Jan Slagter over Project Rembrandt: ‘Beter goed gejat’

Jan Slagter vindt dat Project Rembrandt wel heel erg lijkt op zijn televisiehit Heel Holland Bakt. Het zit hem vooral in de sfeer, die erg geïmiteerd is. Dat heeft de Omroep MAX-baas vrijdagavond gezegd in DWDD. Project Rembrandt is een soort Heel Holland Bakt voor kunstschilders en ging afgelopen zondag van start na Heel Holland Bakt. In de eerste aflevering zat ook nog eens Heel Holland Bakt-presentator André van Duin. Het leek daardoor net een programma van Omroep MAX.

DWDD zette alle overeenkomsten op een rij. “Als je het zo achter elkaar ziet… Natuurlijk had ik zondag ook wel zoiets van: even kijken. In het begin had ik al zoiets van: die muziekjes lijken op elkaar. Dat André erin zit, is eenmalig, want hij was te gast, maar het maakt het effect wel sterker“, aldus Slagter.

Slagter: “Er gaan dingen mis, bij ons gaan er ook dingen mis. Zij hebben een kerk, wij hebben een tent. Er zijn verschillen, maar de overeenkomst zijn wel het draaien, de muziek en de sfeer…

De omroepbaas gaat geen rechtszaak aanspannen. “Dit mag wel. Je mag natuurlijk een wedstrijd organiseren tussen amateurschilders en je mag roepen ‘nog maar 15 minuten’ en ‘schilderen maar’.”

Vindt hij het armoedig? “Laat ik er dit van zeggen: ik vond het een heel leuk programma. Ik begon eraan en dacht: ik ga maar even tien minuten kijken, maar ik bleef echt hangen, want je hebt allemaal dat als je op vakantie op een boulevard loopt en je ziet iemand portretten schilderen, dat je toch even gaat kijken, van: lijkt ze wel? En dat had ik ook met dit programma.

Project Rembrandt is niet aan MAX aangeboden. “Dit is mij niet aangeboden. Het is uitgezonden door de NTR. Ik heb begrepen dat het eerst is aangeboden door AVROTROS, maar zij zagen er niets in. Toen heeft het ook nog ergens op de burelen gelegen bij de KRO-NCRV, maar daar is het ook niet gelukt. Uiteindelijk kwam het bij de NTR terecht. Ik had het graag gehad, maar dat heeft ook weer te maken met budget.”

Als MAX het wél in handen had gekregen, dan had Slagter de show niet na Heel Holland Bakt geplaatst. “Nee, dat had ik dan weer niet gedaan.”

Al met al: “Beter goed gejat, dan slecht bedacht, zeg ik altijd. En dat gebeurt natuurlijk heel veel in televisieland. Dat is gewoon zo. Ik kan niet zeggen dat er zo veel gestolen is dat het format van Heel Holland Bakt is aangetast en er een rechtszaak komt, want dat is gewoon niet zo. Maar men heeft wel goed gekeken.”

Foto: BNNVARA

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen