‘Thierry Baudet krijgt alleen tegengas in Nieuwsuur’

Geplaatst op di 04 dec 2018 om 12:00

Thierry Baudet heeft met zijn actie tegen het tekenen van het Marrakech-verdrag al drie tv-optredens achter de rug: bij Buitenhof, bij RTL Late Night en gisterenavond bij Nieuwsuur, waar hij in debat ging met Rob Jetten van de D66. Wie is volgens het NRC de winnaar van het debat? Mariëlle Tweebeeke. “Buitenhof en RTL Late Night lieten de leider van Forum voor Democratie wegkomen met foutieve beweringen. Alleen in Nieuwsuur werd Baudet gecorrigeerd.”

Baudet kon bij Buitenhof van alles beweren zonder dat presentator Paul Witteman ingreep, merkt tv-recensent Arjen Fortuin van NRC op. “Baudet beweerde er dat landen in het Midden-Oosten geen vluchtelingen opnemen. Dat is flauwekul, maar presentator Paul Witteman liet het passeren – een pijnlijke misser.

Dan RTL Late Night. Twan Huys leek donderdag het hele gesprek lang te twijfelen over zijn aanpak, schrijft Fortuin. “Aanvankelijk ging het over Baudets succes. Tegen het einde volgde een psychologische draai met een vraag naar zijn drijfveren. Baudet woont in het centrum van Amsterdam, had hij daar weleens last van migranten?

Baudet ergerde zich aan die vraagstelling. “U probeert mijn kritiek op onze open grenzen te psychologiseren en een soort traumatische ervaring te vinden in mijn leven. Iedereen ziet het. Je duwt me in een hoekje van: wat is er toch in je leven gebeurd?“, zei hij.

Bij Nieuwsuur ging het veel beter. “Mariëlle Tweebeeke hield de touwtjes strak in handen, alsof ze haar collega’s Huys en Witteman een kleine masterclass gaf over hoe je dat aanpakt, zo’n debatje met Baudet.”

Drie keer kwam ze met correcties op Baudet, stelt hij. “Zonder zich tot een inhoudelijke stellingname te laten verleiden. Tweebeeke werd zo de overtuigende winnaar van de Baudetestafette op televisie.”

De NRC-column van Arjen Fortuin kunt u hier lezen.

Foto: NOS
57 Reacties op “‘Thierry Baudet krijgt alleen tegengas in Nieuwsuur’”


 1. Zo zit het

  Ook vanochtend kon hij bij WNL weer zijn “deels onzin” verkopen. Waar ik mij vooral aan stoor zijn de opmerkingen over het klimaat. Waarom betekent populisme het ontkennen van klimaatsverandering. En als men het al toegeeft vind men dat het “tijdelijk” is. Klimaat is iets van de wetenschap en de politiek moet maatregelen nemen. Het is geen kwestie van links of rechts denken. Helaas blijkt de praktijk anders, alhoewel de VVD deels meegaat in het aanpakken ervan.

 2. Ds. Gerard B

  Mariëlle Tweebeeke is in mijn ogen niet altijd de gewenste onafhankelijke gespreksleider, maar toegegeven, dit deed ze goed — al mag je het gesprek soms wel iets meer z’n eigen gang laten gaan…. (Met een Jeremy Paxman-achtige agressie ingrijpen is natuurlijk prima, als je weet dat iets gewoonweg niet klopt.)

 3. Woi!ter 

  Die hele klimaathysterie, want dat is het inmiddels, moet een stoppen.

 4. René

  Vier optredens. Ook vanmorgen bij WNL.

 5. Henk

  Deze man doet alsof hij de slimste/intelligentste mens van Nederland is. Hij onderschat zo te zien iedereen. Niemand weet het beter dan hij. Duh

 6. Rukaap

  Daar zou ik nou heel graag een Amsterdammertje in willen trappen.

 7. Vincent

  Mariëlle Tweebeeke is een eindbaas.

 8. Jos

  En maar klagen dat ie nooooit te zien is bij de publieke omroep.

 9. Jantje

  Tweebeeke staat op eenzame hoogte. Ze vraagt tenmiste door en stelt precies de vragen die ik ook heb. Dat Baudet wel of niet werd gecorrigeerd is bijzaak en me niet eens opgevallen.
  Er werd precies duidelijk hoe twee wereldbeelden botsen. Het maakbare van Jetten(D66) en het pijnlijk realistische van Baudet. Hoewel ik verder niets van Baudet moet hebben kies ik in deze kwestie toch duidelijk voor hem.

  Als die Afrikaanse landen trekken zich sowieso nergens iets van aan (oor zover ze al een regering hebben)en gaan puur voor eigen belang. Blijft over het gevaar dat Nederlandse rechters met dit verdrag aan de haal gaan zoals ook met het niet bindende Parijs verdrag en de Urgenda zaak

 10. Remi

  NRC-column van Arjen Fortuin … linkser hebben we écht niet in Nederland.

 11. Marcel

  @Jos: hij is ook bijna nooit te zien bij de publieke omroep en als hij dan ergens aanschuift wordt ie altijd keihard aangevallen door onze linkse journalisten (andersom gebeurt nooit)

 12. Woi!ter 

  Klimaathysterie is een lobby om de burger financieel uit te knijpen en taksen te heffen.
  Daar worden vervolgens bobo’s rijker van.

 13. Woi!ter 

  Klimaathysterie is een lo b by om de bu rg er fin anci eel uit te kn ijp en en ta k sen te he ff en.
  Daar worden vervolgens b ob o’s rijker van.

 14. Ds. Gerard B

  @Remi

  Als je in dat links-rechts-beeld van de wereld zelf uiterst rechts gaat staan zie je al snel alles aan de linker kant, Remi; en als bijziende het wat verder verwijderde al snel ‘uiterst links’.

  Maar goed, buiten die relatieve positiebepaling zeggen we natuurlijk helemaal niets zo… (Is het niet geweldig!)

 15. Darius

  @zo zit het.
  Het circus rond het klimaat is toch pure massahysterie? Iedereen praat elkaar na. Alle, alle maatregelen zijn totaal zinloos als er geen maatregelen worden genomen tegen de gigantische toename van de wereldbevolking. Linksom rechtsom is de mens de “vervuiler” en iedere geborene is een vervuiler (indirect) erbij.

 16. Witte Corneliszoon de With

  Vroeger waren kranten er om de macht kritisch te volgen. Tegenwoordig zijn ze er om critici van de macht kritisch te volgen. Het kan verkeren.

 17. Paul Lamote

  @Ds. Gerard B
  Bij een inkomstenbelasting van 52% mag je spreken van een uiterst links land. In Azie en de VS komt die bijv. nergens boven de 20-30%, alleen in ultra-linkse Europesche landen zie je uitschieters van boven de 40%.

 18. Erik

  Trump is gewoon wat slimmer dan de EU-leiders. Hij had gelijk al door dat dat hele klimaatverdrag niet alleen overbodig maar ook volkomen onbetaalbaar is en tot opstand onder de kiezers gaat leiden.

 19. Bassie

  Net als met Wilders, de kudde loopt hem ook achterna

 20. Henk

  @Jantje, als Europa gewoon de normale prijs betaalt voor alle Afrikaanse grondstoffen hoeven Afrikanen niet naar landen te gaan waar hun grondstoffen naartoe gaan te gaan. Daarnaast moet Europese landen geen corrupte Afrikaanse regeringen steunen om zo door te gaan met het leegzuigen van Afrikaanse landen. Elk probleem heeft een oorzaak en helaas wordt de oorzaak bijna nooit belicht.

  Iedereen zit maar hetzelfde te roepen en elkaar te papegaaien.

 21. Henk

  @Jantje, als Europa gewoon de normale prijs betaalt voor alle Afrikaanse grondstoffen hoeven Afrikanen niet naar landen te gaan waar hun grondstoffen naartoe gaan.

 22. Ds. Gerard B

  @Paul Lamote

  Tsja, als je naar de belastingdruk kijkt, en niet voor het gemak één parameter selecteert (de belastingstructuur verschilt per land), dan was jij iets verderop in Denemarken met wat niet veel mensen een ‘linkse’ regering – met steun van de rechts-populistische Volkspartij – zouden noemen, al gelijk slechter uit. Geldt bijv. ook voor Zweden, Finland en België etc. (Kijk gewoon naar de OESO cijfers)

  Maar dank voor de tip dat die links-rechts positiebepaling simpel met wat rekenwerk gedaan kan!

 23. Witte Corneliszoon de With

  Mensen, stop maar met zoeken! Henk heeft een alternatief ontwikkeld voor marktwerking. Niet langer bepalen vraag- en aanbod de prijs, maar het rechtvaardigheidsgevoel van Henk. Is gelijk ook het migratievraagstuk opgelost! Ik zeg: Nobelprijs voor Henk, als het even kan voor economie én vrede.

 24. Henk

  @Witte Corneliszoon de With, wat is dan jou oplossing? Zou jij machtige Amerika ook zo uitbuiten als je de ´kans´ voor kreeg? Dacht het niet!

 25. Henk

  Marktwerking is de welvaarts K waar het milieu van naar de kalote gaat.
  Alles moet meer en sneller en vooral meer, meer en meer.

 26. robb

  Rechts is vies van klimaat doelstellingen omdat het de burger geld kost ,dat kan niet als je de burger naar de mond praat ,ik hoor nooit hoe ze over 20 ,30 jaar als de olie voorraad op zijn einde loopt ons van energie willen voorzien ,ik vermoed dat ze dat aan de andere partijen overlaten zodat zij er tegen aan kunnen trappen.

 27. Paul Lamote

  @robb
  Rechts is gewoon wat realistischer dan links dat achter iedere geldverslindende hobby aan rent.

 28. jdj2050

  Ben juist heel blij met Baudet. Hoeveel vluchtelingen hebben de Saudies opgenomen dan en hoe verhoudt zich dit aantal met wat naar Europa is gekomen? Baudet wordt met Forum de grootste partij in NL en zodra Rutte weg is bij de VVD zal die partij hoop ik ook weer een rechtse draai maken.

 29. Jan

  Apart dat Tweebeeke actief met dat debatje meedeed. Alsof die arme Robje Jetten het niet alleen af kon, maar hulp nodig had van moeke Tweebeeke.

 30. Piet

  Alles heeft een prijs. Als het niet rechtsom kan dan maar linksom. Het komt steeds weer op jouw eigen bordje terecht als je aan oneerlijke handel doet. Dat heet Karma.

 31. Ds. Gerard B

  @Paul Lamote

  Nu we het toch over rekenwerk hadden… Het is maar waar je geld in steekt. Het kan zijn dat bij bijv. meer ernstige droogtes afgewisseld met zeer natte perioden, maatregelen genomen moeten worden om als land geen grote schade te lijden. Het zou dom zijn dat – heel koppig – niet te doen.

  Het is natuurlijk wel zo dat de invloed van sommige maatregelen, genomen door Nederland alleen, voor de planeet verwaarloosbaar klein zijn. Beter investeer je dan in gezamenlijke actie. (Bij dat alles laat ik maar in het midden of opwarming mede door activiteiten van de mens plaatsvindt.)

 32. StefanV

  In de ogen van NRC is iedereen die Baudet tegenspreekt per definitie “winnaar”. Dezelfde krant loopt kritiekloos achter de riedeltjes van figuren als Jetten aan, maar Baudet moet uiteraard worden tegengesproken.

  Het is nota bene D66-minister Kaag die Arabische landen ertoe opriep om meer bij te dragen: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/minister-kaag-arabische-landen-moeten-meer-bijdragen-aan-noodhulp-en-vluchtelingenopvang~bfa405ea4/

 33. Paul Lamote

  @StefanV
  NRC stond vroeger voor uitmuntende journalistiek maar is inmiddels afgezakt tot het niveau van een links-liberaal schoolkrantje met bijbehorende scholieren die zich journalist noemen.

 34. lop

  Rob Jetten zat als een voorlichter gebakken lucht te braken. Saudi-Arabië heeft vluchtelingen die zij als slaven behandelt. Dienstmeisjes uit de Filipijnen die verkracht worden en Nepalezen die met zeecontainers naar huis worden vervoerd bij een stijgende werkloosheid. Mensenrechten alom, de regio staat verder bekend om uitkeringen, voorrang op huizen en gezinsherenigingen voor gelukszoekers. Tot zover de liegende NRC. Zwart Afrika chanteert het Westen met de migrantenstroom en Jetten bukt als een bottom.

 35. Woi!ter

  Mijn stalker heeft het er maar druk mee (12.39,12.55 en 12.56) mijn echte volgers herkennen het natuurlijk onmiddellijk.

 36. robb

  Paul Lamote :VVD rechts is inmiddels ook om die zien nu geld in het verduurzamen je kan er ook aan verdienen.

  Ds. Gerard B :Dat het mede door activiteiten van de mens gebeurt staat voor mij vast ,de laatste 50 jaar gaat het heel snel wij roven wij de aarde leeg we vervuilen de lucht ,we maken van onze zeeën afval containers ,dieren sterven uit ,onze polen smelten ,als dat geen gevolg heeft voor ons klimaat eet ik mijn schoen op.

 37. Loetje

  jdj2050 De VVD een rechtse draai maken? Hoe dan? Vreemdelingen toelaten is bij de VVD begonnen. Goedkope arbeidskrachten. Hoe meer hoe liever.

 38. Ds. Gerard B

  @Loetje

  Nu ja, niet per se de VVD alleen. Onder het Kabinet-De Quay, dat bestond uit KVP, VVD, ARP en CHU werd een commissie ingesteld die – na aandrang van werkgevers – op werving van buitenlandse arbeiders moest gaan studeren en daarna, onder het Kabinet-Marijnen, dat bestond uit KVP, VVD, ARP en CHU werd o.a. een wervingsverdrag met Turkije gesloten, en onder het Kabinet-De Jong, dat bestond uit KVP, VVD, ARP en CHU, werd een wervingsverdrag met Marokko gesloten; gezinnen welkom.

 39. robb

  Ds. Gerard B : Volgen de PVV heeft de PvdA het gedaan ,de PvdA was er tegen een bedreiging voor de Nederlandse werknemers ,de PvdA heeft er mede met de bonden er voor gezorgd dat ze gelijk betaald werden anders waren er nog veel meer goedkope buitenlanders gekomen .

 40. Zo zit het

  Als je niets aan het klimaat doet zie je elk jaar weer het resultaat ervan. Moet je wel natuurlijk het gewone nieuws volgen en niet enkel vloggers kijken bv.
  Maar Baudet heeft wel een punt op migratie. Nieuwe Marokkanen hoeven we hier niet meer en de overige Afrikaanse landen ook niet. Het wordt te vol in Nederland. En Oost-Europa loopt wat dat betreft gigantisch achter. Hoe zou dat komen. Oh ja, ze kennen hun geschiedenis. Allerlei oorlogen in het verleden met inderdaad de Turken (moslims). Ze kennen de gevaren van deze politieke godsdienst. Iets wat we in het westen inderdaad niet willen begrijpen. Maar stemmen op Baudet, neen. Eerst normaal doen over het klimaat en de publieke omroep. Hier geen toestanden zoals de Hongaren nu hebben. Vrijheid van meningsuiting is dus een vrije publieke omroep en niet enkel bagger van de commercie.

 41. Pieter

  Correctie: het is NATUURLIJKE klimaatverandering. Is al miljoenen jaren zo. Wij gaan miljoenen Euro’s betalen voor 0-resultaat. Maar de zakken van de Groene Leugenaars ( lees milieumaffia) worden ondertussen rijkelijk gevuld.

 42. Prof.

  @Pieter Onderdeel van natuurlijke klimaatverandering:
  https://www.scientias.nl/warmtebron-ontdekt-onder-antarctische-ijskap/

 43. Henk

  Veel reaguurders hierboven debiteren de grootst mogelijke onzin

 44. Rien van den Hoek

  Als Arjen Fortuin op school wat beter opgelet had, dan had hij kunnen weten dat Turkije, Jordanie en Libanon die wel vluchtelingen opnemen niet behoren tot het Midden Oosten maar onderdeel zijn van het Nabije Oosten. Conclusie Thierry Baudet heeft niets miszegd met Midden Oosten en dit is weer duidelijk een gevalletje van framing.

 45. Witte Corneliszoon de With

  Alleen Henk begrijpt hoe de wereld in elkaar zit. Verder niemand. Vele leerstoelen aan gerenommeerde universiteiten heeft Henk inmiddels moeten afwijzen, zodat hij genoeg tijd heeft om jullie domme reageerders hier op Mediacourant te onderwijzen en te verheffen.

 46. Prof.

  @Rien van den Hoek
  Tue 04 Dec 2018 om 16:28

  Foutje, bedankt.

  https://nl.wikivoyage.org/wiki/Midden-Oosten

 47. Ds. Gerard B

  @Rien van den Hoek

  Wat een kolder. Ga je schamen. Bij het ‘Midden Oosten’ worden in de regel gerekend: Libanon, Jordanië, Bahrein, Egypte, Irak, Iran, Israël, Jemen, Koeweit, Oman, Palestina, Qatar, Saoedi-Arabië, Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten gerekend. Soms telt men Turkije ook mee.

  Historici, geografen en archeologen hebben het dan wel eens over het ‘Nabije Oosten’ om o.m. de niet te ver van Europa liggende restanten van het Ottomaanse Rijk aan te duiden. Landen die je dan mee mag rekenen zijn Libanon, Jordanië, Turkije, Syrië, Israel, ‘Palestina’, Irak, Egypte en uiteraard ook Turkije.

  Het stomme van je kolder is ook dat Baudet na zijn debat bij Buitenhof met Bram van Ojik al had toegegeven: “Het klopt dat er een aantal staten in het Midden-Oosten is dat wel vluchtelingen accepteert. Ik heb het ook later in het gesprek gespecificeerd: ik had het over de Golfstaten. Bahrein, Saudi-Arabië, Qatar, enzovoort.”

 48. populisten het gif van de democratie

  PVV en FvD populisten zonder morele waarden. Het is te hopen dat de nadenkende Nederlander zich niet laat infecteren met het gif dat de onderbuik beïnvloed van mensen die denken dat de wereld te moduleren valt.

  De globalisering is niet tegen te houden.

 49. kli

  Ik ben nog steeds niet uitgeteld hoeveel slachtoffers de bevriende of als inspiratie dienende regimes(Cambodja, Rusland, China, Cuba) van Groen Links, PVDA, SP hebben gemaakt.

 50. kli

  @Henk

  Die worden al door China geplunderd. Leeg hoofd.

 51. Pukala Pakito

  @Zo zit het niet

  Populisme betekent blijkbaar realisme. Het klimaat verandert, ja, maar dat wordt niet veroorzaakt door de mens.

 52. critikast

  De media hebben hun nieuwe “Clown” gevonden. En Baudet komt maar wat graag overal zijn onzin verkopen. Mariëlle deed het prima, met zo’n aanpak wordt Baudet er niet beter op. Tegengas, dat woord kent hij niet.
  En Mariëlle boeit mij ook als vrouw. Beetje bitcherig op tv, maar ik ben erg benieuwd hoe ze in bed is. Volgens mij heel onderdanig om zo wat evenwicht in haar leven te brengen. En van die onderdanige Mariëlle krijg ik allerlei onfatsoenlijke droompjes!

 53. Joop55

  Zelfs verliezen van een Robopoliticus (tis pijnlijk voor deze prachtpartij maar helaas een feit), Thierry Baudet een opzichzelf wandelende grap. Ooit groot gebracht door de roze plopkappers van Geenstijl en daarna op een hoog getild paard.

 54. Mem Visser

  TB is oprecht en ontwikkeld. Een mooie combinatie voor een politicus. En ja hij is lastig onderuit te halen omdat hij zijn stellingen beargumenteerd. Zag je gisteren weer hoe hij die D66 Pipo uitlegt dat ¨to implement¨ iets anders is dan ¨to execute¨.
  Geen speld tussen te krijgen.

 55. Bolle Martijntje zelf

  Joop55: donderstraal jij ff lekker ‘n eind op naar je ouwe meor….

 56. Piet

  @Witte Corneliszoon de With, alleen domme mensen kunnen niet logisch nadenken. Die denken dat ze de universiteit voor nodig hebben. Kunnen ze lekker citeren wat anderen in boekjes geschreven hebben maar zelf nadenken, ho maar!

 57. B klein

  Tweebeeke een ranzige aandachtshoer die haar verradersrol met verve speelt. Voor veel geld leest zij iedere leugen voor. En dan iemand “corrigeren” die niet in het rolletje past wat zij moet spelen. Zo stuitend opzichtig en dom. En robot jetten behoeft geen aandacht. Zijn afscheidsspeech :” het waren een paar leuke maanden” en “ik vind het lekker om genaait te worden”. Heeft haar onafhankelijkheid ingeruild voor het korte termijn gewin. Probeerd wanhopig het rechtse getij te keren. Helaas op een zo’n gruwelijk domme wijze dat zij het juist aanwakkert! Was ooit een echte journaliste. Nu wordt zij gewoon gebruikt. En vindt het blijkbaar nog lekker ook. Hoort bij de groep naïevelingen die straks merken dat ze bij de verkeerde partij hoorden en de boel verraden hebben. Rasopportunist pauw heeft als een van de weinigen in de gaten dat er een andere wind waait. En.lacht gewoon weer mee met de andere partij. Noemen ze geloof ik onpartijdigheid!!😡

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.