EenVandaag factcheckt Patty Brard: ‘Klopt niets van’

Patty Brard heeft dit weekend in een vraaggesprek met Volkskrant Magazine foutieve informatie verstrekt over afvallen. Dat blijkt uit een factcheck van EenVandaag Radio, hebben Suzanne Bosman en Lammert de Bruin laten weten aan hun luisteraars op NPO Radio 1. Brard is enorm afgevallen en vertelde in de krant over haar verkeerde eetgewoontes van vroeger. “Ik heb jaren gedacht dat Antoine en ik dezelfde porties mochten eten omdat we net zo hard werkten.

Ze vervolgde: “Dat is dus onzin: een vrouw heeft de helft nodig van een man. Luister nou maar naar me, want over twintig jaar zit jij er ook zo bij.

EenVandaag is behoorlijk geschrokken van die uitspraak. Lammert de Bruin: “Dit weekend las ik een interview met Patty Brard in de Volkskrant.”

Suzanne Bosman cynisch: “Het is altijd goed om je te informeren, hè.”

Lammert: “Ja, absoluut. Ze vertelt dat ze 100 kilo woog en nu bijna 69.”

Brard heeft dat bereikt door een gastric bypass. “Ze heeft ook een andere maatregel genomen, want ze eet de helft minder dan haar man Antoine, want: ‘Een vrouw heeft maar de helft nodig van een man’, aldus Patty. Dat ben ik gaan checken.”

Hoogleraar ‘gezond ouder worden’ Marjolein Visser van de Vrije Universiteit reageert als volgt: “De aanbeveling in Nederland is dat mannen ongeveer 2.500 kilocalorieën per dag moeten eten en vrouwen 2.000. Dan zie je dus dat vrouwen wel ietsje minder moeten eten dan mannen gemiddeld.

Ietsje minder, maar dus niet de helft, benadrukt lector gewichtsmanagement van de Hogeschool van Amsterdam Peter Weij: “Dat is 20 procent minder en dat is ongeveer waar, dus wat Patty zegt is een beetje overdreven.”

Visser: “Als een vrouw de helft zou eten van wat een man eet, dan zou een vrouw enorm afvallen. Dat zou niet goed zijn. Het enige waarbij je zo’n enorm verschil zou kunnen krijgen, is als je man een wielrenner is en je zelf een kantoorbaan hebt.”

Bosman: “Patty leeft groots en meeslepend natuurlijk, dus ook hierin heeft ze het wat groter gemaakt.”

Brard reageert op Twitter: “Het ligt eraan hoeveel je man eet….alles is relatief hè?!

Lees ook ‘Het is gevaarlijk als een vrouw de helft minder eet dan een man’ op de EenVandaag-site.

Foto: AVROTROS, Nico Kroon

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen