel het draaien, de muziek en de sfeer…

De omroepbaas gaat geen rechtszaak aanspannen. “Dit mag wel. Je mag natuurlijk een wedstrijd organiseren tussen amateurschilders en je mag roepen ‘nog maar 15 minuten’ en ‘schilderen maar’.”

Vindt hij het armoedig? “Laat ik er dit van zeggen: ik vond het een heel leuk programma. Ik begon eraan en dacht: ik ga maar even tien minuten kijken, maar ik bleef echt hangen, want je hebt allemaal dat als je op vakantie op een boulevard loopt en je ziet iemand portretten schilderen, dat je toch even gaat kijken, van: lijkt ze wel? En dat had ik ook met dit programma.

Project Rembrandt is niet aan MAX aangeboden. “Dit is mij niet aangeboden. Het is uitgezonden door de NTR. Ik heb begrepen dat het eerst is aangeboden door AVROTROS, maar zij zagen er niets in. Toen heeft het ook nog ergens op de burelen gelegen bij de KRO-NCRV, maar daar is het ook niet gelukt. Uiteindelijk kwam het bij de NTR terecht. Ik had het graag gehad, maar dat heeft ook weer te maken met budget.”

Als MAX het wél in handen had gekregen, dan had Slagter de show niet na Heel Holland Bakt geplaatst. “Nee, dat had ik dan weer niet gedaan.”

Al met al: “Beter goed gejat, dan slecht bedacht, zeg ik altijd. En dat gebeurt natuurlijk heel veel in televisieland. Dat is gewoon zo. Ik kan niet zeggen dat er zo veel gestolen is dat het format van Heel Holland Bakt is aangetast en er een rechtszaak komt, want dat is gewoon niet zo. Maar men heeft wel goed gekeken.”

Foto: BNNVARA
26 Reacties op “Jan Slagter over Project Rembrandt: ‘Beter goed gejat’”


 1. Flexi

  Die sfeer, de tent, de gebruiken, alles zit in de aangekochte formule. Slagter doet net alsof hij het programma zelf heeft verzonnen, terwijl het gewoon is aangekocht. Niet pronken met andermans veren.

 2. Bart

  @Flexi Slagter heeft gisteren tot toe 2 maal gezegd dat het programma is aangekocht van de BBC en dat het dus al bestond voordat het bij MAX kwam.

 3. Curryworst

  Precies wat Flexi zegt.
  Slagter doet alsof het zijn zelfbedachte en uitgewerkte formule is. Het is gewoon een één op één kopie van de Engelse versie. Inclusief tent en alles.
  Was er dan niemand bij DWDD die het oude baasje daar aan herinnerde.
  Matthijs is niet meer zo scherp de laatste tijd.
  Bij Trouw vragen ze zich dat ook al af:
  https://www.trouw.nl/cultuur/drie-beroerde-items-in-een-week-wat-gaat-er-mis-bij-dwdd-~a80b7d10/

 4. Simon

  Tja het lijkt ook op ‘Sterren op het doek’ als je wilt.

 5. Flexi

  Er was toch ook een variant met een moestuintje?

 6. Bart

  @Curryworst Misschien moet je even terug kijken. Zo ging het niet.

 7. sсott_0

  @Flexi
  Onwelriekende n¡kker. Ga om de kookpot dansen jij!

 8. Diana Waait

  Noch Curryworst, noch Flexi heeft gekeken. Maar wel reageren, hoor! Stumpеrds! :D

 9. Jokko

  Is Jan klaar met Lilianne Marijnissen? Geen pei pie pei pie meer door de blondine?

 10. Zaterdag

  Slagter geeft liever tonnen uit en de NPO bespaart liever tonnen.

  Veel eigen inbreng en een paar regeltjes gepikt omdat de hoofdpersoon van heel holland bakt gast is.

 11. Luuk

  Jan Slagter heeft in ieder geval dure Starbucks koffie, waar hij dagelijks van geniet.

 12. Max Hastings

  De BBC heeft ook The Big Painting Challenge waar amateurkunstenaars worden begeleid naar betere prestaties. Het Rembrandt Project is er evengoed een kopie van, behalve dan dat Rembrandt er met de haren wordt bijgesleept. Heel Holland Jat.

 13. Flexi

  Of Heel Holland Mat waarbij de beste steekpartijen van het weekend worden nagespeeld. Alleen zijn het dan geen softe blonde meisjes of jongens meer in de hoofdrol, maar stoere behaarde Arabieriers en Sub Saharisten.

 14. JanH

  Jan Slagter gaf een genuanceerde mening over Project Rembrandt en dat was niet de bedoeling van de redactie van DWDD, gezien het voorwerk (introductie + filmpje). Hij had “Schande!” moeten roepen, maar dat deed hij niet. Tot mijn grote genoegen.

 15. Henk

  In 2012 heeft de AVRO, het door IdtV geproduceerde ‘de nieuwe Rembrandt’ uitgezonden. Dat was een jaar voordat Heel Holland Bakt begon…

 16. Groothoek

  De beste reactie tot nu toe komt van JanH.

 17. liefkleinhertje

  Dat jatten heeft die Slagter niet van een vreemde ,die bijzit van hem (Lilianne Marijnissen) die jat ook van de hardwerkende man.
  Als deze hardwerkende man is kaalgeplukt door deze linkse elite dan krijg je het zelfde als in Venezuela .

 18. W.Zin

  Liefkl.h, geef eens een voorbeeld van diefstal van Marijnissen.

 19. W.Zin

  Door Marijnissen, uiteraard.

 20. Ad

  Een televisieprijs voor dié omroep die in staat is een origineel nieuw programma te maken! De productiekoe staat al heel lang droog. Voorbeeld:programma’s van Langs de wegen…. bijvoorbeeld. Blijkbaar moeten die ver weg liggen, want bijzondere Nederlandse wegen zijn er ook te over.

 21. Jokko

  Slagter is, zo hoorde ik van een meisje, net zo onbetrouwbaar als woonwagen bewoners.

 22. Kamper

  @Jokko
  Hey tjabo, je moet niet zo lauw preuvelen, anders krijg je bezoek.

 23. M1

  Fijn te horen dat Van Duin’s optreden eenmalig was. Nu krijg ik ook de kans ongestoord te kijken.

 24. Meneer de Bok

  M1, helaas ben je gestoord, dus ongestoord kijken zit er voor jou niet in.

 25. Jokko

  Ik schilder zelf ook…. deuren en ramen

 26. Jokko

  Dus ik weet wat rembrant tegenkwam in het poppetjes tekenen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.