Invloedrijke Arjen Lubach pleit voor opheffing omroepen

De invloedrijke talkshowhost Arjen Lubach heeft zondagavond in de voorlopig laatste Zondag Met Lubach gepleit voor de opheffing van de afzonderlijke omroepen. Dat was te zien in de uitzending op NPO 3. Lubach vindt het zonde van het geld om omroepen als AVROTROS, BNNVARA, KRO-NCRV en zijn eigen VPRO in stand te houden. Zij kunnen beter verder gaan als productiehuizen, die net als andere tv-bedrijven ideeën kunnen pitchen bij de centrale NPO, vindt hij.

Lubach legde zijn kijkers uit dat het leeuwendeel van de programma’s op de publieke omroep helemaal niet wordt gemaakt door omroepen, maar door commerciële producenten als Blue Circle en IDTV.

Productiehuizen kunnen praten met de NPO, maar zijn uiteindelijk afhankelijk van de omroepen. “Stel je hebt een plan en de NPO wil het graag hebben, dan móet je er alsnog een omroep bij zoeken, want anders mag het niet op tv. Die omroep heeft het niet bedacht, ze hebben er soms nauwelijks iets mee te maken, maar ze krijgen wel een deel van het budget, want ze hebben natuurlijk ook kantoren, kantines en schoonmakers, terwijl hun belangrijkste bijdrage het logootje in beeld is.”

De relevantie van omroepen is dus weg, aldus Lubach. “Als de omroep niet bepalen wat er op tv komt en ze heel veel programma’s niet zelf maken, maar alleen als een soort extra schakel tussen de NPO en de producenten zitten, waar zijn ze dan voor? Het idee van de omroepen is dat ze allerlei verschillende groepen vertegenwoordigen, maar is dat nog wel zo?

De tijd van de verzuiling is voorbij. “Wat is in godsnaam nog het verschil tussen KRO-NCRV en AVROTROS?

Kopieerapparaten en koffiemachines

Het is een absurd systeem, meent Lubach. “Als we nu met z’n allen een nieuwe publieke omroep zouden mogen ontwerpen, dan zou niemand dit systeem verzinnen. Dat is niet de schuld van de omroepen – die zijn niet evil of zo – maar het gaat om het systeem. Het probleem van het systeem is dat die omroepen nu een extra laag zijn tussen de makers en de zender. Een laag waar ook weer allemaal gebouwen, kopieerapparaten en koffiemachines staan. Dat kost geld. Geld dat beter meteen naar de programma’s kan gaan.

Ooit was dit heel logisch, maar nu is het vooral duur, omslachtig en achterhaald, dus het moet anders. Ik zeg: haal die omroepen er tussenuit. Ze hoeven niet weg, alleen hun status is achterhaald. Ze moeten vooral programma’s blijven maken, maar gewoon net als al die andere producenten. Ze hebben hartstikke goede mensen in huis, dus kunnen prima concurreren met de rest.”

Laten we het geld dát er is voor de publieke omroep nou zo veel mogelijk besteden aan mooie programma’s en niet aan organisaties die zich voor veel geld het leplazerus moeten ledenwerven.”

En de centrale NPO dan? “De NPO moet ook veranderen. Daar moeten nieuwe commissies komen, voor drama, voor journalistiek, voor cultuur, zodat niet alle macht bij mensen als Frans Klein, Gijs van Beuzekom en Suzanne Kunzeler ligt.”

Het item uit Zondag Met Lubach:

Foto: VPRO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen