Matthijs van Nieuwkerk wil eigen University Challenge

Matthijs van Nieuwkerk zou het heel erg leuk vinden om een Nederlandse versie te maken van de bewierookte BBC-quiz University Challenge met Jeremy Paxman. Dat heeft hij vrijdag gezegd in Pauw. Van Nieuwkerk is een vaste kijker van de Britse show, waarin ongelooflijk lastige quizvragen centraal staan. “Het is heel erg moeilijk. Ik kijk alleen en ik wil altijd vijf antwoorden goed hebben. Dat lukt me wel eens. Het is ook exotica. Je kijkt naar mensen die het allemaal wel weten“, legt hij uit.

De presentator nam een fragment mee naar Pauw. “De kandidaat die je net ziet die weet heel veel van scheikunde en natuurkunde. Ik weet er geen bal van, maar het feit dat iemand dat wel weet, daar kan ik me aan laven en verwarmen. Soms weet ik ook wel wat, als het bijvoorbeeld over films en literatuur gaat. Soms heb je mazzel.”

Wil hij dit niet in Nederland gaan doen? “Heel graag. Dit zou ik heel graag willen doen, maar het heeft geen kans. Het is een keer geprobeerd begreep ik. Dat wist ik ook niet. Het heeft me niet bereikt“, zegt hij, refererend naar het NPO 2-vooravondprogramma De Universiteitsstrijd met Harm Edens uit 2016.

Misschien werkt de formule hier gewoon niet, aldus Van Nieuwkerk. “De vele universiteiten die er in Engeland zijn, hebben wij allemaal niet. Wij hebben niet echt die cultuur volgen mij. Volgens mij heeft het niet zo veel kans van slagen, maar ik zou het dolgraag willen.”

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen