‘Netflix gestopt met sintfilms vanwege Zwarte Piet’

Geplaatst op vr 02 nov 2018 om 13:40

Netflix heeft zijn hele collectie Sinterklaas-films geschrapt uit angst voor negatieve reacties op Zwarte Piet. Dat vermoeden gebruikers van de videodienst, meldt De Telegraaf. Waar het in voorgaande jaren nog bulkte van de Sinterklaas-films op Netflix, is er nu geen één meer te vinden. De videodienst laat weten dat de afspraken met distributeurs zijn verlopen, maar Ludolph Wentholt van distributeur Entertainment One Nederland laat weten dat de deur wagenwijd open staat.

Het ligt niet aan de distributeurs, aldus Wentholt. “Ze kunnen altijd bij ons aankloppen. In het verleden hebben ze ook Sinterklaasfilms van ons afgenomen. Ik heb geen idee waarom deze keer niet, maar als het aan ons ligt mogen ze ze allemaal uitzenden. Graag zelfs.

Netflix is een Amerikaans bedrijf en in Amerika ligt alles een stuk gevoeliger. Ligt het aan Zwarte Piet? “Ik heb daar nooit iets van gemerkt. Maar bijvoorbeeld Ziggo heeft onze Sinterklaasfilms wel in het aanbod, en dat is ook in Amerikaanse handen.

Wentholt raadt Netflix aan om de Sinterklaas-films er gewoon weer op te zetten. “Het lijkt mij dat Netflix daar een interessante doelgroep mee kan bereiken.

Foto: Netflix
49 Reacties op “‘Netflix gestopt met sintfilms vanwege Zwarte Piet’”


 1. Geronimo

  Videoland kom er maar in en maak je laffe Amerikaanse concurrent kapot.

 2. Curryworst

  En daar gaan we weer….

 3. shrink

  Netflix voelt de tijdgeest duidelijk heel goed aan!

 4. n

  @Geronimo

  Videoland is van RTL, zie hier RTLs standpunt.
  https://www.rtl.nl/pers/persberichten/rtl-kiest-voor-schoorsteen-piet/WBh7iCAAAMEWLu8J

 5. west

  we leven in een hele rare wereld heeft men er wel eens bij stilgestaan dat de blues muziek soms over slaven gingen The house of the rising sun
  van The Animals was eigenlijk een lied ovewr slaven , een wereld hit die ook bij de meeste anti pieten figuren in de platen of cd kast ligt
  Kijk daar is nooit over nagedacht , en er is geen hond die zich daar dan weer druk over maakt!!

 6. Job

  Laten we gewoon stoppen met Sinterklaas. Kerst is toch leuk genoeg?

 7. J

  Pleur op met je kerst, verrader.

 8. Wendy's dealertje

  Saint Nick staat er gewoon nog op hoor

 9. arjo

  Net zo vlug als het accepteren van die 20% Europese series doen ze nu weer heel vlug een politiek correct standpunt innemen.
  Ze toonden sowieso al goede Europese series maar hebben niet de ballen om nee te zeggen tegen die EU eis en wat Sint betreft hadden ze gewoon de boel kunnen laten zoals die was met misschien een bijsluiter als het programma begint.

 10. L

  Dus we gaan dit weer opblazen omdat “Netflix-gebruikers dit vermoeden”… volgens de Telegraaf ……

 11. Hengst

  @Job

  Kerst is veel te wit. Zwarte sneeuw eis ik, anders is het discriminatie!

 12. @n

  Op Videoland staan gewoon de Sinterklaas films! Inclusief zwarte Piet

 13. Hansie Hansie

  Dat krijg je ervan. Nederlanders spelen maar al te graag Amerikaantje. Dat gaat ten koste van de eigen taal en cultuur, maar dat maakt niet uit, hoor, want Engels is superieur aan het Nederlands. (Er bestaan uiteraard geen superieure of minderwaardige talen, maar weet de gemiddelde americanofiele Nederlander veel.) Nu nemen ze ook al hun politiek correcte geneuzel over en doen ze net of de Amerikaanse geschiedenis de onze is. Als ze de incongruentie al gewaarworden (reken maar van niet), zien ze die maar wat graag door de vingers. En ja, met zo’n geschiedenis kan Zwarte Piet natuurlijk niet.

 14. Bart

  Job de ophitser en de haatzaaier

 15. achtmet

  Tja ik weet de oplossing voor Netflix : begin met GROETEN uit de rimboe en als toetje Opsporing verzocht ! Hebben al die Zwarte Piet haters genoeg stof om over na te denken !

 16. Maxer

  Na Sinterklaas komt er een ban op Kerst. Bijnde Intratuin is het nu al geen Kerstfeest meer maar Winterfeest. De mensen die wij hier uit barmhartigheid hebben toegelaten bepalen nu wat wij wel en niet mogen doen en hoe wij onze tradities vieren. Ik voorspel dat over een jaren Pasen en Pinksteren er aangaan.

 17. De kinderen Lolly en Hiewik

  Bereid je je maar voor op alleen nog maar brave politiek correcte series en films. Of het nu fictie is of niet, maakt geen bal meer uit. Volledig doorgeslagen identity grachtengordel groen links D66 gezever…….

  Het allerergste zijn nog de universiteiten, wat zich daar allemaal afspeelt op dit gebied…….

 18. Henk

  Maxer :Het zijn de ondernemers die het doen die denken meer te verkopen als ze het winterfeest en voorjaarsfeest noemen.

 19. Mike

  Wat leven we toch in een stomvervelende tijd.

 20. Pol

  Videoland heeft gewoon alle Sinterklaas-films die bij RTL uitgezonden/gemaakt zijn gewoon nog met een échte zwarte Piet online staan hoor… precies zoals het hoort

 21. jroen

  @pol niet op videoland! Want daar is enkel de laatste club film te zien.

  Daarnaast heeft Videoland ook geen films van de de Nellestijn bende. Allemaal omdat baas RTL het niet wil. Snap niet dat ze de keuze niet bij de kids laten. En gewoon zorgen dat iedereen die films kan kijken..

 22. Pieter

  Mooi zo, dan hebben wij ons blanke feest op TV. Ondertussen is Piet in praktijk gewoon zwart. Sterker nog, hij is in meerdere dorpen en steden dit jaar niet bruin maar gitzwart geworden met gouden oorbellen en rode lippen. Met opzet.

 23. gtstfites

  Mensen die tegen zwarte Piet zijn zijn nep Nederlanders.

 24. Coeus

  @Hansie Hansie: Straks gaan we hier nog Thanksgiving vieren ook. Ben benieuwd wanneer mensen eindelijk in de gaten krijgen dat Amerika onze vriend niet is, ons voor hun geopolitieke karretje spannen, en belasting opleggen omdat we zijn gedwongen om de dollar te gebruiken voor internationale transacties.

 25. Diederick

  Niemand, maar dan ook niemand die betrokken is bij Netflix of de deal met de sintfilms heeft het gehad over het ‘zwartepieten probleem’. Het is voor de zoveelste keer propaganda om zo veel mogelijk onrust en woede te veroorzaken onder de wat meer ‘simpele’ bevolking.

  Netflix had een contract om deze films een jaar te laten zien. Het jaar is voorbij, dus de films liggen eruit. Misschien dat er te weinig naar kijken om het contract te verlengen, of misschien wil Netflix zich meer richten op de eigen series en films ipv de inkopen. Dat is alles.

  Waar komen deze beschuldigingen vandaan? Want dit is gewoon terrorisme. Er wordt angst en woede verspreidt met deze leugens. Het is gewoon een manier om zoveel mogelijk mensen zo gek mogelijk te maken, met alle gevolgen van dien.

 26. aammehoela

  De Telegraaf dus Diederick.

 27. joost

  Zojuist Netflix opgezegd.

  Die club hoort niet bij en in Nederland.
  Gaan jullie je geld maar verdienen in Suriname of Antillen.

  Wedden dat jullie nog geen 10 abonnee’s krijgen!

 28. LD

  Deze zin wordt vergeten of overgeslagen: “Dat vermoeden gebruikers van de videodiens”. Netflix heeft niet aangekondigd dat dit de reden is.

 29. Deadly Viper

  Nou Joost dat zal ze leren!

 30. Hans

  Gewoon op Videoland kijken dan …. staan ze gewoon online

 31. @Jeroen

  De films staan gewoon op Videoland hoor… Netflix is gewoon Amerikaanse meuk

 32. blur

  Wie neemt er nu Netflix. Heb je geen leven of zo.

 33. Henk

  Dan neem ik geen videoland.

 34. Roland

  Wie heeft Sinterklaas nodig als je eind december het Winterfeest hebt?

 35. Geert de Wilde

  Nederland veranderd van gastheer naar schandknaap. Bedankt links Nederland

 36. Annemarie

  @Geert de Wilde
  Verandert, dom rechts meelopertje.

 37. Geert de Wilde

  Wat ben jij dan Annemarie? Uitverkoper van de Nederlandse normen en waarden?!

 38. Annemarie

  @Geert de Wilde
  Waar baseer je dat soort uitspraken op?

 39. sylvana simons

  netflix bedankt!

 40. Mike

  Netflix is erg fout geworden.

  En wat zijn er een hoop landverraders in Nederland.

  Nederland het land van een hoop foute mensen. Ja dat zijn een hoop linkse mensen.

 41. B klein

  Wij hebben direct alle 4 de abonnementen opgezegd en vertelt waarom. Gewoon allemaal doen. Dat is waar ze naar luisteren! Nergens anders naar. En als de rascistische en/of slavernijkaart getrokken wordt verwijzen naar de geschiedenis. Die maakt duidelijk wie zich nu precies heeft ingelaten met slavernij en waarom. En degene die probeerd duidelijk te maken dat dit voorbehouden is aan witte/blanke mensen die kan je recht in het gezich uitlachen slaat nergens op. En die winkels die zwarte piet weren boycotten. Is het heel snel klaar.

 42. B klein

  En ik sluit me helemaal aan bij het begrip verraders. Niet alleen vanwege deze zogenaamde politieke correctheid maar wat ze juist doen als de camera uit is. Ga jezelf voor de gek houden. Dit lukt je gewoon niet meer!

 43. Momo

  Ontzettend laffe PC sneeuwvlokjes, zeg.

 44. jroen

  Op Videoland staat 1 sinterklaas film en 1 serie.. Waar halen jullie het vandaan dat er meer op staat?

 45. Momo

  @Diederick

  Jouw naïviteit is doodeng.

 46. Ruizz

  Netflix profileert zich als een neutraal video-on-demand portaal maar is in werkelijkheid zeer links georienteerd. Dat zie je aan hun aanbod van documentaires, daar zit geen enkele docu tussen met een rechtse invalshoek. Ook RTL en Videoland zitten aan de linkerkant vh spectrum maar als ze geld kunnen verdienen zetten ze hun principes net zo makkelijk opzij.

 47. Gerard Ek(streem)dom 💩💨

  Wanneer komt de docu over mevrouw Sylvana S. op Netflix??

 48. Henk

  @Hengst Leuke serie was dat destijds: ‘Zwarte Sneeuw’: https://www.youtube.com/watch?v=bqzIF5x0x1s

 49. anoniem

  Gat in de markt! Sintfilms zonder een zwarte Piet.. :-)

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.