Max van Weezel: ‘VVD’ers aardiger dan PvdA’ers’

Max van Weezel (67), de nestor van de parlementaire journalistiek in ons land, kwam er vrij vroeg in zijn ongelooflijk lange carrière als politiek verslaggever achter dat rechtse politici helemaal niet zo naar zijn als hij dacht. Dat gaf hij donderdagavond toe in Jinek. Van Weezel was aan het begin van zijn carrière vrij bevooroordeeld over rechtse politici. “Toen ik begon was ik heel erg zwart-wit van: links deugt, rechts deugt niet en zo zit de wereld in elkaar“, zo liet hij weten.

Dat beeld viel al snel in duigen. “Dan ontdek je dat links vaak uit mensen bestaat die een enorm oog hebben voor de armen in de wereld enzo, maar weinig oog voor de persoon die net naast hen staat en in de shit zit.”

Rechtse politici zijn vaak heel fijn mensen, aldus Van Weezel. “Ik was eigenlijk wel vrij verrast over de kennismaking met VVD- en D66-mensen. Als je naar een congres kwam, vroegen ze meteen: is er een slaapplaats geregeld en blijft u eten? En: wat leuk dat u bent gekomen.”

Bij linkse politici is dat volgens hem wel anders. “Bij de PvdA, waar ik politiek dichterbij stond in die Vrij Nederland-tijd, meer iets hadden van: ‘Zo, Van Weezel, kom je weer een stuk tegen de partij schrijven, jongen?’ Ik ben daar heel anders over gaan denken.”

Vlak na kerst werd bekend dat Van Weezel ongeneeslijk ziek is en mogelijk nog maar een paar maanden te leven heeft. Omroep MAX zendt zondag om 19.20 uur op NPO 2 een lang interview met hem uit. De interviewster van dienst is Dionne Stax.

Foto: KRO-NCRV

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen